VCA VOL - AAB Training & Opleiding

VCA VOL

Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden

VCA VOL cursus

De onderwerpen die in een VCA VOL opleiding aan bod komen zijn dezelfde als bij het VCA basis programma, maar dan bekeken vanuit de operationeel leidinggevende. Deze kennis is meer toepassingsgericht, zo moet je bijvoorbeeld ook weten hoe je veilig gedrag kunt stimuleren en wanneer welke PBM's ingezet moeten worden en hoe ze gebruikt kunnen worden. 

Als operationeel leidinggevende, projectleider, zzp'er of toezichthouder laat je met dit VOL VCA certificaat zien dat je de basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Met de kennis die je opbouwt na het volgen van een VCA VOL training vergroot je je eigen veiligheid en de veiligheid van de mensen aan wie je leiding geeft. 

Wie is de doelgroep 

De cursus “Veiligheid voor Leidinggevenden VCA” is bestemd voor operationeel leidinggevenden, projectleiders en toezichthouders met de functie hoger dan meewerkend voorman en is gericht op het behalen van het officiële VCA-VOL-veiligheidscertificaat.

Wat is het doel 

Om ongevallen en incidenten tot een minimum te beperken dienen leidinggevenden goede instructies te krijgen om zo een voorbeeldfunctie voor de medewerkers te kunnen zijn. Een ongeval of incident betekent jou of voor je werkgever namelijk altijd verlies. Naast mogelijke letsels treedt er altijd tijdverlies op door herstelwerkzaamheden. Daarbij komt altijd aan de orde wie verantwoordelijk en daarmee aansprakelijk is.

Hiermee voldoen werkgever en deelnemers aan de door de Arbowet en de Inspectie SZW gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.

Wil je meer informatie?

Schrijf je direct in voor een open inschrijving bij jou in de buurt of vraag een offerte op voor meer informatie. Wil je weten welke mogelijkheden er nog meer zijn voor het behalen van je VCA certificaat, download de brochure!

Startdata

Inhoud VCA VOL opleiding

Tijdens de VCA VOL training komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Arbowet, milieuwetgeving en Europese richtlijnen;
  • veiligheidsprocedures en werkinspecties;
  • bedrijfsnoodplannen;
  • het bevorderen van veilig werken;
  • veiligheidsmanagement;
  • risico inventarisatie en –evaluatie;
  • gevarenbronnen, het ontstaan van ongevallen;
  • toxicologie en ergonomie (begrippen, basiskennis).

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Programma op maat

Deze training kan volledig op maat afgestemd worden op de risicovolle handelingen & taken vanuit de organisatie, de functie en op de werkplek en/of werklocatie. Hiervoor worden gesprekken gepland met de leidinggevenden, wordt de werkplek en/of externe locatie bezocht ter voorbereiding op de training, implementatie op inhoud en het aanpassen van het lesmateriaal. Vraag voor meer informatie een offerte op. 

Basis Veiligheidskunde (BVK)

Wil jij je verdiepen in de veiligheid van de organisatie en invulling geven aan het veiligheidsbeleid, dan is de opleiding Basis Veiligheidskunde (BVK) misschien ook iets voor jou.  

Praktische informatie

Deelnemers: maximaal 15 personen

Cursusduur: 1 dag + examentijd

Incompany of open inschrijving

Wil je meerdere deelnemers een VCA cursus laten volgen, dan kan het voordelig zijn om een incompany te plannen. Wij komen graag bij je op locatie om de training te verzorgen en het examen af te nemen. Vraag een offerte op voor de mogelijkheden. Een combinatiegroep VCA VOL / VCA basis behoort tot de mogelijkheden.

Wil je je aanmelden voor een open inschrijving, kies dan bij 'startdata' in het cursusmenu een locatie bij jou in de buurt. De open inschrijving VCA van AAB is inclusief:

  • Lesboek
  • Examentraining
  • Examen
  • Lunch

VCA VOL Examen en certificaat

Het examen, van 105 minuten, kan worden afgenomen direct aansluitend op de cursus of op een nader te bepalen tijdstip. Van de 70 meerkeuzevragen moeten er 49 goed beantwoord zijn. Het examen VOL-VCA toetst de kandidaat op zijn kennis van zowel Basisveiligheid VCA (40 van de 70 vragen) als van Veiligheid voor Leidinggevenden VCA (30 vragen).

Na het met voldoende resultaat afleggen van het VOL-VCA-examen ontvangt de cursist het landelijk erkende, persoonlijke certificaat VOL-VCA. Dit certificaat heeft een geldigheidsduur van tien jaar.

Onze docenten

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

  • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
  • Vakkundig en praktijkervaring
  • Betrokken en toegankelijk
  • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.