Week van de Veiligheid voor de Afvalbranche - AAB Training & Opleiding

Week van de Veiligheid voor de Afvalbranche

Arbo en Veiligheid

9 april 2021 | In de week van 31 mei tot en met 4 juni is het de Week van de Veiligheid voor de Afvalbranche. Georganiseerd door de Stichting Arbocatalogus Afvalbranche (StAA). 

Wat houdt de Week van de Veiligheid in

Elk jaar organiseert de StAA een week waarin de veiligheid en de gezondheid van de medewerkers in de afvalbranche centraal staat. Bedrijven doen hieraan mee door op één of meerdere dagen extra aandacht te geven aan de afgesproken arboregels. 

De arboregels voor iedereen

Het wordt nog weleens vergeten, maar de arboregels gelden niet alleen voor de eigen medewerkers, maar ook voor de leveranciers, inhuurkrachten, bezoekers en klanten. Krijg je 'vreemden' over de vloer? Dan ben jij daar als werkgever ook verantwoordelijk voor. De Week van de Veiligheid is een mooie gelegenheid om ook hen extra bewust te maken van de risico's die bij afvalbeheer aan de orde komen. 

Wat kun je als organisatie ondernemen

Je mag zelf bepalen wat voor activiteiten je organiseert zodat het passend is voor jullie organisatie. Het kan van alles zijn als het maar bij de bedrijfscultuur, de eigen risico's, wensen en behoeften past en bij het thema over veilig en gezond werken. 

Om erachter te komen wat bij jullie past kun je jezelf een aantal vragen stellen. 

Vragen over veiligheid en gezondheid bij afvalbeheer werkzaamheden

  1. Vinden er arbeidsongevallen plaats bij ons op de werkvloer? 
  2. Welke maatregelen kunnen we inzetten om de veiligheid te verbeteren?
  3. Waar liggen kansen voor verbetering?
  4. Hoe zit het met de brandveiligheid bij ons op de werkvloer?

Op deze manier kom je er al snel achter waar bij jullie in de organisatie nog wat verbetering te behalen valt. Een mooie manier om tijdens de Week van de Veiligheid extra aandacht te vragen is het organiseren van een workshop, training of een veiligheidsdag voor medewerkers en betrokkenen.

Een workshop, training of veiligheidsdag

In het kader van de Week van de Veiligheid is het een mooie gelegenheid om veiligheidsbewustzijn van medewerkers, uitzendkrachten en/of bezoekers extra onder de aandacht te brengen. Door deze week volledig in het teken van veiligheidsbewustzijn te zetten betrek je medewerkers meer bij de (voorzorgs)maatregelen die genomen worden om risico's te beperken en te voorkomen. 

Een workshop, training of veiligheidsdag is bij uitstek de manier om medewerkers meer te betrekken. Ben je op zoek naar een passend traject voor jullie medewerkers? AAB Training en Opleiding helpt je daar graag bij. Neem contact op met één van onze adviseur. Samen organiseren we een leuke, unieke dag, waar je medewerkers ook nog iets van opsteken. 

Benieuwd welke trainingen we zoal verzorgen voor afvalbeheer? We hebben het zo compleet mogelijk in kaart proberen te brengen onder de branche afvalbeheer

Meer informatie over veiligheid en gezondheid in de afvalbranche en de specifieke arbocatalogus voor de afvalbranche vind je hier: Veiligheid en Gezondheid (verenigingafvalbedrijven.nl)