VCA Basisveiligheid - voor moeilijk lerenden - AAB Training & Opleiding

VCA Basisveiligheid - voor moeilijk lerenden

Aangepast programma als je moeite hebt met (lezend) leren

Cursus VCA basisveiligheid - voor moeilijk lerenden

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is bedoeld om de veiligheid op de werkplek te vergroten. 

Ben je op zoek naar een training basisveiligheid, maar heb je moeite met leren voor het examen? Dan is de VCA met aangepast programma een optie! 

AAB Training en Opleiding maakt gebruik van een aangepaste methode, die toegepast wordt tijdens de cursus. Dankzij deze methode is het ook voor jou mogelijk om het VCA diploma te halen. Een VCA certificaat laat duidelijk zien dat je op de hoogte bent van de veiligheidsregels. Het hebben van een VCA diploma is niet wettelijk verplicht maar wordt steeds meer de norm binnen verschillende bedrijfstakken, veel opdrachten worden enkel nog gegund aan VCA-gecertificeerde bedrijven en is dus regelmatig een harde eis om een baan te kunnen krijgen. 

Wie is de doelgroep 

De VCA basis – voor moeilijk lerende is bedoeld voor jou als uitvoerende en/of operationeel leidinggevende. Je bent werkzaam in de openbare ruimte maar hebt moeite met (lezend) leren, je hebt een leerachterstand of een vorm van dyslexie. Misschien heb je al verschillende pogingen gedaan maar is het je helaas nog niet gelukt om ook echt het certificaat te halen. Het programma voor moeilijk lerende is speciaal ontwikkeld voor medewerkers die om wat voor reden dan ook moeite hebben met leren.   

Wat is het doel

Ook als je moeite hebt met (lezend) leren wordt vaak van je gevraagd dat je een VCA diploma haalt. 

Doel is dan ook om jou als medewerker goede instructies aan te reiken en je hiermee inzicht te geven over veilig werken. Juist hiermee worden ongevallen en incidenten tot een minimum beperkt. Een ongeval of incident betekent voor jou of jouw werkgever namelijk altijd verlies. Naast mogelijke letsels treedt er altijd tijdverlies op door herstelwerkzaamheden. Daarbij komt altijd aan de orde wie verantwoordelijk en daarmee aansprakelijk is.

AAB maakt gebruik van een aangepaste methode, die toepast wordt tijdens de cursus. Dankzij deze methode is het voor jou ook mogelijk om het VCA diploma te halen.

Het gemiddelde slagingspercentage ligt dankzij deze methode erg hoog! De deelnemers krijgen meer persoonlijke aandacht dan in een standaard VCA training. De cursusduur van deze training wordt over korte periodes verspreid, een voordeel voor deelnemers met een leerstoornis en/of kortere aandachtsspanne. In 6 dagdelen wordt samen door de stof gegaan. 

Het halen van een VCA certificaat wordt op deze manier voor iedereen mogelijk, ook voor mensen die moeite hebben met leren! 

Wil je meer informatie?

Download de brochure voor meer informatie en meer mogelijkheden om je VCA diploma te halen, vraag een offerte op of schrijf je direct in voor een van onze open inschrijvingen. 

Wat is de inhoud van de cursus

Als je moeite hebt met leren of laaggeletterd bent heeft AAB een aangepast programma. Onze docent werkt met een aangepaste presentatie en een aangepast lesboek waarmee de lesstof aangeleerd wordt met meer plaatjes van praktische voorbeelden en minder tekst.

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • veiligheidswetgeving (ARBO) en belangrijke veiligheidstheorieën;
 • risico’s, gevaren, preventie;
 • aansprakelijkheid; elektriciteit;
 • machines en gereedschappen (inclusief lassen en solderen);
 • persoonlijke beschermingsmiddelen;
 • gevaarlijke stoffen;
 • besloten ruimten en werkvergunningen;
 • brandveiligheid en explosiegevaar;
 • werken op hoogte, hijsen en tillen;

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen?

Heb je werknemers die voor hun werkzaamheden niet per se een VCA certificaat nodig hebben, maar wel de materie moeten kennen, denk dan ook eens aan de training Basisveiligheid Openbare Ruimte, organiseer eens een veiligheidsdag of meld je aan voor diverse toolboxen

Praktische informatie

Deelnemers: Om er zeker van te zijn dat er voor iedereen genoeg persoonlijke aandacht is, zijn de groepen niet groter dan maximaal 8 personen. 

Tijdsduur: De cursusduur van VCA basis voor moeilijk lerende is 6 dagdelen + examentijd. Afhankelijk van het niveau van de cursisten en de wensen zijn in overleg meerdere dagen mogelijk. 

Voorleesexamen

Het examen vindt aansluitend aan de laatste trainingsdag plaats. Het VCA examen wordt afgenomen door een extern erkend examenbureau. Specifiek voor mensen waarbij de leesvaardigheid een belemmering is kunnen we een voorleesexamen aanbieden. Het voordeel is dat je 15 minuten extra examentijd krijgt. 

Heb je het examen gehaald? Dan ontvang je van ons een officieel certificaat en een pas met persoonlijk certificaat basisveiligheid VCA. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. 

Het schriftelijk examen van 60 minuten kan worden afgenomen direct aansluitend op de cursus of op een nader te bepalen tijdstip. Het maximaal aantal personen is 20 per examenmoment. 

Na het met voldoende resultaat afleggen van het examen Basisveiligheid VCA ontvangt de cursist het landelijk erkende, persoonlijke certificaat BVCA. Dit certificaat heeft een geldigheidsduur van tien jaar.

Vanaf 1 september 2017 zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd in het examen, waaronder de puntentelling en vraagvormen. 

Examensoort

Nieuwe beoordeling

B-VCA (algemeen, voorlees en groen)  

40 examenvragen  geslaagd met: 26 goede antwoorden 14 foutieve antwoorden

VOL-VCA

70 examenvragen: geslaagd met:  45 goede antwoorden 25 foutieve antwoorden

Vraagvormen die zijn toegevoegd na 1 september 2017

 • De meervoudig-antwoordvraag De kandidaat moet uit 4, 5, of 6 alternatieven meerdere juiste antwoorden selecteren.
 • De matrixvraag De kandidaat moet voor 3 of 4 beweringen per bewering aangeven of deze juist is of onjuist.
 • De rangschikvraag De kandidaat moet 3 of 4 elementen in de juiste volgorde zetten.
 • De koppel- of matchingvraag De kandidaat moet 3 of 4 elementen uit het ‘rechter rijtje’ koppelen aan het juiste begrip in het ‘linker rijtje’.


Ervaren docenten

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

 • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
 • Vakkundig en praktijkervaring
 • Betrokken en toegankelijk
 • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.