Beheerder brandmeldinstallaties (BBMI) - AAB Training & Opleiding

Beheerder brandmeldinstallaties (BBMI)

Bedienen en het technisch beheer van de brandmeldinstallatie (BBMI)

Cursus beheerder brandmeldinstallaties (BMI)

Vaak worden brandmeldinstallaties voorgeschreven door de overheid (vanuit het bouwbesluit 2012), verzekering of gebruiker zelf. Bij het merendeel van de geëiste brandinstallaties wordt een certificaat geëist en dient de brandmeldinstallatie volgens de geldende richtlijnen te worden ontworpen, gerealiseerd en te worden onderhouden. 

Volgens de overheid is de gebruiker verantwoordelijk voor het beheer van een gecertificeerde brandmeldinstallatie. Hierbij worden de taken vaak gedelegeerd naar een “Beheerder Brandmeldinstallaties’.

De NEN 2654-1 benoemt de eisen die gesteld zijn om tot een goed beheer, controle en onderhoud van de brandmeldinstallatie te komen. De taken en verantwoordelijkheden die samenvallen met deze eisen worden volgens de NEN 2654-1 toebedeeld aan de beheerder brandmeldinstallatie. 

Naast het beheer en onderhoud van de BMI is de beheerder BMI de eerste contactpersoon voor alle instanties die te maken hebben met het functioneren van de brandmeldinstallatie en de alarmorganisatie, zoals de brandweer.

Wie is de doelgroep

De cursus beheerder brandmeldinstallaties is bedoeld voor medewerkers die binnen de organisatie verantwoordelijk zijn voor het bedienen en het technisch beheer van de brandmeldinstallatie (BMI). Gezien de taken en verantwoordelijkheden van deze beheerder, is deze functie vaak opgenomen in de BHV-organisatie.

Wat is het doel

Eén van de zaken waarmee de gebruiker, maar natuurlijk ook de brandweer wordt geconfronteerd, is het fenomeen ongewenste- en onechte brandmeldingen. Deze zijn voor beide organisaties zeer storend: enerzijds omdat het bedrijfsproces bij de gebruiker wordt gestoord en anderzijds omdat de brandweer voor niets uitrukt met alle gevaren van dien. Omdat brandmeldinstallaties steeds vaker toegepast worden stijgt daarmee ook het jaarlijks aantal ongewenste- en onechte brandmeldingen. 

Het voorkomen van ongewenste- en onechte brandmeldingen is dus van essentieel belang en de gebruiker speelt hierin een belangrijke rol.Een goed beheer en onderhoud van brandmeldinstallaties vermindert het aantal ongewenste- en onechte brandmeldingen en storingen. Daarom dient er bij gecertificeerde brandmeldinstallaties een gediplomeerd beheerder aangesteld te worden.

Welk resultaat bereik je

Na het volgen van de cursus beheerder brandmeldinstallatie en het met goed resultaat behalen van het examen ben jij een gediplomeerd beheerder.

Wil je meer informatie?

Vraag voor meer informatie een offerte bij ons op of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Startdata

Staan er geen data gepland of komen de geplande data je niet uit? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via 0341-499744 of info@aabgroep.nl. Wil je liever op de wachtlijst komen zodat we je op de hoogte kunnen houden van nieuwe data? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier zonder d

Wat is de inhoud van de cursus

De cursus behandeld verschillende onderwerpen. Waar ga je mee aan de slag:

  • Basiskennis opdoen van de grondbeginselen van brand, incl. de beveiligingsmaatregelen
  • Het wettelijk kader van brandmeldinstallaties
  • De normering rondom brandmeldinstallaties
  • Algemene werking van brandmeldinstallaties
  • Inzicht krijgen in de taken en verantwoordelijkheden van een Beheerder
  • Inzicht krijgen in het voorkomen van onechte- en ongewenste brandmeldingen

Hoeveel deelnemers in een groep

Aantal deelnemers: maximaal 12 personen.

Incompany of open inschrijving

Zijn er meerdere werknemers in de organisatie die deze training willen volgen? Dan is een incompany training misschien de oplossing. Bij een incompany training neemt de docent van te voren contact met je op om het programma zo veel mogelijk af te stemmen op de werksituatie.Vraag voor meer informatie een offerte bij ons op. 

Wil je meedoen met een open inschrijving, bekijk dan de startdata en locaties onder het kopje 'startdata' in het cursusmenu en schrijf je in.

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Kijk ook eens bij de cursus bedrijfsnoodplan opstellen of onze inspectie cursussen.

Hoe lang duurt de cursus

Cursusduur: 2 dagen

Examen BBMI

Deze cursus wordt afgerond met een examen bestaande uit een 20 tal meerkeuzevragen en een praktijkopdracht. 

Wat staat er op mijn certificaat

Leg je met goed gevolg het examen af dan wordt het diploma Beheerder Brandmeldinstallaties van de NIBHV afgegeven.

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.