NEN 3140 - Keuren elektrische arbeidsmiddelen - AAB Training & Opleiding

NEN 3140 - Keuren elektrische arbeidsmiddelen

Een erkende en praktisch ingevulde cursus keuren NEN 3140

Cursus NEN 3140 - keuren elektrische arbeidsmiddelen

De norm NEN 3140 is ontwikkeld zodat risico's bij het werken met of aan elektrische installaties beperkt worden. Als je werkzaamheden uitvoert aan elektrische laagspanningsinstallaties volgens de NEN 3140, wordt dit door de Inspectie SZW geaccepteerd. 

Door het gebruik van elektrische arbeidsmiddelen gaat de kwaliteit achteruit, als gevolg van slijtage, beschadiging en veroudering. Om ongevallen te voorkomen is de wetgeving gericht op het waarborgen van de veilige staat van arbeidsmiddelen en dienen arbeidsmiddelen gekeurd te worden.

Wie is de doelgroep

Wil je elektrische arbeidsmiddelen keuren volgens de NEN 3140? De erkende en praktisch ingevulde cursus keuren elektrische arbeidsmiddelen is dan wat voor jou!

Wat is het doel

Het keuren van elektrische arbeidsmiddelen is een wettelijke verplichting sinds 1998. De keuringen kunnen in eigen beheer maar ook uitbesteed worden. Ook in de VCA checklijst is de jaarlijkse keuringsplicht van elektrische arbeidsmiddelen opgenomen.

Deze training leidt op tot voldoende onderricht persoon NEN 3140 om zelfstandig keuringen aan elektrisch gereedschappen en elektrisch vast opgestelde machines en 380V machines uit te voeren.

Welk resultaat bereik je

Na afloop van de cursus ben je bevoegd voor het NEN 3140 keuren van arbeidsmiddelen, elektrische handgereedschappen en elektrische driefasenmachines, zowel voor de eigen organisatie als voor derden. Een technische of elektrotechnische vooropleiding is niet noodzakelijk.

Hiermee voldoen werkgever en de keurmeester aan de in de Arbowet gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbare deskundigheid van de keurmeester.

Wil je meer informatie?

Vraag voor meer informatie een offerte bij ons op, of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Startdata

Wat is de inhoud van de curus

De cursus is opgedeeld in een theoriedeel en een praktijkdeel.

Theorie 

  • Theorie keuringen NEN 3140 (wat is keuren, de basisprincipes van het keuren van arbeidsmiddelen)
  • De wettelijke achtergrond van het keuren (relatie NEN 3140 en de arbowet, bevoegdheden van de keurmeester)
  • Risico’s elektriciteit in het kader van NEN 3140
  • Klasse-indeling elektrische arbeidsmiddelen en handgereedschappen volgens NEN 3140
  • De visuele inspectie van elektrische handgereedschappen en vast opgestelde machines
  • Ook de verschillende metingen, grenswaarden en meetmethoden worden behandeld. Hierbij moet u denken aan de weerstand beschermingsleiding, isolatieweerstand, vervangende lekstroom, verschilstroom en aanraaklekstroom
  • De administratieve afhandeling van keuringen volgens NEN 3140

Praktijkdeel

  • Uitvoeren van cases, keuringen en metingen aan (deels) geprepareerde arbeidsmiddelen onder begeleiding van de docent.

Tijdens het praktijkdeel wordt onder andere gebruik gemaakt van de EazyPAT, EazyPAT 3140, EazyPAT XE, MultiPAT, MultiPAT 3140 en MultiPAT XE van Nieaf-Smitt, De Fluke 6200 en Fluke 6500 en de Metratester 5 en Secutest SII van Gossen Metrawatt.

Hoeveel deelnemers in een groep

De groepen van deze opleiding bestaan uit maximaal 12 personen. Op deze manier is de interactie tussen de verschillende deelnemers optimaal en is er genoeg tijd en persoonlijke aandacht voor iedereen.

Incompany of open inschrijving

Volg een van de open inschrijvingen bij jou in de buurt. Bekijk de startdata in het cursusmenu of schrijf je direct in

Wil je liever een incompany cursus keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 organiseren? De voordelen van een incompany organiseren is dat de cursus specifiek toegespitst kan worden op de werkzaamheden binnen de organisatie. De docent zal van te voren contact opnemen om knelpunten en vragen door te nemen. Voor meer informatie kun je uiteraard contact opnemen of een offerte aanvragen.

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

De cursus voor gevorderden kun je hierna volgen als je meer verdieping wilt in het vak. Heb je al een keurmeester NEN 3140 certificaat? Volg dan de herhalingscursus.

Hoe lang duurt de cursus

Deze cursus duurt 1 dag. 

Tijdens deze dag wordt de lesstof behandeld incl. praticum en praktijktoets.

Wat staat er op mijn certificaat

Na deelname aan de cursus ontvang je een persoonlijk certificaat. Dit certificaat heeft een adviesgeldigheidsduur van vijf jaar.

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.