Werken in de hitte: wat te doen? - AAB Training & Opleiding

Werken in de hitte: wat te doen?

AAB Groep

Het is deze zomer enorm heet in Nederland. Met temperaturen die richting de 40 graden gaan, en daar soms zelfs overheen, wordt het risico met werken in deze hitte ook steeds groter. Waar moet je als werkgever op letten tijdens periodes van enorme hitte? En wat zijn als werknemer tips om goed om te gaan met de hitte? 

Beroepen waarbij veelal gewerkt wordt in de buitenlucht zullen in deze periode eerder geneigd zijn om te denken aan maatregelen. Wanneer je in de buitenlucht werkt word je namelijk de hele dag blootgesteld aan de kracht van de zon. Dit kan misschien eventjes comfortabel aanvoelen maar naar verloop van tijd kan de zon je huid beschadigen en dit kan uiteindelijk leiden tot huidkanker. Zorg dus dat je, bij werk in de buitenlucht, goed beschermd bent tegen de zon!

De risico's van hitte

Onze lichaamstemperatuur moeten we rond de 37 graden Celsius houden. Wanneer de buitentemperatuur hoger is dan deze 37 graden Celsius dan kan ons lichaam dus geen warmte meer kwijt aan de omgeving. Inspanning wordt hiermee steeds moeilijker. Je lichaam moet namelijk keihard werken om de warmte af te voeren. Door extreme hitte kunnen een aantal warmteziekten ontstaan zoals:

  • Warmte-uitslag
  • Hittekrampen
  • Hitte-uitputting
  • Hitteberoerte

Regels Arbowet bij werken in de warmte

In artikel 6.1 van het Arbobesluit staat dat de temperatuur op de werkplek geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van medewerkers. Deze bewoording maakt het lastig om te bepalen wanneer werknemers dus wel of niet moeten werken in de hitte. Onder welke temperatuur je als werknemer namelijk schade kan oplopen op je werkplek hangt af van veel verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid, luchtsnelheid, warmtestraling en fysieke inspanning. De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) heeft een speciale werkklimaat-app gemaakt waarmee een globale indicatie wordt gegeven van de risico’s die een werknemer loopt. Om dit écht vast te stellen heb je de hulp nodig van een deskundige, zoals een arbeidshygiënist.

Tips voor het werken in de warmte

Voor elke beroepsgroep is het werken met warm weer verschillend. Mensen die in de buitenlucht werken zullen sneller moeten denken aan maatregelen dan kantoorpersoneel dat binnen in een gekoelde ruimte werken. Toch zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat jij als werknemer lekker door kunt werken ondanks de hitte:

  • Drink veel water;
  • Las extra pauzes in;
  • Draag luchtige droge kleding;
  • Verhoog met ventilatoren de luchtsnelheid;
  • Maak platte daken nat en houd ze nat. 

Denk eens aan de veiligheidsdag!

Bij AAB weten we dat veiligheid bij lange na niet overal vanzelfsprekend is, zo werkt het ook bij het werken in extreme hitte. Zorg ervoor dat jouw medewerkers zich bewust zijn van de gevaren van het werken in de hitte. Tijdens onze veiligheidsdag kun je je een gedeelte van de dag volledig focussen op de gevaren die werken in de hitte met zich meebrengt. Kijk eens wat voor jouw organisatie de mogelijkheden zijn! Je kunt ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.