Zout strooien in de zomer? Dit is waarom! - AAB Training & Opleiding

Zout strooien in de zomer? Dit is waarom!

AAB Groep

Met temperaturen onder het vriespunt zijn het bekende taferelen op de Nederlandse wegen: strooiwagens. Veel mensen zullen dan ook raar opgekeken hebben toen ze afgelopen week strooiwagens over de wegen zagen rijden. Toch is het strooien van zout ook met extreme hitte erg belangrijk. Waarom? Dan vertellen we je graag meer over. 

Met de extreme hitte van de afgelopen week bestaat de kans dat ons asfalt smelt. Met temperaturen die richting de 40 graden gaan, kan het asfalt opwarmen tot wel 85 á 90 graden. Mocht het asfalt niet smelten dan warmt het in ieder geval dusdanig op, dat het sneller wordt stuk gereden. Het gaat voornamelijk om wegen waar veel afgeremd en opgetrokken wordt. 

Hoe werkt het? 

Het strooien met zout wordt gedaan om het asfalt te koelen, maar hoe werkt dat precies? Het zout onttrekt vocht aan de lucht én het asfalt, daardoor koelen die lucht en het asfalt af. Het afkoelen van het asfalt zorgt er voor dat het asfalt minder plakkerig wordt. Plakkerig asfalt gaat aan de wielen van voertuigen kleven. Er ontstaat dan een hoop schade aan het asfalt, de sporen worden ingeslepen en de slijtlaag wordt kapot gereden, daarbij komen steentjes vrij. Deze steentjes kunnen weer schade veroorzaken aan auto’s en autobanden. 

Cursus gladheidbestrijding

Strooien is dus niet alleen in de winter en tijdens koud weer van belang. Ook bij extreme hitte is het belangrijk om de wegen goed te strooien. Met onze cursus gladheidbestrijding ga je leren om te allen tijde een stad of dorp goed bereikbaar te laten zijn. 

Bekijk hier onze cursus gladheidbestrijding!