VCU - AAB Training & Opleiding

VCU

Laten zien dat jij als uitzendorganisatie veilig en gezond werken belangrijk vindt

Cursus VCU met examen

VCU certificering is verplicht bij het uitzenden van personeel naar bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico. Denk aan werkzaamheden in fabrieken, installaties en werkplaatsen. Eén van de criteria voor VCU certificering is dat alle intercedenten en leidinggevenden een cursus VIL VCU volgen, het VIL VCU examen afleggen en beschikken over een geldig diploma. Met het volgen van de eendaagse cursus VIL-VCU en het met een voldoende afleggen van het examen voldoe je aan deze eis.

Wie is de doelgroep

Intercedenten en leidinggevenden die werkzaam zijn bij VCU-gecertificeerde uitzendorganisaties.

Wat is het doel

Om ongevallen en incidenten tot een minimum te beperken dienen leidinggevenden goede instructies te krijgen om een voorbeeldfunctie voor de medewerkers te vervullen. Een ongeval of incident betekent voor de werkgever namelijk altijd verlies. Naast mogelijke letsels treedt er altijd tijdverlies op door herstelwerkzaamheden. Daarbij komt altijd aan de orde wie verantwoordelijk en daarmee aansprakelijk is. Met volgen van deze cursus weet jij wat de risico's zijn en hoe je er als uitzendbureau mee omgaat.

Na afloop van de VIL VCU cursus:

 • Ben je in staat risicovolle werkzaamheden onderkennen
 • Ben je in staat onveilige situaties en handelingen herkennen
 • Weet je hoe je de werkzaamheden veilig uitvoert
 • Weet je hoe je risico’s tot een minimum beperkt

Wil je meer informatie

Neem voor meer informatie contact met ons op via info@aabgroep.nl of 0341-499744. Wil je meerdere deelnemers aanmelden? Informeer naar onze incompany mogelijkheden.

Startdata

Wat is de inhoud van de cursus

Met deze eendaagse VIL-VCU opleiding ben je goed voorbereidt op het VIL VCU examen. De volgende onderwerpen staan centraal in onze cursus:

 • Machines en gereedschappen incl. lassen en solderen
 • Werken op hoogte en hijsen en heffen
 • Onderliggende wetgeving (Arbowet)
 • Brand- en explosiegevaar en gevaarlijke stoffen
 • Veiligheid en belangrijke veiligheidstheorieën
 • Lawaai, trillingen, koude en hitte
 • Besloten ruimtes en werkvergunningen
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Relevante onderwerpen voor intercedenten en leidinggevenden

Tijdens de cursus VIL VCU wordt je goed voorbereid op het landelijk VIL VCU examen. Naast de eerder genoemde onderwerpen wordt ook een VIL VCU proefexamen meegestuurd met het lesboek, ter voorbereiding op het landelijk examen. Door dit VIL VCU proefexamen ken je de vraagstellingen, waardoor je goed voorbereid het examen in gaat.

Wat zijn relevante of vervolgopleidingen

Ben je niet werkzaam als intercedent, maar ben je verantwoordelijk voor medewerkers die veilig moeten werken, volg dan een VCA VOL opleiding

Wil jij je verdiepen in de veiligheid van de organisatie en invulling geven aan het veiligheidsbeleid, dan is de opleiding Basis Veiligheidskunde (BVK) misschien ook iets voor jou.  

Praktische informatie

Deelnemers: Maximaal 12 deelnemers per groep.

Tijdsduur: De cursus duurt 1 dag met aansluitend examen.

Incompany of open inschrijving: Wil je meerdere deelnemers een VCA cursus laten volgen, dan kan het voordelig zijn om een incompany te plannen. Wij komen graag bij je op locatie om de training te verzorgen en het examen af te nemen. Vraag een offerte op voor de mogelijkheden. Een combinatiegroep VCA VOL / VIL VCU behoort tot de mogelijkheden.

Wil je je aanmelden voor een open inschrijving, kies dan bij 'startdata' in het cursusmenu een locatie bij jou in de buurt. De open inschrijving VIL VCU van AAB is inclusief:

 • Lesboek
 • Examentraining
 • Examen
 • Lunch

Examen VCU en certificaat:  Het examen, van 105 minuten, kan worden afgenomen direct aansluitend op de cursus of op een nader te bepalen tijdstip. Van de 70 meerkeuzevragen moeten er 49 goed beantwoord zijn. Het examen VIL VCU toetst de kandidaat op zijn kennis van zowel Basisveiligheid VCA (40 van de 70 vragen) als van Veiligheid voor Leidinggevenden VCA (30 vragen).

Na het met voldoende resultaat afleggen van het VIL-VCU examen ontvangt de cursist het landelijk erkende, persoonlijke certificaat VIL-VCU certificaat heeft een geldigheidsduur van tien jaar.

Onze docenten

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

 • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
 • Vakkundig en praktijkervaring
 • Betrokken en toegankelijk
 • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie
Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.