Veilig werken op en langs het water - AAB Training & Opleiding

Veilig werken op en langs het water

Een 'natte' aanvulling op de standaard BHV training

Doelgroep 

Deze cursus is bedoeld voor alle medewerkers van bedrijven die werkzaam zijn rond, langs en op het water. 

Denk bijvoorbeeld aan: BHV-ploegen, (bedrijfs)brandweer, sportinstructeurs, strandwachten, zwembaden, sport- en recreatiecentra, campings, buitensportbedrijven, waterbouwbedrijven, sluis/brugwachters, medewerkers Rijkswaterstaat, politie, waterschappen, etc

De cursus is een ‘natte’ aanvulling op de standaard BHV training. Het is gewenst dat de cursist de module levensreddende eerste handelingen of een EHBO cursus heeft gevolgd voorafgaand aan deze cursus.  

Doel 

Het leren omgaan met de mogelijke risico’s en het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen specifiek gericht op veilig werken op en langs het water.

Deze praktische training verschaft de deelnemer voldoende kennis en vaardigheden om veilig te kunnen werken op en langs het water en te handelen in een noodsituatie op en langs het water.

Resultaat 

Hiermee voldoen werkgever en deelnemers aan de door de Arbowet en de Arbeidsinspectie gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.

Startdata

Staan er geen data gepland of komen de geplande data je niet uit? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via 0341-499744 of info@aabgroep.nl. Wil je liever op de wachtlijst komen zodat we je op de hoogte kunnen houden van nieuwe data? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier zonder data.

Inhoud 

Theorie

 • Eerste hulp bij onderkoeling en (zuurstof toedienen optie) eventueel met certificaat
 • Het Verdrinkingsmechanisme
 • Het nemen van de juiste veiligheidsmaatregelen. (Veilige werkprocedures)
 • De materialen in-house om een redding te kunnen uitvoeren
 • Het stappenplan bij een redding
 • Gebruik van Werpklos, Werplijn en of Reddingsboei
 • Uitleg en gebruik van Redvest
 • Op de juiste wijze inschakelen of ondersteunen van de professionele hulpdiensten
 • Het juiste gebruik van veiligheidskleding en veiligheidsmiddelen
 • De juiste toepassing van veiligheidsprocedures

Praktijk

 • Redding en zelfredding
 • Communicatie
 • Alarmering. Diverse scenario’s bij het water

Deelnemers 

Aantal deelnemers: maximaal 8 personen

Tijdsduur 

Cursusduur: 1 dag

Certificaat

Na deelname aan de cursus ontvangt de cursist digitaal een persoonlijk certificaat. Het certificaat heeft een adviesgeldigheidsduur van 2 jaar.

Wat deelnemers vinden van de cursus veilig werken op en langs het water

Waterschap Brabantse Delta

De training wordt gegeven door twee zeer gemotiveerde docenten die echt met liefde over hun vak spreken. Theorie en praktijk sluiten precies aan bij waar wij in ons werk voor kunnen komen te staan.

De training gaat verder dan alleen het onderwerp onderkoeling en hoe waar te nemen en te handelen. Het hele proces van een te water geraakte collega wordt behandeld tot aan het verplegend personeel en het eindverloop. Erg prettig dat ook wordt verteld wat er precies kan gebeuren nadat een drenkeling is gered ook als het medisch personeel al aanwezig is.

De praktijk van het inpakken van een onderkoeld persoon wordt goed voorgedaan en er wordt duidelijk toegelicht wat er in onze auto aanwezig moet zijn om op een correcte wijze te werk te gaan. Voor ons een eyeopener want vooralsnog hebben wij het nog niet op deze manier geregeld.

In het zwembad wordt nagedaan hoe je een drenkeling red. Als deelnemer duik je met de gehele uitrusting van het waadpak. Daarnaast ervaar je hoe het zwemvest open gaat in het water en alle mogelijkheden wat je hiermee kunt doen. Na meerdere cursussen te hebben gevolgd is dit de eerste training waarbij dit ook daadwerkelijk wordt geoefend.

De docenten betrekken iedereen goed bij de training en alle deelnemers komen aan de beurt om de praktijk zelf uit te voeren en te ervaren.

De training heeft veel informatie in een korte tijd en heeft heel veel meer invloed op ons handelen dan alleen het oefenen met een te water geraakte auto!Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.