Basisveiligheid openbare ruimte (BVO)
Herkennen van risico's bij het werken in de openbare ruimte
AAB Training en Opleiding wordt Kader Academy B.V.
Herkennen van risico's bij het werken in de openbare ruimte
Veilig werken en veiligheid in de openbare ruimte zijn een steeds terugkomend onderwerp. Jaarlijks krijgen nog steeds meer dan 200.000 werknemers een arbeidsongeval. De Arbowet schrijft niet voor niks voor dat het belangrijk is om je medewerkers duidelijke instructies te geven en indien nodig op te leiden. Vooral bij risicovolle werkzaamheden! Denk hierbij bijvoorbeeld aan situaties waarin je kunt uitglijden, vallen, aangereden worden, bekneld raken in een machine, etc.
Een certificaat dat vaak verplicht wordt gesteld is een VCA certificaat. Maar wat als je een meer passende training wilt volgen, die gericht is op jouw werkzaamheden? Of als je moeite hebt met het halen van een VCA doordat het niet aansluit bij wat je doet? Daarvoor is de cursus basisveiligheid in de openbare ruimte ontwikkeld. Je kunt het afsluiten met een landelijk erkend examen, of ontvang een bewijs van deelname.
De cursus basisveiligheid voor de openbare ruimte is een vereenvoudigd programma bedoeld voor jou als je werkzaam bent in de openbare ruimte. Is het niet nodig een VCA opleiding te volgen, maar wil je wel bezig zijn met jouw veiligheid en die van de mensen om je heen? Dan is deze cursus bedoeld voor jou!
Het doel van deze cursus is om te leren hoe risico’s met betrekking tot veiligheid, gezondheid en welzijn bij het werken in de openbare ruimte herkend kunnen worden en hoe op een verantwoorde wijze met deze risico’s omgegaan kan worden.
Na het volgen van deze cursus voldoet de cursist aan de door de Arbowet en de Inspectie SZW gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn of heb je vragen over het programma, vraag een offerte aan of neem contact met ons op om de training door te nemen.
In deze training komen in de basis de volgende onderwerpen aan de orde:
Aantal deelnemers: maximaal 12 personen
Deze cursus geven we incompany. Dat betekent dat we graag bij je op locatie komen om de training te verzorgen. Het voordeel van een incompany is dat je medewerkers geen tijd kwijt zijn aan reizen, eigen materiaal kunnen gebruiken en de theorie direct in de praktijk kunnen toetsen.
Onze docent heeft vooraf contact, om het programma af te stemmen op de situatie binnen jouw organisatie.
In plaats van een training Basisveiligheid voor de openbare ruimte kun je ook kiezen voor een Veiligheidsdag. Tijdens een Veiligheidsdag volg je 4 of meer verschillende onderwerpen op één dag. Deze dag geeft je de mogelijkheid om op een interactie manier over meerdere onderwerpen instructie te krijgen. Wil je meer weten? Bekijk hier de cursusinformatie Veiligheidsdag.
Cursusduur: 2 dagen
Meer of minder dagen is bespreekbaar. Wil je dieper ingaan op een bepaald onderwerp of is een onderwerp niet relevant voor jou, dan kan AAB het lesprogramma aanpassen. Wil je het erkende examen afleggen, dan is het niet mogelijk het programma aan te passen.
1 tot 2 dagen (afhankelijk van het niveau)
Na het volgen van de training Basisveiligheid in de Openbare ruimte ontvang je een bewijs van deelname. Er kan gekozen worden om de dagen af te sluiten met een korte toets zodat je de stof goed onthoud.
De cursus kan worden afgesloten met een erkend examen, het SGV examen. De toets bestaat uit meerkeuze en open vragen. Mocht je de toets niet halen, dan krijg je een bewijs van deelname.
Neem voor meer informatie contact op met een van uw adviseurs via info@aabgroep.nl of 0341-499744.
Deze verplichting geldt voor ieder bedrijf waar personen in dienst zijn (let op: ook vrijwilligers vallen hieronder). Het steunpunt RI&E (rie.nl) heeft voor deze verplichting een stroomschema opgesteld. Hieruit blijkt, afhankelijk van de inrichting van uw organisatie, de mate waarin u invulling moet geven aan de RI&E. Zie figuur 1 ‘rie plicht’ voor de illustratie zoals opgesteld door het steunpunt RI&E. In enkele gevallen dient de RI&E daarnaast aanvullend getoetst te worden door een deskundige. Hierop zijn slechts enkele uitzonderingen, zie daarvoor figuur 2 ‘stroomschema toetsing’. In die uitzonderingsgevallen moet gebruik worden gemaakt van een erkend branche document. Dit wordt een zogeheten branche RI&E genoemd. Het grote nadeel van een branche RI&E komt later in deze paper aan bod.
Naast de algemene verplichtingen staan in artikel 5 van de Arbowet ook een aantal algemene eisen voor de inhoud van een RI&E beschreven. Zo moet de volgende informatie in een RI&E zitten:
De keuze van de in de RI&E geadviseerde maatregelen dient volgens de arbeidshygiënische strategie plaats te vinden. Deze strategie staat beschreven in artikel 3 van de Arbowet en stelt dat men altijd uit moet gaan van de ‘bronaanpak’ voordat naar ‘lagere niveaus’ van maatregelen mag worden gegrepen. Het toezicht op deze verplichtingen wordt uitgevoerd door de Inspectie SZW. Bij afwijkingen van de wettelijke bepalingen mag de inspectie verschillende maatregelen nemen. Enkele voorbeelden zijn het geven van een waarschuwing, het opleggen van een boete aan werkgever of werknemer en het werk geheel stilleggen. In gevallen waarbij werknemers komen te overlijden is het gebruikelijk dat er zelfs een strafrechtelijk onderzoek wordt gestart, zoals in het inleidende voorbeeld. Voor werkgevers kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Om te voorkomen dat medewerkers slachtoffer worden van een bedrijfsongeval dienen zij op de hoogte te zijn van de risico’s van hun dagelijkse werkzaamheden.
Om ervoor te kunnen zorgen dat medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s dient de RI&E voor alle medewerkers inzichtelijk te zijn (artikel 5, lid 6). Naast inzichtelijkheid van de RI&E moeten medewerkers ook ingelicht worden over de risico’s en de bijbehorende maatregelen die horen bij hun werkzaamheden (artikel 8, lid 1). Het grote nadeel aan een RI&E is dat het een document is en dus een momentopname betreft. De wetgeving springt daarop in door te stellen dat wanneer ervaringen, gewijzigde werkmethoden, -omstandigheden of de stand van de techniek daartoe aanleiding geven de RI&E daarop aangepast moet worden (artikel 5, lid 4). Eenvoudig gezegd: pas de RI&E aan zodra er sprake is van nieuwe (potentiële) risico’s. Dit klinkt als veel werk, echter biedt het hebben van een RI&E ook meerdere voordelen.
Wilt u zelf aan de slag met de Risico Inventarisatie & Evaluatie? Na onze MVK opleiding of HVK opleiding weet u hoe u een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) opstelt en bent u volledig op de hoogte van de wet- en regelgevingen.
Publicatie: 08-2018
Een werknemer die zich bewust is van bepaalde risico’s, gedraagt zich heel anders dan een werknemer die dat niet is. Hij of zij zal een stuk meer betrokken zijn. Deskundigen zoals de Veiligheidskundige kennen het belang van veilig werken, echter op de werkvloer is die bewustwording er minder.
De hamvraag hierbij is: Hoe zorg je ervoor dat alle medewerkers betrokken worden bij veiligheid? Veiligheid betekent dan een veilige houding en veilig gedrag. Een belangrijke randvoorwaarde is de overbrugging tussen enerzijds de Veiligheidskundige/management en anderzijds de werkvloer.
Vaak is er veel kennis op de werkvloer aanwezig. Helaas blijkt dat kennis niet altijd leidt tot veilig gedrag. Men weet wel wat de gevaren zijn, of wat de risico’s zijn, maar handelt er niet altijd naar. Wat je nodig hebt, zijn niet alleen veilige middelen. Het is essentieel dat de werknemer zich vrij voelt om maatregelen te nemen om zijn veiligheid te borgen en daarmee de algemene veiligheid te verhogen.
Er moet naast kennis en veilige middelen, sprake zijn van een veilige structuur en een veilige cultuur. Het VCA-diploma is hiervoor onvoldoende. Veel werkgevers zien het als excuus om verder niets te doen aan instructie. Immers, de medewerker heeft toch een veiligheidsdiploma? Deze werkgevers gaan voorbij aan het feit dat VCA opleidt tot een basaal niveau. Je krijgt basiskennis over valgevaar, giftige stoffen en fysische risico’s, waarbij het zelden branchespecifiek gemaakt is. De achtergronden over het waarom van veiligheid en wat er van jou als medewerker wordt verwacht, leer je niet.
Niet iedereen kan en wil aan de slag als Veiligheidskundige. Dus moeten er medewerkers worden opgeleid tot een kennisniveau dat tussen het niveau van VCA en Veiligheidskundige ligt. Die moeten weten hoe ongevallen kunnen ontstaan en nog belangrijker, hoe je medewerkers bij veiligheid kunt betrekken en motiveert. Want niemand wil een ongeval!
De opleiding Basis Veiligheidskunde legt een gedegen basis om kundig in de operatie met veiligheid aan de slag te gaan. In deze opleiding leren medewerkers niet alleen wat een taakrisicoanalyse (TRA) is, maar moeten ze die ook zelf uitvoeren. Ze ontdekken dat dit geen academische, op kantoor bedachte vaardigheid is, maar daadwerkelijk helpt om risico’s bewust tussen de oren te krijgen van medewerkers. Daarmee ontstaat enthousiasme voor veiligheid en ervaren ze dat veiligheid bijdraagt aan een prettige werksfeer en betrekken ze hun collega’s bij veilig gedrag. Door zo’n opleiding aan te bieden creëer je, naast de basiskennis, aandacht voor bewustwording en betrokkenheid.
In de praktijkgerichte opleiding Basis Veiligheidskunde (BVK) komen alle aspecten van veiligheidsrisico’s aan de orde. De Basis Veiligheidskundige is binnen de afdeling en/of de organisatie centrale spil als het gaat om veiligheid op de werkvloer. Oplossingen vanuit de organisatie (werkvloer) worden vaak beter geaccepteerd. Door het opleiden van de leidinggevenden tot Basis Veiligheidskundigen binnen uw organisatie vergroot u het algehele veiligheidsbewustzijn. Download hier direct de brochure Basis Veiligheidskunde.
De Basis Veiligheidskunde opleiding biedt AAB zowel incompany als via open inschrijving aan. De incompany opleiding is volledig op uw organisatie toe te spitsen.
Publicatie: 08-2018
Het is heel bijzonder dat wij ook gratis kennis weggeven! Via onze kennisbijeenkomsten geven wij interessante onderwerpen de kans om voor zich te spreken. Denk bijvoorbeeld aan: hoe motiveer ik medewerkers om een cursus te volgen, alles over VCA en de mogelijkheden en hoe je van een RI&E tot een opleidingsplan komt. Dit alles op bijzondere locaties met bekende sprekers.
Als je medewerkers inplant voor cursussen of zelf een training moet volgen op het gebied van arbo en veiligheid, komen er geregeld vragen naar boven waar je niet direct een antwoord op weet. Wil jij samenkomen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten om samen kennis en ervaringen te delen? Geef je dan op voor onze kennisbijeenkomsten. Gegarandeerd krijg jij er een leuke, interessante en gezellige middag voor terug waar je ook nog iets van opsteekt!
De kennisbijeenkomst wordt geplant in het voorjaar en het najaar. Elke kennisbijeenkomst kijken we naar wat actueel is en waar je meer informatie over zou willen krijgen. Bijvoorbeeld onduidelijkheid over een wetswijziging, een nieuwe wet zoals de AVG, onderwerpen waar veel over te doen is; zoals de eiken processierups, biodiversiteit en ongelukken op het werk. Daarnaast vinden wij er altijd een perfecte locatie bij in het midden van het land!
Door middel van korte workshops waarin veel interactie is kunnen vragen worden gesteld en wordt er dieper ingegaan op een bepaald onderwerp. De onderwerpen worden van te voren bekend gemaakt zodat je kunt aangeven bij welke workshops je aanwezig wilt zijn. Elke kennisbijeenkomst is er 1 gezamenlijk onderwerp waarna we met elkaar afsluiten.
De kennisbijeenkomst is een mooie gelegenheid om kennis te maken met de gezichten achter AAB! Daarnaast ontmoet je (een deel) van onze docenten, kun je kennis maken met andere organisaties en ervaringen delen.
Ben je enthousiast geworden en wil je hier bij zijn? Lees meer over de eerstvolgende kennisbijeenkomst en schrijf je direct in!
5 maart 2021 | Adviseur Jules Neven van Kader neemt je in dit artikel mee in de vergelijking van VCA certificering en ISO 45001. Beide normen richten zich op het verminderen van risico’s op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk. Voor een deel overlappen de normen elkaar. Denk aan het opstellen van beleid, het uitvoeren van interne audits, het opzetten van een communicatiestructuur en het beoordelen van de werking van het systeem door de directie. Maar er zijn ook verschillen.
Verschillen die ook gevolgen hebben voor welke keuzes jij kunt maken op het gebied van (verplichte) cursussen en trainingen.
We diepen de verschillen uit en lichten je de gevolgen voor je opleidingskeuzes toe. We beginnen met een korte uitleg. Wat houdt het VCA systeem in en wat is het ISO 45001 managementsysteem? Vervolgens eindigen we met 7 kenmerken van ISO 45001 die VCA niet of anders heeft. En 7 kenmerken die VCA wel heeft maar ISO 45001 niet of anders heeft. Zo kun jij uiteindelijk een goede afweging maken.
VCA is in Nederland al 25 jaar de standaard in veilig, gezond en duurzaam werken. De checklist is voortgekomen uit en in eerste instantie ontwikkeld door de (petro) chemische industrie en gebaseerd op best practises. Inmiddels zijn veel meer branches betrokken bij VCA en wordt het schema breed toegepast. VCA onderscheidt drie niveaus:
In april 2018 is de nieuwe VCA checklist in gebruik genomen. Veiligheid wordt nog meer centraal gesteld. Het zorgt voor meer duidelijkheid en betrouwbaarheid omdat er nu één schema is voor Nederland en België. In de nieuwe norm is terug gegaan naar de basis: beheersing van risico’s. Er is meer oog voor de praktijk op de werkvloer, het veiligheidsbewustzijn en veiligheidsgedrag zijn belangrijker en er is meer duidelijkheid voor de keten.
Belangrijke aandachtspunten voor de VCA:
Bij VCA ligt de focus op “hoe” je veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer moet regelen.
Het is een praktisch ingerichte checklist, bedoeld om de systemen van opdrachtgevers en aannemers zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.
Voor opdrachtgevers is het direct duidelijk wat een bedrijf op de werkvloer minimaal heeft geregeld.
Er is minder vrijheid om zelf middelen te kiezen om de veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer te regelen.
ISO 45001:2018, de vervanger van OHSAS 18001, is een internationale norm voor managementsystemen voor gezond en veilig werken (G&VW). De norm is ontwikkeld door een breed samengestelde internationale normcommissie. De norm is opgebouwd volgens de zogenaamde ISO High Level Structure (HLS) die wordt toegepast voor alle ISO managementsysteemnormen. Dit betekent dat ISO 45001 dezelfde hoofdstuk en paragraaf indeling heeft als ISO 9001(Kwaliteitsmanagement) en ISO 14001 (Milieumanagement). Ook is de basistekst van deze normen gelijk.
Belangrijke aandachtspunten voor de ISO 45001:
De focus van de ISO 45001 ligt bij het in staat stellen van organisaties om een veilige en gezonde werkplek te realiseren. Om werk gerelateerd letsel en gezondheidsproblemen te voorkomen en G&VW (gezondheid en veilig werken) prestaties continu te verbeteren. Hoe doe je dat met het ISO 45001 managementsysteem?
Bij ISO 45001 ligt de focus meer op “wat” je moet regelen.
Er worden gedetailleerde eisen gesteld aan de verschillende onderdelen van het managementsysteem, maar organisaties kunnen zelf kiezen welke middelen worden ingezet om daar invulling aan te geven.
Er zijn veel meer mogelijkheden om een veilige en gezonde werkplek te realiseren, met de medewerkers centraal gesteld.
Er komt meer bij kijken omdat je als organisatie verplicht bent om op zowel beleidsmatig (strategisch) als operationeel niveau een complete verbetercyclus (plan-do-check-act) te doorlopen. De continue verbetering van de prestaties moet worden gedocumenteerd.
Als je de ISO 45001 met VCA gaat vergelijken, dan zijn er 7 onderscheidende kenmerken die de ISO 45001 wel hanteert en VCA niet. In het kort lichten we ze je toe:
Kenmerk | ISO 45001 | VCA |
Context- en stakeholderanalyse | De belangrijkste punten/ ontwikkelingen die van belang zijn om doelstellingen te halen die zijn geteld voor gezond en veiligheid werken moeten worden vastgelegd. | NVT |
Toepassingsgebied | Alle activiteiten, producten en diensten die het bedrijf kan beheersen of beïnvloeden moeten worden vastgelegd in het managementsysteem. | Je kan je eigen kantoren en werkplaatsen meenemen in de scope, maar dit is niet verplicht |
Consultatie en participatie medewerkers | Processen moeten worden ingericht voor de consultatie en participatie van medewerkers. Niet alleen op de werkvloer, maar ook op strategisch niveau. Medewerkers denken dus mee over hoe gevaren te identificeren en het nemen van maatregelen. | Het is niet verplicht medewerkers te laten deelnemen. |
Acties | Risico’s en kansen moeten worden vastgelegd. Er moet breder worden gekeken dan de gebruikelijke RI&E. | Met behulp van de RI&E worden risico’s periodiek vastgesteld en geëvalueerd. |
Wettelijke/ andere eisen | Er moet een proces zijn voor het vaststellen en actueel houden van de wettelijke en andere eisen die van toepassing zijn op veiligheid en gezondheid. Dit moet worden gedocumenteerd. | NVT |
Communicatie | Er moet worden bepaald wat, naar wie, hoe en wanneer wordt gecommuniceerd. Als organisatie moet je ervoor zorgen dat de gecommuniceerde informatie betrouwbaar is. | Er moet een communicatie- en overlegstructuur worden ingericht. Ook worden eisen gesteld aan de communicatie met opdrachtgever, onderaannemers en tijdelijke medewerkers. |
Compliance | Je erkend dat je voldoet aan de wettelijke en andere eisen. Dit moet door de organisatie zelf worden gecontroleerd en de status bijgehouden. | Bij VCA audits leiden tekortkomingen op het gebied van wet- en regelgeving op de werkvloer tot een afwijking. De status onderhouden is niet verplicht. |
Maar andersom heeft VCA natuurlijk ook voordelen en aanvullingen die in de ISO 45001 worden gemist.
7 onderscheidende kenmerken die VCA wel heeft en ISO 45001 niet, of op een andere manier invulling geeft.
Kenmerk | VCA | ISO 45001 |
Taak Risico Analyse | Bedrijven moeten gebruik maken van een Taak Risico Analyse om Veiligheid-, Gezondheid- en Milieu risico’s (VGM) in kaart te brengen en te beheersen. | Je moet gevaren en risico’s in kaart brengen in verschillende situaties waarbij ook medewerkers betrokken raken. Daarnaast moeten medewerkers bewust worden gemaakt van gevaren, risico’s en beheersmaatregelen. Het begrip TRA kent ISO 45001, maar het kan er wel voor worden gebruikt. |
Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) | Vlak voordat werkzaamheden worden gestart moeten medewerkers er zeker van zijn dat alle risico’s bekend zijn en er voldoende maatregelen zijn genomen. Hiervoor gebruik je de LMRA. | Hetzelfde als voor de TRA geldt ook voor de LMRA. |
B-VCA en VOL-VCA | Alle operationele medewerkers en operationele leidinggevenden moeten door middel van het diploma VCA Basisveiligheid of het VCA VOL diploma aantonen dat ze over voldoende VGM-basiskennis beschikken. | Het is vereist dat eerst de benodigde competenties voor alle medewerkers worden geïdentificeerd en vervolgens wordt gezorgd dat zij daarover beschikken. Er worden geen specifieke diploma’s geëist, maar deze kunnen wel als middel worden ingezet. Een goed alternatief voor VCA: Basisveiligheid Openbare Ruimte |
Kennis en kunde risicovolle taken | Geborgd moet worden dat voldaan wordt aan specifieke opleidings- en ervaringseisen voor specifieke taken. | Zie toelichting VCA en VOL VCA. Is het een eis vanuit de opdrachtgever? Dan kan dit worden geborgd via het voldoen aan wettelijke- en andere eisen. |
Toolbox-meetings | Bedrijven moeten fysieke contactmomenten organiseren om VGM-onderwerpen te bespreken. | Er zijn geen specifieke eisen. Toolbox-meetings kunnen wel als middel worden ingezet. |
Werkplekinspecties | Om een veilige werkomgeving in stand te houden of te bevorderen worden door operationele leidinggevenden (medewerkers) werkplekinspecties uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken naar afwijkingen en naar positieve bevindingen. | Periodieke werkplekinspecties worden niet geëist. Wel wordt door middel van monitoring en metingen beoordeeld of de processen beheerst verlopen. De directie moet voor een cultuur zorgen die gezond en veilig werken ondersteund. Werplekinspecties kunnen als middel worden ingezet. |
Jaarlijkse keuring arbeidsmiddelen | Een keer per jaar moeten arbeidsmiddelen en Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) worden gekeurd. De keuringsvervaldatum moet worden vermeld op de betreffende middelen. | Er is geen expliciete eis ten aanzien van jaarlijkse keuringen en aantoonbaarheid keuringsvervaldatum. Er moet wel worden voldaan aan de wet- en regelgeving waarbinnen ook keuring en onderhoud van PBM’s is geregeld. |
Houd bij het maken van een keuze tussen de normen rekening met de eisen van opdrachtgevers en met onderstaande:
Bij VCA ligt de focus op ‘’HOE’’ je veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) op de werkvloer moet regelen. VCA is praktisch ingericht.
VCA is in beginsel bedoeld om de systemen van opdrachtgevers en aannemers zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Er is dan ook meer aandacht voor de inzet van concrete hulpmiddelen. Voor opdrachtgevers is hierdoor duidelijk wat een bedrijf op de werkvloer minimaal heeft geregeld. Bedrijven hebben, in tegenstelling tot ISO 45001, minder vrijheid om zelf hun middelen te kiezen.
Bij ISO 45001 ligt de focus meer op ‘’WAT” je moet regelen: gedetailleerde eisen worden gesteld aan de verschillende onderdelen van het managementsysteem voor gezond en veilig werken (G&VW). Organisaties kunnen vervolgens zelf kiezen welke middelen worden ingezet om daar invulling aan te geven. Op basis van ISO 45001 zijn organisaties verplicht om zowel op beleidsmatig (strategisch) als operationeel niveau een complete verbetercyclus (plan do check act) te doorlopen. De continu verbetering van de prestaties moet worden gedocumenteerd.
Je kan ISO 45001 inrichten als een VCA systeem, maar VCA niet als een ISO 45001 systeem. Duidelijk is dat met ISO 45001 een veel grotere bewegingsvrijheid wordt gecreëerd! Daarnaast is ISO 45001 door de opbouw te koppelen aan andere ISO normen, in tegenstelling tot VCA.
Vaak kom je in de organisatie medewerkers tegen die moeite hebben om aan bepaalde verplichtingen vanuit het VCA te voldoen. Het blijkt lastig om een VCA Basis certificaat te halen bijvoorbeeld. Of het is moeilijk om elke keer weer een interessant onderwerp voor de toolboxmeeting te organiseren.
Je ervaart steeds meer weerstand op deze manier van werken. Een uitkomst kan dan de ISO 45001 zijn. Zoals we al aangaven is het mogelijk om ISO 45001 als een VCA in te richten. Maar de eis dat een VCA certificaat gehaald moet worden, of de verplichte toolboxmeeting gegeven moet worden, vervalt.
Het betekent niet dat je daardoor niks doet! Je gaat juist op zoek naar een andere invulling om de veiligheid, gezondheid en het milieu op de werkvloer te verbeteren. Verfrissend, vernieuwend en effectief!
Heb je vragen of wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden voor certificering of opleidingen? Kader, bureau voor kwaliteitszorg is gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden naar verschillende managementsystemen. AAB Training en Opleiding ondersteunt daarbij door een invulling te geven aan alle praktijkgerichte (verplichte) trainingen en opleidingen. Onze adviseurs helpen je graag verder.
Elk jaar organiseert AAB Training en Opleiding een Kennisbijeenkomst waar onder andere dit soort onderwerpen aan bod komen. In november heeft Jules Neven een webinar gegeven met de vergelijking ISO 45001 en VCA toegelicht. Je kunt het hier terugkijken.
2 dagen
Na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat
Wil je meerdere deelnemers aanmelden?
Vraag dan een incompany offerte aan.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.
Praktijkgerichte opleidingen op het gebied van Veiligheid, Arbo, Milieu en Kwaliteit. Een breed aanbod en ervaren trainers uit het werkveld.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte omtrent ons trainingsaanbod en onze activiteiten.