VCA Basisveiligheid (mogelijk met CCV) - AAB Training & Opleiding

VCA Basisveiligheid (mogelijk met CCV)

Ongevallen en incidenten tot een minimum beperken

Cursus VCA basisveiligheid

Ben je op zoek naar een training basisveiligheid? Dan is de VCA training een optie!

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is bedoeld om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Een VCA certificaat laat duidelijk zien je op de hoogte bent van de veiligheidsregels. Het hebben van een VCA diploma is niet wettelijk verplicht maar wordt steeds meer de norm binnen verschillende bedrijfstakken. Veel opdrachten worden enkel nog gegund aan VCA-gecertificeerde bedrijven en is dus regelmatig een harde eis om een baan te kunnen krijgen. 

Wie is de doelgroep 

De VCA basis cursus is bedoeld voor jou als uitvoerende medewerker en/of operationeel leidinggevende, werkzaam in de openbare ruimte. Je bent verplicht of wil graag het officiële veiligheidscertificaat Basisveiligheid VCA halen.

Steeds meer wordt het examen ook afgelegd door leerlingen en studenten die op stage gaan. Met het VCA-diploma hebben zij aantoonbaar kennis van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM).

Wat is het doel 

Doel is om jou als medewerker goede instructies te aan te reiken en je hiermee inzicht te geven over veilig werken. Juist hiermee worden ongevallen en incidenten tot een minimum beperkt. Een ongeval of incident betekent voor jou of jouw werkgever namelijk altijd verlies. Naast mogelijke letsels treedt er altijd tijdverlies op door herstelwerkzaamheden. Daarbij komt altijd aan de orde wie verantwoordelijk en daarmee aansprakelijk is.

Hiermee voldoen werkgever en deelnemers aan de door de Arbowet en de Inspectie SZW gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.

Wil je meer informatie?

Schrijf je direct in voor een open inschrijving bij jou in de buurt of vraag een offerte op voor meer informatie. Wil je weten welke mogelijkheden er nog meer zijn voor het behalen van je VCA certificaat, download de brochure!

Startdata

Programma VCA basis opleiding

Tijdens de VCA basis cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • veiligheidswetgeving (ARBO) en belangrijke veiligheidstheoriën;
 • risico’s, gevaren, preventie;
 • aansprakelijkheid;
 • elektriciteit; machines en gereedschappen (inclusief lassen en solderen);
 • persoonlijke beschermingsmiddelen;
 • gevaarlijke stoffen; besloten ruimten en werkvergunningen;
 • brandveiligheid en explosiegevaar; werken op hoogte, hijsen en tillen.

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Heb je moeite met (lezend) leren, maar moet je toch een VCA basis diploma op zak hebben, dan is het VCA basis - aangepast programma iets voor jou. Met een aangepast lesboek, een inlog om thuis te kunnen oefenen en meerdere lesdagen ben jij straks wel klaar voor het examen.

Praktische informatie

Deelnemers: De groepen van de VCA basis cursus bestaan uit minimaal 5 personen en maximaal 15 personen. Op deze manier is de interactie tussen de verschillende deelnemers optimaal en is er genoeg tijd en persoonlijke aandacht voor iedereen.

Incompany of open inschrijving: Wil je meerdere deelnemers een VCA cursus laten volgen, dan kan het voordelig zijn om een incompany te plannen. Wij komen graag bij je op locatie om de training te verzorgen en het examen af te nemen. Vraag een offerte op voor de mogelijkheden. 

Wil je je aanmelden voor een open inschrijving, kies dan bij 'startdata' in het cursusmenu een locatie bij jou in de buurt. De open inschrijving VCA van AAB is inclusief:

 • Lesboek
 • Examentraining
 • Examen
 • Lunch

Tijdsduur: De cursus VCA basis duurt 1 dag + aansluitend examen

Programma op maat

Je kunt er ook voor kiezen het programma volledig af te stemmen op de risicovolle handelingen & taken vanuit de organisatie, de functie en op de werkplek en/of werklocatie. Hiervoor worden gesprekken gepland met de leidinggevenden, wordt de werkplek en/of externe locatie bezocht ter voorbereiding op de training, implementatie op inhoud en het aanpassen van het lesmateriaal. Het theoretische stuk van de cursus wordt dan meer visueel gemaakt, waardoor de cursist sneller en beter begrijpt waar de theorie van basisveiligheid over gaat en voor staat in de praktijk. Vraag een offerte op voor meer informatie. 

Andere talen

Het is mogelijk om een VCA basis training en examen te volgen in een andere taal. Beschikbare talen: Bulgaars, Engels, Hongaars, Litouws, Pools, Roemeens. Meer informatie over starttijden vind je op bij de cursus VCA - anderstalig

Nascholing Code 95 / CCV: Bij de cursus VCA Basis is het mogelijk CCV punten te halen. Geef dit duidelijk aan bij je aanmelding. Afmeldkosten CCV: € 26,50 per persoon (excl. btw).

VCA Basisveiligheid examen 

Het schriftelijk examen van 60 minuten kan worden afgenomen direct aansluitend op de cursus of op een nader te bepalen tijdstip. Voor een voorleesexamen krijgt u een half uur extra tijd. Het voorleesexamen kan worden gecombineerd met het standaard examen. Het maximaal aantal personen is 20 per examenmoment. Het maximaal aantal toelaatbare fouten is 14.

Groen-examen 

Het is mogelijk een VCA-examen voor de groene sector af te leggen. Het examen van 40 meerkeuzevragen is gebaseerd op dezelfde eind- en toets termen, maar heeft (maximaal) 20 vragen die gerelateerd zijn aan groenwerkzaamheden

Wijzigingen examen VCA

Vanaf 1 september 2017 zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd in het examen, waaronder de puntentelling en vraagvormen. 

Examensoort

Nieuwe beoordeling

B-VCA (algemeen, voorlees en groen)  

40 examenvragen  

geslaagd met: 26 goede antwoorden 14 foutieve antwoorden

VOL-VCA

70 examenvragen

geslaagd met:  45 goede antwoorden 25 foutieve antwoorden

 

Vraagvormen VCA Basisveiligheid examen

Vraagvormen die zijn toegevoegd na 1 september 2017:

 • De meervoudig-antwoordvraag De kandidaat moet uit 4, 5, of 6 alternatieven meerdere juiste antwoorden selecteren.
 • De matrixvraag De kandidaat moet voor 3 of 4 beweringen per bewering aangeven of deze juist is of onjuist.
 • De rangschikvraag De kandidaat moet 3 of 4 elementen in de juiste volgorde zetten.
 • De koppel- of matchingvraag De kandidaat moet 3 of 4 elementen uit het ‘rechter rijtje’ koppelen aan het juiste begrip in het ‘linker rijtje’.


Docenten uit de praktijk

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

 • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
 • Vakkundig en praktijkervaring
 • Betrokken en toegankelijk
 • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie
Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.