VCA Basisveiligheid - Groen

Voor jou als uitvoerende medewerker/operationeel leidinggevende, werkzaam in de groensector

Cursus VCA basisveiligheid Groen

Op zoek naar een training Basisveiligheid in het groen? Dan is de VCA basis training groen een optie!

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is bedoeld om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Een VCA certificaat laat duidelijk zien dat je op de hoogte bent van de veiligheidsregels. 

Steeds vaker eisen opdrachtgevers in de groenvoorziening, hoveniersector en bosbouw dat medewerkers het VCA basis certificaat moeten hebben. Dit geldt voor alle vaste werknemers, tot en met het niveau van meewerkend voorman. Een VCA basis groen cursus is bedoeld voor jou als je veilig en groen wilt werken. Door het volgen van de training weet je hoe werkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd. 

Wie is de doelgroep

De cursus VCA basisveiligheid groen is speciaal bedoeld voor medewerkers die werkzaam zijn in de groenvoorziening. Denk hierbij aan:

  • Gemeentewerkers in de plantsoenendienst
  • Hoveniers
  • Groenvoorzieners
  • Tuinbouwers
  • Bos- en natuurbeheerders
  • Sociale werkvoorziening

Steeds meer wordt het examen ook afgelegd door leerlingen en studenten die op stage gaan. Met het VCA-diploma hebben zij aantoonbaar kennis van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM).

Wat is het doel 

Doel is om jou als medewerker goede instructies te aan te reiken en je hiermee inzicht te geven over veilig werken. Juist hiermee worden ongevallen en incidenten tot een minimum beperkt. Ongevallen kunnen ontstaan bij het werken met machines, gereedschappen en specifieke stoffen in de groensector. Door het juist toepassen van veiligheidsvoorschriften en het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen de risico’s zoveel mogelijk worden beperkt. Het bewust omgaan met deze risico’s en gevaren, zal ertoe leiden dat er minder ongevallen gebeuren.

  • Je leert hoe er veilig gewerkt moet worden
  • Je leert risico's herkennen en toelichten hoe risico's beperkt kunnen worden
  • Je levert een bijdrage aan het vergroten van de veiligheid 

Een ongeval of incident betekent voor jou of jouw werkgever namelijk altijd verlies. Naast mogelijke letsels treedt er altijd tijdverlies op door herstelwerkzaamheden. Daarbij komt altijd aan de orde wie verantwoordelijk en daarmee aansprakelijk is.

Hiermee voldoen werkgever en deelnemers aan de door de Arbowet en de Inspectie SZW gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.

Wil je meer informatie?

Schrijf je direct in voor een open inschrijving bij jou in de buurt of vraag een offerte op voor meer informatie. Wil je weten welke mogelijkheden er nog meer zijn voor het behalen van je VCA certificaat, download de brochure!

Programma VCA Basisveiligheid - Groen 

Anders dan bij de gebruikelijke lesstof van Basisveiligheid VCA, zal tijdens de cursus ook worden ingegaan op specifieke zaken die van toepassing zijn in de groenvoorziening. Ook zijn er onderwerpen uit de gebruikelijke basistraining vervangen door onderwerpen die van toepassing zijn in de groenvoorziening. Dit maakt dat de inhoud van de training voor de deelnemer herkenbaar wordt.

  • veiligheidswetgeving (ARBO) en belangrijke veiligheid theorieën;
  • risico’s, gevaren, preventie;
  • aansprakelijkheid;
  • machines en gereedschappen
  • persoonlijke beschermingsmiddelen;
  • gevaarlijke stoffen;
  • brandveiligheid en explosiegevaar;
  • werken op hoogte, hijsen en tillen.
  • Als aanvulling op de gebruikelijke lesstof van Basisveiligheid VCA, zal tijdens de cursus ook worden ingegaan op specifieke zaken die van toepassing zijn in de groenvoorziening.

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Programma op maat

Je kunt er ook voor kiezen het programma volledig af te stemmen op de risicovolle handelingen & taken vanuit de organisatie, de functie en op de werkplek en/of werklocatie. Hiervoor worden gesprekken gepland met de leidinggevenden, wordt de werkplek en/of externe locatie bezocht ter voorbereiding op de training, implementatie op inhoud en het aanpassen van het lesmateriaal. Het theoretische stuk van de cursus wordt dan meer visueel gemaakt, waardoor de cursist sneller en beter begrijpt waar de theorie van basisveiligheid over gaat en voor staat in de praktijk. Vraag een offerte op voor meer informatie. 

Praktische informatie

Deelnemers: De groepen van de Basisveiligheid VCA Groen cursus bestaan uit minimaal 5 personen en maximaal 15 personen. Op deze manier is de interactie tussen de verschillende deelnemers optimaal en is er genoeg tijd en persoonlijke aandacht voor iedereen.

Cursusduur: De cursus duurt 1 dag + aansluitend examen

Incompany of open inschrijving

Wil je meerdere deelnemers een VCA cursus laten volgen, dan kan het voordelig zijn om een incompany te plannen. Wij komen graag bij je op locatie om de training te verzorgen en het examen af te nemen. Vraag een offerte op voor de mogelijkheden. 

Wil je je aanmelden voor een open inschrijving, kies dan bij 'startdata' in het cursusmenu een locatie bij jou in de buurt. De open inschrijving VCA van AAB is inclusief:

  • Lesboek
  • Examentraining
  • Examen
  • Lunch

VCA Groen Examen 

Het is mogelijk een VCA-examen voor de groene sector af te leggen. Het examen van 40 meerkeuzevragen is gebaseerd op dezelfde eind- en toets termen, maar heeft (maximaal) 20 vragen die gerelateerd zijn aan groenwerkzaamheden.

Je ontvang een VCA basisveiligheid certificaat met een geldigheidsduur van 10 jaar. 

Wijzigingen examen VCA

Vanaf 1 september 2017 zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd in het examen, waaronder de puntentelling en vraagvormen. 

Examensoort

Nieuwe beoordeling

B-VCA (algemeen, voorlees en groen)  

40 examenvragen  

geslaagd met: 26 goede antwoorden 14 foutieve antwoorden

VOL-VCA

70 examenvragen

geslaagd met:  45 goede antwoorden 25 foutieve antwoorden

 

VCA Basis examen

Vraagvormen die zijn toegevoegd na 1 september 2017:

  • De meervoudig-antwoordvraag De kandidaat moet uit 4, 5, of 6 alternatieven meerdere juiste antwoorden selecteren.
  • De matrixvraag De kandidaat moet voor 3 of 4 beweringen per bewering aangeven of deze juist is of onjuist.
  • De rangschikvraag De kandidaat moet 3 of 4 elementen in de juiste volgorde zetten.
  • De koppel- of matchingvraag De kandidaat moet 3 of 4 elementen uit het ‘rechter rijtje’ koppelen aan het juiste begrip in het ‘linker rijtje’.

De docenten van AAB

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

  • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
  • Vakkundig en praktijkervaring
  • Betrokken en toegankelijk
  • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.