Hoger Veiligheidskundige - HVK - AAB Training & Opleiding

Hoger Veiligheidskundige - HVK

De hoger veiligheidskundige herkent gevaren en biedt de organisatie ondersteuning

Opleiding Hogere Veiligheidskunde - HVK

Met een HVK opleiding breng jij veiligheid naar een hoger niveau. Je krijgt nieuwe inzichten over het beheersen van veiligheidsrisico's en je leer hoe je veiligheid op een goede manier organiseert. 

Je leert risico-oorzaken herkennen en beheersen, je ontwikkelt management- en adviesvaardigheden en krijgt alle kennis en competenties die je nodig hebt om als Hogere Veiligheidskundige aan de slag te gaan. 

De HVK opleiding start meerdere keren per jaar op locaties door heel Nederland. Ook op zaterdag zijn er opleidingsmogelijkheden.

Wie is de doelgroep 

De opleiding HVK is bij uitstek geschikt voor diegenen die intern of extern verantwoordelijkheid dragen voor veiligheidsissues in de breedste zin van het woord. 

Deelnemers komen uit diverse bedrijfstakken en hebben te maken met nogal verschillende risicogebieden. Vaak zijn ze verantwoordelijk voor kwaliteit, veiligheid, milieu en arbo en geven ze leiding aan risicovolle processen, houden ze toezicht op risicovolle projecten of zijn ze op beleidsniveau actief.

De overeenkomst tussen de deelnemers is dat iedereen zijn of haar professionaliteit verder willen vergroten en hun veiligheidskundige kennis willen verdiepen. 

Met het diploma Hogere Veiligheidskunde maak jij je kennisniveau aantoonbaar.

Wat is het doel

Als hoger veiligheidskundige leiden wij je op en verwachten wij van jou dat je, als deskundige professional, intern of extern ondersteuning verleent bij het beheersen van (veiligheid)risico’s.

Welk resultaat bereik je

Na het volgen van de HVK opleiding:

 • Kun jij initiëren, uitwerken en richting geven aan het te voeren veiligheidsbeleid
 • Je managet en houdt toezicht op complexe risicovolle werkzaamheden en projecten
 • Geef je pro-actief advies rond de beheersing van veiligheidsthema's 
 • Kun je leiding geven aan een team van middelbaar en hoger veiligheidskundigen om risicovolle werkzaamheden en projecten op veiligheidsgebied te coördineren en te controleren.
 • Je fungeert als gesprekspartner voor andere deskundigen en externe toezichthouders 

Met name de combinatie van managementvaardigheden, adviesvaardigheden en het beschikken over voldoende kennis zijn competenties die cruciaal zijn voor het goed kunnen functioneren als hoger veiligheidskundige. Deze aspecten staan daarom centraal in onze opleiding.

Uiteraard komt daarbij ook het richting geven aan je eigen professionele ontwikkeling aan de orde.

Wil je meer informatie?

Vraag voor meer informatie een offerte op, download de brochure of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Startdata

Staan er geen data gepland of komen de geplande data je niet uit? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via 0341-499744 of info@aabgroep.nl. Wil je liever op de wachtlijst komen zodat we je op de hoogte kunnen houden van nieuwe data? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier zonder data.

Wat is de inhoud van de opleiding

De opleiding omvat 5 modules en de eindopdracht:

 • Module 1: kennis van risicogebieden;
 • Module 2: competenties van de HVK-er;
 • Module 3: beleid en organisatie;
 • Module 4: procesveiligheid;
 • Module 5: (externe) risicobeheersing;
 • Eindopdracht: scriptie.

Onze HVK opleiding is een door Hobéon SKO toegelaten opleiding.

Hoeveel deelnemers in een groep

Aantal deelnemers: maximaal 15 deelnemers

Incompany of open inschrijving

De HVK opleiding start meerdere keren per jaar, verspreid over heel Nederland. Ook is het mogelijk om de opleiding op zaterdag te volgen. Een intensieve opleiding met studie- en scriptiebegeleiding.

De opleiding is ook op maat te maken en af te stemmen op jouw wensen. Neem contact met ons op om de incompany mogelijkheden te bespreken.

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Is de HVK opleiding nog net een stap te ver voor jou, kijk dan eens bij de Middelbare Veiligheidskunde opleiding

Hoe lang duurt de opleiding

Opleidingsduur: De doorlooptijd bedraagt 17 maanden. De lessen verzorgen we in 36 dagen. Rond de modules zijn er diverse aanvullende opdrachten.

Wat staat er op mijn certificaat

Als alle opdrachten met een voldoende zijn afgesloten en de deelnemer bij meer dan 80% van het cursorisch onderwijs aanwezig geweest dan ontvangt de deelnemer een diploma “Hoger veiligheidskundige”.

Dit diploma wordt afgegeven namens Kader en geeft de deelnemer de mogelijkheid zich als veiligheidskundige te laten certificeren bij de stichting Hobéon-SKO (Stichting voor de Certificatie van Vakbekwaamheid).

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.