VCA Basisveiligheid - e-learning
Ongevallen en incidenten tot een minimum beperken
AAB Training en Opleiding wordt Kader Academy B.V.
Ongevallen en incidenten tot een minimum beperken
Deze nascholingscursus bestaat uit theorie, afbeeldingen, video's en tot slot vragen om te oefenen met de theorie. De cursus is 10 dagen beschikbaar. Tijdens deze dagen mag je onbeperkt gebruik maken van de cursus.
De VCA basis cursus is bedoeld voor jou als uitvoerende medewerker en/of operationeel leidinggevende, werkzaam in de openbare ruimte. Je bent verplicht of wil graag het officiële veiligheidscertificaat Basisveiligheid VCA halen. Met de e-learning met code 95 ontvang je ook nog nascholingspunten.
In de e-learning komen de volgende onderwerpen aan bod:
Ook zijn er oefenexamens beschikbaar zodat je goed voorbereid bent op het echte examen.
Na het volgen van de e-learning en klassikale training ben je goed voorbereid op het examen.
Liever een lesboek ontvangen en een klassikale training volgen? Dat kan natuurlijk ook. Meld je dan aan voor de klassikale training VCA basisveiligheid.
Neem voor meer informatie contact met ons op. Wil je meerdere deelnemers aanmelden? Informeer naar onze incompany mogelijkheden.
E-learning: gemiddeld 8-14 uur
Meld gelijk een grote groep aan voor een e-learning en je hoeft alleen nog een examendata met ons te plannen. We komen graag bij je op locatie om het examen af te nemen. Er mogen maximaal 15 personen tegelijk in een groep het examen afleggen. Vraag een offerte op om de mogelijkheden te bespreken.
Het schriftelijk examen van 60 minuten kan worden afgenomen direct aansluitend op de cursus of op een nader te bepalen tijdstip. Voor een voorleesexamen krijgt u een half uur extra tijd. Het voorleesexamen kan worden gecombineerd met het standaard examen. Het maximaal aantal personen is 20 per examenmoment. Het maximaal aantal toelaatbare fouten is 14.
Bij het met een voldoende afsluiten van het examen ontvang je een VCA basis certificaat met een geldigheidsduur van 10 jaar.
Het is mogelijk de e-learning te volgen voor Nascholing Code95. In dat geval volg je de theorie als zelfstudie via de e-learning in 4 uur. Daarnaast volg je in 3 uur nog een praktijktraining met aansluitend het examen. Wilt u een Incompany met Code 95 en met praktijktraining neemt u contact met ons voor een offerte op om de mogelijkheden te bespreken.
Je ontvangt 7 theorie nascholingsuren Code95.
Afmeldkosten CCV: € 26,50 per persoon (excl. btw).
11 juni 2021 | Voor het vakblad 'De Hovenier' werden Karen Goedvree (Manager), Anna van Zalk (Opleidingscoördinator) en Paul van Bijsterveldt (Docent) geïnterviewd over het reilen en zijlen bij AAB Training en Opleiding.
AAB Training en Opleiding bestaat al meer dan 30 jaar, maar is in de hoveniersbranche nog een redelijk onbekende speler als het gaat om groentrainingen. Met inmiddels zo'n veertig training specifiek voor de groene vingers en ruim 200 andere trainingen heb je toch alles binnen handbereik. Zo bieden we niet alleen de groentrainingen, maar kun je het gelijk combineren met een communicatietraining voor leidinggevenden, een BHV training voor medewerkers die op geïsoleerde plekken werken en noem maar op.
In dit interview leggen we uit wat AAB nou eigenlijk doet, maar ook vooral wat het voordeel is voor jou als landscaper of hovenier.
Vanuit Harderwijk wordt het trainingsbureau gerund door zeven vrouwen. 'Geen bewuste keuze, hoor', lacht Karen Goedvree, adviseur en manager van AAB. 'Zo is het gelopen. We hebben een vacature voor een commercieel medewerker binnendienst en een leuke vent is van harte welkom. Het gaat er vooral om dat je in je werk gaat voor wat het juiste is voor de klant. Niet de focus op verkopen, ongeacht hoe, maar toewerken naar een win-win-winsituatie. De training moet de juiste zijn, passend voor het bedrijf dat een training zoekt, voor de trainer en natuurlijk ook voor onszelf. Zo werken wij, altijd.'
Het maatwerk waarop Goedvree doelt, komt in het gesprek regelmatig terug. AAB Training en Opleiding heeft geen trainers in dienst, maar doet een beroep op een team van trainers, vaak zelfstandigen. Paul van Bijsterveldt is een van hen. Van Bijsterveldt zit inmiddels 28 jaar in het instructievak en geeft diverse trainingen op het gebied van zowel grijs als groen. 'Als zelfstandige heb ik mijn eigen klanten en AAB heeft ook eigen klanten. We leggen wederzijds bij elkaar neer wat we niet zelf kunnen. Ik zeg altijd: je kunt beter met dan tegen elkaar werken. Met AAB werken is voor ons als trainers fijn, om verschillende redenen. Om te beginnen is het een stukje ontzorging. Zij doen immers de acquisitie en nemen ook alle opleidingsplannen door. Vervolgens kijken we samen, de opdrachtgever, AAB en ik, welke training het beste aansluit op de behoefte. Soms ga ik met de adviseur van AAB mee naar een nieuwe cliënt. Meestal vindt er finetuning plaats, want uiteindelijk is geen training hetzelfde. Een gemeente kan bijvoorbeeld een combinatie van een teambuildingsdag met een training vragen. Ook dat is maatwerk. Het leukste in mijn werk vind ik het geven van de trainingen. Daarom verzorg ik de praktische of theoretische uitvoering en handelt AAB het administratieve gedeelte af. Dit werkt goed, zo.'
Paul van Bijsterveldt: 'Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om er een leuke en leerzame dag van te maken.'
Anna van Zalk is opleidingscoördinator bij AAB en is gespecialiseerd in trainingen op maat, meestal incompanytrainingen: 'We bekijken wat de medewerkers nodig hebben en wie daar het beste bij past. Zo is Paul heel goed in het geven van trainingen aan mensen die het liefst buiten zijn en moeite hebben met het tot zich te nemen van geschreven informatie. Met alle geduld van de wereld brengt hij zijn kennis over, wat ik bewonderenswaardig vind. Paul werkt veel voor gemeenten en sw-bedrijven. Hij wil graag dat mensen aan het eind van de dag denken: hé, dit was een leuke dag en ik heb nog wat geleerd ook.' Van Bijsterveldt: 'Aan de ene kant lijken de opleidingen een verplicht nummer, en dat is misschien ook zo. Maar ze zijn belangrijk, want er verandert veel in de techniek en in de regelgeving. Ik zit al jaren in het vak. Ik geef trainingen over onderwerpen variërend van kleine tuin- en parkmachines tot veilig werken langs de weg en de volledige VCA-opleiding. Zelf volg ik ook jaarlijks wel een of meerdere trainingen. In verband met nieuwe certificering op het gebeid van veilig werken met motorkettingzagen ben ik nu gecertificeerd examinator volgens de NKC-standaard. Als trainer ben je continu met mensen bezig, van wie sommigen het dus een verplicht nummertje vinden. Het is nu eenmaal zo dat een werkgever rechten en plichten heeft, maar een werknemer ook. Ik vind het vervolgens mijn verantwoordelijkheid om er een leuke en leerzame bijeenkomst van te maken.' 'Je moet weten hoe het dagelijks werk van de cursisten eruitziet'
Anna van Zalk: 'Voor hoveniers fungeren de trainingen ook als netwerkbijeenkomsten.'
AAB Training en Opleiding werkt als intermediair. Van Zalk: 'De klant heeft een vraag en wij kijken welke oplossing daarbij past, welke training, in welke vorm en met welke trainer. Die oplossing zetten wij vervolgens in.' Met het team van trainers en op basis van vragen uit de markt en wijzigingen in de wetgeving wordt het trainingsaanbod vormgegeven en ingevuld. Naast de opleidingen voor de groensector, opgedeeld in de rubrieken Algemeen, Snoeien, Bomen, Onderhoud en Veilig werken met diverse machines, zijn ook andere cursussen en trainingen interessant voor de hovenier. Bijvoorbeeld de trainingen Beheer begraafplaatsen, Veilig werken langs de weg, Praktisch werken met beeldbestekken of andere trainingen op het gebied van veiligheid of openbare ruimte.
Iedereen kan zich voor deze trainingen inschrijven. Goedvree: 'Wil je met meerdere mensen uit hetzelfde bedrijf een training volgen of misschien wel samen met een collega-hoveniersbedrijf, dan kun je ook een incompanytraining aanvragen. Zulke trainingen geven we vaak, vooral in de huidige tijd met online trainingen en afstand houden.'
De trainingen worden door het hele land gegeven. Wie niet vindt wat hij zoekt, wordt uitgenodigd contact op te nemen; dan wordt het opgelost. Van Zalk: 'Voor hoveniers, die toch vaak als eenling werken, is het ook gewoon leuk om in een training te zitten met andere hoveniers. Er vindt altijd uitwisseling plaats; het zijn tegelijkertijd netwerkbijeenkomsten.'
AAB Training en Opleiding is in 1990 opgericht en vierde dus vorig jaar het dertigjarig bestaan. De oprichter, Arie A. van den Berg, startte in 1990 met het ontwikkelen en geven van praktische trainingen aan medewerkers van gemeenten. Sinds 2010 is het bedrijf onderdeel van Kader, bureau voor kwaliteitszorg.
Nieuwe opleidingen ontstaan vaak vanuit de vraag van de klant. Van Zalk: 'Krijg ik in korte tijd en vanuit verschillende hoeken vragen over hetzelfde onderwerp, dan ontwikkelen we daar een training voor.' Goedvree vult aan: 'Toen gemeenten te maken kregen met de Participatiewet en de Omgevingswet, ontstond er behoefte aan kennis daarover. Vandaaruit ontstaat er dan een cursus. Ook de eisen rondom het werken met een kettingzaag worden steeds strenger. Daar moeten wij in onze trainingen iets mee en dat doen we dus ook.' 'Onze trainers zijn allemaal mensen uit de praktijk'
Alle trainers die via AAB worden ingezet, komen uit de praktijk. Van Zalk: 'Mensen op beleidsniveau kunnen van alles bedenken, bijvoorbeeld over veilig werken, maar in de praktijk ligt het vaak ingewikkelder. Soms staat een hoogwerker wat scheef op een talud om een boom te kunnen snoeien. Volgens de veiligheidsrichtlijn mag je dus niet snoeien. Onze trainers snappen dat. Zij horen de vragen, maar ook de weerstand van de deelnemers. Die match tussen de trainer en de groep vinden wij heel belangrijk. Iedereen moet aan het einde van de dag iets geleerd hebben en dat ook zo voelen.'
Karen Goedvree: 'Je kunt een training wel heel uitgebreid maken, maar het gaat erom wat de cursist echt nodig heeft.' Goedvree: 'Welke trainer bij ons past en wie niet, dat is een beetje fingerspitzengefühl. Ze moeten praktisch ingesteld zijn en flexibel. De docent moet het leuk vinden om voor ons te trainen en bereid zijn om vooraf de klant te bellen om de training te kunnen afstemmen op de vraag. De trainers met wie we nu werken, zijn stuk voor stuk mensen die individueel verbinding maken met iedereen. Je komt er bij ons niet zomaar in; we zijn heel kritisch op de trainers. We hebben ook meerdere malen per jaar met alle docenten contact en waken er ook voor dat ze niet te zwaar worden belast. Ook daarbij zijn maatwerk en flexibiliteit belangrijk.'
Een onderdeel van het maatwerk en de flexibiliteit van AAB Groep is de afstemming van het aanbod op de vraag. Goedvree: 'Wij zullen een training nooit langer of stroperiger maken dan nodig. Je kunt een opleiding tot beheerder van een begraafplaats over een half jaar uitsmeren, maar dat willen onze klanten vaak niet.
Samen met de klant bespreken we dus hoeveel dagen de training moet duren en wat we in die tijd aan kennis kunnen bieden. Ook daarom willen we graag dat onze docenten sterk zijn in wat ze doen en dat ze ook hun eigen lesmateriaal gebruiken, zodat alle benodigde stof op de deelnemers overgebracht wordt. Ik denk dat dit ons onderscheidt; we zijn heel mensgericht. Daarom nemen we altijd eerst contact op met de klant.
Om het juiste te kunnen doen, moet je weten hoe de dagelijkse praktijk van de cursisten eruitziet. Hebben ze een hoogwerker, wat doen ze ermee, welke kennis is er nu echt nodig? Je kunt er wel een heel feest van maken, maar het gaat erom wat de deelnemer echt nodig heeft. De cursisten herkennen direct dingen uit hun dagelijks werk, waardoor er interactie ontstaat. Vervolgens blijft de kennis na zo'n dag echt wel hangen!'
Dit interview werd geplaatst in het vakblad 'De Hovenier', juni 2021.
19 april 2021 | Elk jaar worden de eind- en toetstermen van VCA opnieuw vastgesteld door de Centrale Examencommissie VCA.
Aan het eind van ieder eerste kwartaal worden de eind- en toetstermen weer onder de loep genomen. Ook dit jaar wordt een aantal aanpassingen doorgevoerd die van invloed zijn op de opleidings- en exameninhoud van VCA.
De wijzigingen in 2021 hebben betrekking op:
De wijzigingen worden per september 2021 ingevoerd. De wijzigingen worden zoals gebruikelijk doorgevoerd in de VCA-examens per september. Een overzicht van de wijzigingen kun je hier downloaden.
De nieuwe VCA eind- en toetstermen (versie 2021) kun je ook inzien.
Bij AAB Training en Opleiding vind je (bijna) alle mogelijke VCA trainingen en soorten examens. Vind de opleiding die jij zoekt en meld je direct aan. Of vraag een offerte op voor een incompany training.
5 maart 2021 | Adviseur Jules Neven van Kader neemt je in dit artikel mee in de vergelijking van VCA certificering en ISO 45001. Beide normen richten zich op het verminderen van risico’s op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk. Voor een deel overlappen de normen elkaar. Denk aan het opstellen van beleid, het uitvoeren van interne audits, het opzetten van een communicatiestructuur en het beoordelen van de werking van het systeem door de directie. Maar er zijn ook verschillen.
Verschillen die ook gevolgen hebben voor welke keuzes jij kunt maken op het gebied van (verplichte) cursussen en trainingen.
We diepen de verschillen uit en lichten je de gevolgen voor je opleidingskeuzes toe. We beginnen met een korte uitleg. Wat houdt het VCA systeem in en wat is het ISO 45001 managementsysteem? Vervolgens eindigen we met 7 kenmerken van ISO 45001 die VCA niet of anders heeft. En 7 kenmerken die VCA wel heeft maar ISO 45001 niet of anders heeft. Zo kun jij uiteindelijk een goede afweging maken.
VCA is in Nederland al 25 jaar de standaard in veilig, gezond en duurzaam werken. De checklist is voortgekomen uit en in eerste instantie ontwikkeld door de (petro) chemische industrie en gebaseerd op best practises. Inmiddels zijn veel meer branches betrokken bij VCA en wordt het schema breed toegepast. VCA onderscheidt drie niveaus:
In april 2018 is de nieuwe VCA checklist in gebruik genomen. Veiligheid wordt nog meer centraal gesteld. Het zorgt voor meer duidelijkheid en betrouwbaarheid omdat er nu één schema is voor Nederland en België. In de nieuwe norm is terug gegaan naar de basis: beheersing van risico’s. Er is meer oog voor de praktijk op de werkvloer, het veiligheidsbewustzijn en veiligheidsgedrag zijn belangrijker en er is meer duidelijkheid voor de keten.
Belangrijke aandachtspunten voor de VCA:
Bij VCA ligt de focus op “hoe” je veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer moet regelen.
Het is een praktisch ingerichte checklist, bedoeld om de systemen van opdrachtgevers en aannemers zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.
Voor opdrachtgevers is het direct duidelijk wat een bedrijf op de werkvloer minimaal heeft geregeld.
Er is minder vrijheid om zelf middelen te kiezen om de veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer te regelen.
ISO 45001:2018, de vervanger van OHSAS 18001, is een internationale norm voor managementsystemen voor gezond en veilig werken (G&VW). De norm is ontwikkeld door een breed samengestelde internationale normcommissie. De norm is opgebouwd volgens de zogenaamde ISO High Level Structure (HLS) die wordt toegepast voor alle ISO managementsysteemnormen. Dit betekent dat ISO 45001 dezelfde hoofdstuk en paragraaf indeling heeft als ISO 9001(Kwaliteitsmanagement) en ISO 14001 (Milieumanagement). Ook is de basistekst van deze normen gelijk.
Belangrijke aandachtspunten voor de ISO 45001:
De focus van de ISO 45001 ligt bij het in staat stellen van organisaties om een veilige en gezonde werkplek te realiseren. Om werk gerelateerd letsel en gezondheidsproblemen te voorkomen en G&VW (gezondheid en veilig werken) prestaties continu te verbeteren. Hoe doe je dat met het ISO 45001 managementsysteem?
Bij ISO 45001 ligt de focus meer op “wat” je moet regelen.
Er worden gedetailleerde eisen gesteld aan de verschillende onderdelen van het managementsysteem, maar organisaties kunnen zelf kiezen welke middelen worden ingezet om daar invulling aan te geven.
Er zijn veel meer mogelijkheden om een veilige en gezonde werkplek te realiseren, met de medewerkers centraal gesteld.
Er komt meer bij kijken omdat je als organisatie verplicht bent om op zowel beleidsmatig (strategisch) als operationeel niveau een complete verbetercyclus (plan-do-check-act) te doorlopen. De continue verbetering van de prestaties moet worden gedocumenteerd.
Als je de ISO 45001 met VCA gaat vergelijken, dan zijn er 7 onderscheidende kenmerken die de ISO 45001 wel hanteert en VCA niet. In het kort lichten we ze je toe:
Kenmerk | ISO 45001 | VCA |
Context- en stakeholderanalyse | De belangrijkste punten/ ontwikkelingen die van belang zijn om doelstellingen te halen die zijn geteld voor gezond en veiligheid werken moeten worden vastgelegd. | NVT |
Toepassingsgebied | Alle activiteiten, producten en diensten die het bedrijf kan beheersen of beïnvloeden moeten worden vastgelegd in het managementsysteem. | Je kan je eigen kantoren en werkplaatsen meenemen in de scope, maar dit is niet verplicht |
Consultatie en participatie medewerkers | Processen moeten worden ingericht voor de consultatie en participatie van medewerkers. Niet alleen op de werkvloer, maar ook op strategisch niveau. Medewerkers denken dus mee over hoe gevaren te identificeren en het nemen van maatregelen. | Het is niet verplicht medewerkers te laten deelnemen. |
Acties | Risico’s en kansen moeten worden vastgelegd. Er moet breder worden gekeken dan de gebruikelijke RI&E. | Met behulp van de RI&E worden risico’s periodiek vastgesteld en geëvalueerd. |
Wettelijke/ andere eisen | Er moet een proces zijn voor het vaststellen en actueel houden van de wettelijke en andere eisen die van toepassing zijn op veiligheid en gezondheid. Dit moet worden gedocumenteerd. | NVT |
Communicatie | Er moet worden bepaald wat, naar wie, hoe en wanneer wordt gecommuniceerd. Als organisatie moet je ervoor zorgen dat de gecommuniceerde informatie betrouwbaar is. | Er moet een communicatie- en overlegstructuur worden ingericht. Ook worden eisen gesteld aan de communicatie met opdrachtgever, onderaannemers en tijdelijke medewerkers. |
Compliance | Je erkend dat je voldoet aan de wettelijke en andere eisen. Dit moet door de organisatie zelf worden gecontroleerd en de status bijgehouden. | Bij VCA audits leiden tekortkomingen op het gebied van wet- en regelgeving op de werkvloer tot een afwijking. De status onderhouden is niet verplicht. |
Maar andersom heeft VCA natuurlijk ook voordelen en aanvullingen die in de ISO 45001 worden gemist.
7 onderscheidende kenmerken die VCA wel heeft en ISO 45001 niet, of op een andere manier invulling geeft.
Kenmerk | VCA | ISO 45001 |
Taak Risico Analyse | Bedrijven moeten gebruik maken van een Taak Risico Analyse om Veiligheid-, Gezondheid- en Milieu risico’s (VGM) in kaart te brengen en te beheersen. | Je moet gevaren en risico’s in kaart brengen in verschillende situaties waarbij ook medewerkers betrokken raken. Daarnaast moeten medewerkers bewust worden gemaakt van gevaren, risico’s en beheersmaatregelen. Het begrip TRA kent ISO 45001, maar het kan er wel voor worden gebruikt. |
Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) | Vlak voordat werkzaamheden worden gestart moeten medewerkers er zeker van zijn dat alle risico’s bekend zijn en er voldoende maatregelen zijn genomen. Hiervoor gebruik je de LMRA. | Hetzelfde als voor de TRA geldt ook voor de LMRA. |
B-VCA en VOL-VCA | Alle operationele medewerkers en operationele leidinggevenden moeten door middel van het diploma VCA Basisveiligheid of het VCA VOL diploma aantonen dat ze over voldoende VGM-basiskennis beschikken. | Het is vereist dat eerst de benodigde competenties voor alle medewerkers worden geïdentificeerd en vervolgens wordt gezorgd dat zij daarover beschikken. Er worden geen specifieke diploma’s geëist, maar deze kunnen wel als middel worden ingezet. Een goed alternatief voor VCA: Basisveiligheid Openbare Ruimte |
Kennis en kunde risicovolle taken | Geborgd moet worden dat voldaan wordt aan specifieke opleidings- en ervaringseisen voor specifieke taken. | Zie toelichting VCA en VOL VCA. Is het een eis vanuit de opdrachtgever? Dan kan dit worden geborgd via het voldoen aan wettelijke- en andere eisen. |
Toolbox-meetings | Bedrijven moeten fysieke contactmomenten organiseren om VGM-onderwerpen te bespreken. | Er zijn geen specifieke eisen. Toolbox-meetings kunnen wel als middel worden ingezet. |
Werkplekinspecties | Om een veilige werkomgeving in stand te houden of te bevorderen worden door operationele leidinggevenden (medewerkers) werkplekinspecties uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken naar afwijkingen en naar positieve bevindingen. | Periodieke werkplekinspecties worden niet geëist. Wel wordt door middel van monitoring en metingen beoordeeld of de processen beheerst verlopen. De directie moet voor een cultuur zorgen die gezond en veilig werken ondersteund. Werplekinspecties kunnen als middel worden ingezet. |
Jaarlijkse keuring arbeidsmiddelen | Een keer per jaar moeten arbeidsmiddelen en Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) worden gekeurd. De keuringsvervaldatum moet worden vermeld op de betreffende middelen. | Er is geen expliciete eis ten aanzien van jaarlijkse keuringen en aantoonbaarheid keuringsvervaldatum. Er moet wel worden voldaan aan de wet- en regelgeving waarbinnen ook keuring en onderhoud van PBM’s is geregeld. |
Houd bij het maken van een keuze tussen de normen rekening met de eisen van opdrachtgevers en met onderstaande:
Bij VCA ligt de focus op ‘’HOE’’ je veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) op de werkvloer moet regelen. VCA is praktisch ingericht.
VCA is in beginsel bedoeld om de systemen van opdrachtgevers en aannemers zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Er is dan ook meer aandacht voor de inzet van concrete hulpmiddelen. Voor opdrachtgevers is hierdoor duidelijk wat een bedrijf op de werkvloer minimaal heeft geregeld. Bedrijven hebben, in tegenstelling tot ISO 45001, minder vrijheid om zelf hun middelen te kiezen.
Bij ISO 45001 ligt de focus meer op ‘’WAT” je moet regelen: gedetailleerde eisen worden gesteld aan de verschillende onderdelen van het managementsysteem voor gezond en veilig werken (G&VW). Organisaties kunnen vervolgens zelf kiezen welke middelen worden ingezet om daar invulling aan te geven. Op basis van ISO 45001 zijn organisaties verplicht om zowel op beleidsmatig (strategisch) als operationeel niveau een complete verbetercyclus (plan do check act) te doorlopen. De continu verbetering van de prestaties moet worden gedocumenteerd.
Je kan ISO 45001 inrichten als een VCA systeem, maar VCA niet als een ISO 45001 systeem. Duidelijk is dat met ISO 45001 een veel grotere bewegingsvrijheid wordt gecreëerd! Daarnaast is ISO 45001 door de opbouw te koppelen aan andere ISO normen, in tegenstelling tot VCA.
Vaak kom je in de organisatie medewerkers tegen die moeite hebben om aan bepaalde verplichtingen vanuit het VCA te voldoen. Het blijkt lastig om een VCA Basis certificaat te halen bijvoorbeeld. Of het is moeilijk om elke keer weer een interessant onderwerp voor de toolboxmeeting te organiseren.
Je ervaart steeds meer weerstand op deze manier van werken. Een uitkomst kan dan de ISO 45001 zijn. Zoals we al aangaven is het mogelijk om ISO 45001 als een VCA in te richten. Maar de eis dat een VCA certificaat gehaald moet worden, of de verplichte toolboxmeeting gegeven moet worden, vervalt.
Het betekent niet dat je daardoor niks doet! Je gaat juist op zoek naar een andere invulling om de veiligheid, gezondheid en het milieu op de werkvloer te verbeteren. Verfrissend, vernieuwend en effectief!
Heb je vragen of wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden voor certificering of opleidingen? Kader, bureau voor kwaliteitszorg is gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden naar verschillende managementsystemen. AAB Training en Opleiding ondersteunt daarbij door een invulling te geven aan alle praktijkgerichte (verplichte) trainingen en opleidingen. Onze adviseurs helpen je graag verder.
Elk jaar organiseert AAB Training en Opleiding een Kennisbijeenkomst waar onder andere dit soort onderwerpen aan bod komen. In november heeft Jules Neven een webinar gegeven met de vergelijking ISO 45001 en VCA toegelicht. Je kunt het hier terugkijken.
zelfstudie gemiddeld 8 -14 uur + examen
€ 149,00 excl. BTW (All-in)
Na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat met een geldigheidsduur van 10 jaar
Wil je meerdere deelnemers aanmelden?
Vraag dan een incompany offerte aan.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.
Praktijkgerichte opleidingen op het gebied van Veiligheid, Arbo, Milieu en Kwaliteit. Een breed aanbod en ervaren trainers uit het werkveld.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte omtrent ons trainingsaanbod en onze activiteiten.