​Oeps.. Foutje! Hoe voorkom je dat met bloemen ingezaaide bermen en perken per ongeluk toch worden gemaaid? - AAB Training & Opleiding

​Oeps.. Foutje! Hoe voorkom je dat met bloemen ingezaaide bermen en perken per ongeluk toch worden gemaaid?

Groen

13 november 2020 | Meer dan ooit staan landschapsbeleving en biodiversiteit hoog in het vaandel. Bermen worden ingezaaid met bloemen, vlindertuinen komen tot stand en velden worden ingericht als stadsnatuurreservaat. Een prachtig gezicht en goed voor de biodiversiteit!

Een maaifout is zo gemaakt

Toch blijkt het lastig om de bermen en velden ongemaaid te houden. Fouten worden gemaakt door maaikaarten die niet kloppen, slechte communicatie, geen overdracht en in de groenvoorziening werken praktische mensen die soms al meer dan 20 jaar werken: haast op de automatische piloot.

Biobermen en vlindertuinen zijn iets wat de laatste tijd veel voorkomt, maar nog niet direct in het systeem zit bij de maaiers. Zo is het soms lastig inschatten wat wel en wat niet gemaaid moet worden. Helemaal als op je kaart staat aangegeven dat het gemaaid moet worden.

Wat kun je doen om maaimissers te voorkomen?

Om maaimissers te voorkomen zijn verschillende ontwikkelingen gaande. Eén daarvan is het ‘Maaimenietje’ bord. Een initiatief van boswachters van Natuurmonumenten die mensen oproepen om zelf een bordje te plaatsen in het veld. Zo is direct duidelijk dat het niet gemaaid moet worden.

Andere oplossingen:

Iets wat je zelf hebt aangelegd zie je niet snel over het hoofd

Een oplossing is om zowel de aanleg als het onderhoud in één contract aan te besteden. Iets wat je zelf hebt aangelegd zul je niet snel over het hoofd zien. Ook gaat de communicatie niet over zoveel schijven dat er ruis op de lijn komt.

Laat medewerkers een flora- en fauna (wet natuurbescherming) cursus volgen

Je mensen zijn hierdoor in staat om de bijzondere flora en fauna eruit te pikken om zo zelf in te kunnen schatten of het nog even moet blijven staan. Denk aan een cursus Wet Natuurbescherming niveau 1 of een Plantenkennis zomerkenmerken. Ook kun je natuurlijk een op maat gemaakte training laten opstellen voor je medewerkers.

Investeer in heldere communicatie

Plannen voor groenvoorzieningen gaan vaak langs veel schakels waardoor het onderweg nog weleens mis kan gaan. Herinner je het doorfluisterspelletje nog dat je als kind vaak deed? Voordat de zin of het woord eindelijk bij de laatste ontvanger is aangekomen zijn er al ontzettend veel varianten voorbij gekomen. Je kunt je voorstellen hoe het gaat met dit soort plannen. Voordat de informatie bij de voorman is beland en het heeft doorgegeven aan de maaier kan er heel veel ruis ontstaan. Begrijpelijk dat er dan fouten worden gemaakt. Door te investeren in communicatie ontstaan er heldere lijnen en is de boodschap bij de laatste ontvanger nog steeds helder.

Het is duidelijk dat er nog stappen te behalen zijn. Met de juiste investeringen zal je zien dat volgend jaar al veel minder maaifouten zullen voorkomen!

Wat kun je nu alvast doen? Investeren in een communicatie of een flora- en fauna cursus

AAB Training en Opleiding biedt verschillende cursussen specifiek voor de praktische medewerkers in het groen. Denk aan de cursus Wet Natuurbescherming niveau 1, de cursus Ecologisch Groenbeheer, of de cursus Plantenkennis. Er zijn zowel in de open inschrijving mogelijkheden als het organiseren van een incompany (maatwerk) training.

We helpen je graag met het vinden van de juiste cursus voor jouw medewerkers. Neem contact op met een van onze adviseurs via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

 

Bron: Artikel ‘Het beste advies bij maaifouten: ruiterlijk schuld erkennen” van Stad+Groen