Keuren hoogwerker - AAB Training & Opleiding

Keuren hoogwerker

Op juiste wijze keuringen aan hoogwerkers uitvoeren en keuringscriteria toepassen

Cursus keuren hoogwerker

Het keuren van valbeveiligingsmiddelen is wettelijk verplicht sinds 1998. Je kunt het keuren uitbesteden, maar je kunt het ook in eigen beheer uitvoeren. Ook in de VCA checklijst is de jaarlijkse keuringsplicht van hoogwerkers opgenomen.

Wie is de doelgroep

De cursus keuren hoogwerker is bedoeld voor personen die als interne of externe keurmeester keuringen aan hoogwerkers gaan uitvoeren.

Wat is het doel

Sinds de invoering van de Arbowet is het periodiek keuren van hoogwerkers verplicht. Ook de VCA checklist eist deze jaarlijkse keuring van deze machines. De keuringen kunnen worden uitbesteed, maar mogen ook intern worden uitgevoerd door een ter zake deskundige. Middels deze cursus worden medewerkers opgeleid om op de juiste wijze keuringen aan hoogwerkers uit te voeren en keuringscriteria toe te passen, als deskundige in de zin van nationale wetgeving (Arbobesluit).

Welk resultaat bereik je

Na het volgen van deze training is de keurmeester bevoegd voor zowel het keuren van de arbeidsmiddelen voor de eigen organisatie als het uitvoeren van keuringen voor derden. Wat kun je keuren:

 • Knikarmhoogwerkers
 • Schaarhoogwerkers
 • Telescoop hoogwerkers
 • Spinhoogwerkers
 • Etc.

Wil je meer informatie?

Vraag voor meer informatie een offerte bij ons, download de brochure, op of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Startdata

Staan er geen data gepland of komen de geplande data je niet uit? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via 0341-499744 of info@aabgroep.nl. Wil je liever op de wachtlijst komen zodat we je op de hoogte kunnen houden van nieuwe data? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier zonder data.

Wat is de inhoud van de cursus

Theorie en praktijk. In de cursus wordt zowel aandacht besteed aan theoretische achtergronden bij het keuren alsmede het in de praktijk toepassen van de keuringscriteria bij voorhanden zijnde hoogwerkers. Deze worden gekeurd door de aspirant keurmeesters, onder toezicht van de docent. Separaat worden na de cursus de benodigde checklisten verzorgd om in de praktijk te kunnen gebruiken voor de keuringen.

Tijdens de cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Achtergronden van de Machinerichtlijn (CE-markering) hoogwerkers
 • Richtlijn Arbeidsmiddelen (Arbobesluit, hoofdstuk 7) hoogwerkers
 • Wegenverkeerswet voor hoogwerkers
 • Arbowet en productaansprakelijkheid t.a.v. hoogwerkers
 • onafhankelijkheid van de keurmeester
 • materieelbeheersysteem
 • noodzakelijke aanpassingen aan hoogwerkers
 • noodvoorzieningen, aanbrengen van waarschuwingsvoorschriften op hoogwerkers
 • inspecteren van hoogwerkers
 • rapportage van uitgevoerde keuringen aan hoogwerkers

Hoeveel deelnemers in een groep

Aantal deelnemers: maximaal 12 personen.

Incompany of open inschrijving

Geef deze training incompany zodat je medewerkers direct in de praktijk met eigen hoogwerkers aan de slag kunnen. Onze docent heeft vooraf contact, om het programma af te stemmen op de situatie binnen jouw organisatie.

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Kijk ook eens bij de cursus keuren grondverzetmachines, keuren autolaadkraan of keuren landbouw, tuin-, park en bouwmachines.

Hoe lang duurt de cursus

Cursusduur: 1 dag

Wat staat er op mijn certificaat

Deelnemers ontvangen een keurmeester certificaat welke voldoet aan het arbeidsomstandighedenbesluit. Dit certificaat heeft een adviesgeldigheidsduur van vijf jaar.

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.