Basisveiligheid openbare ruimte (BVO) - AAB Training & Opleiding

Basisveiligheid openbare ruimte (BVO)

Herkennen van risico's bij het werken in de openbare ruimte

Cursus Basisveiligheid openbare ruimte (BVO)

Veilig werken en veiligheid in de openbare ruimte zijn een steeds terugkomend onderwerp. Jaarlijks krijgen nog steeds meer dan 200.000 werknemers een arbeidsongeval. De Arbowet schrijft niet voor niks voor dat het belangrijk is om je medewerkers duidelijke instructies te geven en indien nodig op te leiden. Vooral bij risicovolle werkzaamheden! Denk hierbij bijvoorbeeld aan situaties waarin je kunt uitglijden, vallen, aangereden worden, bekneld raken in een machine, etc. 

Een certificaat dat vaak verplicht wordt gesteld is een VCA certificaat. Maar wat als je een meer passende training wilt volgen, die gericht is op jouw werkzaamheden? Of als je moeite hebt met het halen van een VCA doordat het niet aansluit bij wat je doet? Daarvoor is de cursus basisveiligheid in de openbare ruimte ontwikkeld. Je kunt het afsluiten met een landelijk erkend examen, of ontvang een bewijs van deelname.

Wie is de doelgroep 

De cursus basisveiligheid voor de openbare ruimte is een vereenvoudigd programma bedoeld voor jou als je werkzaam bent in de openbare ruimte. Is het niet nodig een VCA opleiding te volgen, maar wil je wel bezig zijn met jouw veiligheid en die van de mensen om je heen? Dan is deze cursus bedoeld voor jou! 

Wat is het doel

Het doel van deze cursus is om te leren hoe risico’s met betrekking tot veiligheid, gezondheid en welzijn bij het werken in de openbare ruimte herkend kunnen worden en hoe op een verantwoorde wijze met deze risico’s omgegaan kan worden.

Welk resultaat bereik je

Na het volgen van deze cursus voldoet de cursist aan de door de Arbowet en de Inspectie SZW gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.

Wil je meer informatie?

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn of heb je vragen over het programma, vraag een offerte aan of neem contact met ons op om de training door te nemen. 

Wat is de inhoud van de cursus

In deze training komen in de basis de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Risico's in het groen
 • Arbowetgeving
 • Preventie gevaarlijke stoffen
 • Veilig werken langs de weg
 • Arbeidsmiddelen
 • Handgereedschappen
 • Grote machines
 • Fysieke belasting
 • Werken op hoogte
 • PBM's
 • Stedelijk groen

Hoeveel deelnemers in één groep

Aantal deelnemers: maximaal 12 personen

Incompany

Deze cursus geven we incompany. Dat betekent dat we graag bij je op locatie komen om de training te verzorgen. Het voordeel van een incompany is dat je medewerkers geen tijd kwijt zijn aan reizen, eigen materiaal kunnen gebruiken en de theorie direct in de praktijk kunnen toetsen. 

Onze docent heeft vooraf contact, om het programma af te stemmen op de situatie binnen jouw organisatie.

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

In plaats van een training Basisveiligheid voor de openbare ruimte kun je ook kiezen voor een Veiligheidsdag. Tijdens een Veiligheidsdag volg je 4 of meer verschillende onderwerpen op één dag. Deze dag geeft je de mogelijkheid om op een interactie manier over meerdere onderwerpen instructie te krijgen. Wil je meer weten? Bekijk hier de cursusinformatie Veiligheidsdag


Hoe lang duurt de cursus

Cursusduur: 2 dagen

Meer of minder dagen is bespreekbaar. Wil je dieper ingaan op een bepaald onderwerp of is een onderwerp niet relevant voor jou, dan kan AAB het lesprogramma aanpassen. Wil je het erkende examen afleggen, dan is het niet mogelijk het programma aan te passen.

Cursusduur herhaling

1 tot 2 dagen (afhankelijk van het niveau)

Bewijs van deelname

Na het volgen van de training Basisveiligheid in de Openbare ruimte ontvang je een bewijs van deelname. Er kan gekozen worden om de dagen af te sluiten met een korte toets zodat je de stof goed onthoud. 

SGV Examen

De cursus kan worden afgesloten met een erkend examen, het SGV examen. De toets bestaat uit meerkeuze en open vragen. Mocht je de toets niet halen, dan krijg je een bewijs van deelname. 

Neem voor meer informatie contact op met een van uw adviseurs via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.