Opzichter uitvoerder openbare ruimte - AAB Training & Opleiding

Opzichter uitvoerder openbare ruimte

Vakkennis vertalen naar de uitvoering van goede projecten (bomen, civiel, groen)

Opleiding opzichter uitvoerder openbare ruimte

Als opzichter uitvoerder openbare ruimte ben je bezig met projecten in de openbare buitenruimte. Dit kunnen groene, of civiel technische projecten zijn die gaan over de aanleg, het onderhoud en het beheer van de buitenruimte. Het is een combinatie van voorbereidend bureauwerk, leidinggeven aan uitvoerend buitenwerk. Als opzichter uitvoerder groene ruimte ben je het aanspreekpunt voor de opdrachtgevers. Opdrachten vertaal jij weer naar jouw medewerkers en aannemers en je houdt toezicht dat deze worden uitgevoerd binnen de gestelde tijd en het afgesproken budget.

Wie is de doelgroep

Werk jij als opzichter/uitvoerder in de openbare ruimte, heb je handvatten nodig of een update van kennis om je werk goed uit te kunnen voeren? Dan is deze praktische opleiding opzichter uitvoerder openbare ruimte wat voor jou!

Niveau: MBO/ MBO+

Wat is het doel

Met de opleiding opzichter uitvoerder openbare ruimte beschik je over de nodige inhoudelijke vakkennis en kun je deze vertalen naar de uitvoering van goede projecten. Je kunt deze projecten voorbereiden, begeleiden als directievoerder en afronden volgens de gestelde eisen.

Welk resultaat bereik je

Door het volgen van deze opleiding wordt je ingewerkt of bijgeschoold voor het omgaan met bestekswerkzaamheden die in de openbare ruimte plaatsvinden. Voor directievoerders, opdrachtgevers en aannemers is het een verhelderende opleiding die je direct kunt gebruiken in het werkveld. 

Wil je meer informatie?

Neem gerust contact met ons op via info@aabgroep.nl of 0341-499744, vraag een offerte op of schrijf je direct in voor een open inschrijving bij jou in de buurt. 

Startdata

Zijn er nog geen data gepland, of komen de geplande data en locatie je niet uit? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via 0341-499744 of info@aabgroep.nl. Je kunt je ook inschrijven zonder data. Zodra we nieuwe data plannen nemen we dan contact met je op!

Inhoud 

De opleiding opzichter uitvoerder openbare ruimte kunnen we praktijkgericht aanbieden doordat de trainers veel ervaring hebben bij het begeleiden van grote projecten in de buitenruimte, op het gebied van aanleg, onderhoud en beheer.

De 7- daagse opleiding bestaat uit drie modulen.

Module 1 RAW bestekken in de praktijk (2 dagen) 

Tijdens de eerste twee dagen wordt je binnen het werkveld van de RAW-Systematiek en UAV geschoold. Deze dagen staan in het teken van basiskennis op het gebied van contracten, aanbestedingen, borging van kwaliteit en veiligheid. Onderwerpen die worden behandeld:

 • Basis kennis contracten Aanbestedingsproces
 • Basis kennis bestekken RAW systematiek, Beeldbestekken
 • Basis kennis projectmatig werken
 • Basis kennis kwaliteitsplan
 • Basis kennis V&G plan
 • Basis kennis wet en regelgeving
 • UAV en UAV-gc2005

Module 2 Werk voorbereiding (2 dagen) 

De werkvoorbereiding staat centraal. Het schrijven en opstellen van plannen, risicomanagement, planning en deelopdrachten. De vraag die hierbij centraal staat: Hoe vertaal je een opdracht naar een concreet uitvoeringsplan? In deze module komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Kwaliteitsplan opstellen in de praktijk
 • Algemeen tijdschema in de praktijk
 • Bestek tekst
 • Risicomanagement
 • Planning
 • Deelopdrachten

Module 3 Uitvoering en oplevering (2,5 dag) 

Tijdens de laatste 2,5 dag wordt toelichting gegeven hoe je als opzichter uitvoerder openbare ruimte kunt handelen tijdens de uitvoering en oplevering van een project. Je oefent aan de hand van een casus en krijgt direct feedback van mede-deelnemers en docent. Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

 • Directie voering
 • Bestekadministratie
 • Startwerkbespreking
 • Bouwvergaderingen
 • Verslaglegging
 • Meer-minderwerk
 • Bestekswijzigingen

De opleiding opzichter uitvoerder openbare ruimte is in losse modules te volgen. Module 1 is verplicht, module 2 en 3 kunnen apart van elkaar gevolgd worden.

Heb je alleen interesse in RAW bestekken in de praktijk? Volg dan alleen module 1. Klik hier voor meer informatie.

Examen/opdracht (0,5 dag)

Tot slot heb je zelf de keuze of je kennis en kunde wordt getoetst aan de hand van een examen. Het examen bestaat uit een schriftelijk examen en een praktijkopdracht.

Kosten voor deelname aan het examen: 277,- euro exclusief btw.

Weet je niet zeker of deze training geschikt is voor jou?

Als je niet zeker weten of de training opzichter uitvoerder de juiste training is voor jou, volg dan de opleiding in verschillende stappen. Je kunt starten met de RAW bestekken in de praktijk of de training toezichthouder. Bij de training RAW bestekken in de praktijk volg je de eerste twee dagen van de training opzichter uitvoerder. Mocht je door willen gaan dan kun jij je voor de volgende stap inschrijven, de training toezichthouder of de volledige training opzichter uitvoerder. 

Vervolg training 

Ben je nog niet uitgeleerd? Ga dan door voor de driedaagse training directievoerder / projectleider

Praktische informatie

Cursusduur: 7 dagen. De middag van de laatste dag staat in het teken van je examen. Mocht je geen examen willen doen dan duurt de opleiding 6,5 dag.

Aantal deelnemers: maximaal 15 personen. 

Incompany of open inschrijving: het is mogelijk deze training incompany te geven. Het voordeel is dat je medewerkers leren op elkaar in te spelen en in team verband te werken.

Onze docent heeft vooraf contact, om het programma af te stemmen op de situatie binnen jouw organisatie. Vraag een offerte aan.  

Je kunt je ook aanmelden voor een van de geplande open inschrijvingen bij jou in de buurt. Bekijk de startdata in het cursusmenu of meld je direct aan

Certificaat: heb je met succes de casussen en opdrachten doorlopen en heb je de eindpresentatie gegeven dan krijg je een persoonlijk certificaat. 

Kosten examen: 277,- euro exclusief btw.

De docenten van AAB

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

 • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
 • Vakkundig en praktijkervaring
 • Betrokken en toegankelijk
 • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie

"Fijne manier van uitleg, brengen van overzicht en voorbeelden"


"De docent is zeer gedreven, vindt het een sport om een bestek uit te pluizen op fouten en hier gebruik van te maken"


"Ik ga er mee aan de slag om het zo warm te houden en het nog beter onder de knie te krijgen"


"Een goede docent met duidelijke uitleg en veel praktijk ervaring"


"Een goede aanvulling op het werk!" 


"Ondanks dat ik al wat kennis had heb ik veel geleerd en het zelfs al in de praktijk kunnen gebruiken. Een leuke docent met veel ervaring weet de stof goed over te brengen. 


Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.