Incidentmanagement  - AAB Training & Opleiding

Incidentmanagement

Richtlijn Eerste Veiligheidsmaatregelen bij Verkeersincidenten

Cursus incidentmanagement

Bij pech of een ongeval is het belangrijk dat de weg zo snel mogelijk vrij wordt gemaakt voor hulpverleners zodat het verkeer weer zo snel mogelijk kan doorrijden. Hierbij moet rekening worden gehouden met de verkeersveiligheid, mogelijke slachtoffers en eventueel ontstane schade. 

Onder incidenten vallen naast ongevallen, ook pechgevallen, achtergelaten voertuigen, ‘kijkersfiles’, afgevallen lading en andere onvoorziene situaties zoals loslopende koeien, die de doorstroming van het verkeer verstoren.

Al deze maatregelen samen wordt 'incidentmanagement' genoemd. 

Wie is de doelgroep

Alle IM hulpverleners, (wegbeheerders, bergers, politie, brandweer en ambulance), alle pechhulpverleners, servicebedrijven aangesloten bij BOVAG/VACO, calamiteitaannemers en medewerkers die in hun dagelijks werk betrokken zijn bij afhandeling en calamiteiten op en langs rijks- en provinciale wegen.

Wat is het doel

Je kunt na een verkeersincident de juiste maatregelen nemen om de weg weer zo snel mogelijk vrij te maken. Prioriteiten hierbij zijn: jouw eigen veiligheid als IM-hulpverlener, de verkeersveiligheid, adequate hulp aan de slachtoffers en de doorstroming van het verkeer.

Welk resultaat bereik je

Na het volgen van deze cursus beschik je over voldoende basiskennis tot het nemen van de eerste veiligheidsmaatregelen bij verkeersincidenten op wegen met een- of tweezijdig aanrijdgevaar. Dit gebeurt aan de hand van de “Richtlijn Eerste Veiligheidsmaatregelen bij Verkeersincidenten”. Daarnaast heb je aan de hand van praktijkcases geoefend met het nemen van de eerste veiligheidsmaatregelen.

Vooropleiding

Er wordt van je verwacht dat je minimaal de cursus Verkeersregelaar hebben gevolgd. 

Wil je meer informatie?

Vraag voor meer informatie een offerte bij ons op of neem contact met ons op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Startdata

Zijn er nog geen data gepland, of komen de geplande data en locatie je niet uit? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via 0341-499744 of info@aabgroep.nl. Je kunt je ook inschrijven zonder data. Zodra we nieuwe data plannen nemen we dan contact met je op!

Wat is de inhoud van de cursus

Deze cursus incidentmanagement is interactief van opzet. Naast theorie zal er ook met praktijkcases worden gewerkt. Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is incidentmanagement
  • Eerste veiligheidsmaatregelen: de 4 V’s
    • Voertuig plaatsen
    • Veiligheid regelen
    • Verkennen van het incident
    • Vervolgstappen regelen
  • Beveiliging incidenten op rijbaan met eenzijdig en tweezijdig aanrijdgevaar
  • Beveiliging pechhulpverlening
    • Bewust worden waar voertuigen moeten worden opgesteld, zodat je de noodzakelijke aan- en afvoerroutes kunt garanderen van vrij verkeer voor de hulpdiensten.
  • Veiligheidsruimte in verschillende situaties toepassen
    • Door bewust te worden van snelheden en afstanden, weet u ook waarom een bepaalde afstand gebruikt moet worden voor de afzetting, om veilig te kunnen werken.
  • Handmatig waarschuwen verkeer
  • Gevaarlijke stoffen
    • Het bewust worden hoe je snel gevaarlijke stoffen herkent en welke maatregelen je moet nemen als eerstelijns hulpverlener.
  • Zwaailichtdiscipline
  • Vervolgmaatregelen
  • Gebruik vluchtstrook
  • Procedure aanvraag verkeersmaatregel

Hoeveel deelnemers in een groep

Maximaal 12 deelnemers. 

Incompany of open inschrijving

Bij een incompany training neemt de docent van te voren contact op om de inhoud van de training door te nemen. Heb je specifieke wensen? Dan kan de training hierop aangepast worden. Vraag een offerte op voor meer informatie. 

Je kunt je ook inschrijven voor een van de open inschrijvingen. Je leert van andere deelnemers uit andere organisaties en kunt ervaringen uitwisselen. Bekijk de startdata in het cursusmenu of schrijf je direct in

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen?

Voor deze cursus heb je minimaal een certificaat verkeersregelaar nodig. De cursus beroepsverkeersregelaar (en herhaling) kun je ook bij ons volgen. 

Je kunt ook de cursus verkeersmaatregelen nemen volgens de BRL 9101 volgen. Dit heeft meer te maken met het op de juiste manier regelen van verkeer bij wegwerkzaamheden of evenementen.

Hoe lang duurt de cursus

Cursusduur: 1 dag

Wat staat er op mijn certificaat

Na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat.

CCV / Code 95 

De cursus is CCV gecertificeerd (code 95) en kan dus meetellen voor beroepschauffeurs in het kader van de richtlijn vakbekwaamheid (7 uur theorie)

Let op: Dit geldt alleen voor InCompany trainingen

Afmeldkosten CCV: € 26,50 per persoon (excl. btw).

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.