Verhoogd risico op verspreiding van legionella  - AAB Training & Opleiding

Verhoogd risico op verspreiding van legionella

Milieu

30 augustus 2019 | Het aantal patiënten met legionella in Nederland neemt toe. In 2018 waren er 584 patiënten met longontsteking door legionella in Nederland. Het lijkt er op dat een aantal van deze patiënten ziek zijn geworden door het inademen van legionellabacteriën die uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie komen.

Afvalwaterzuiveringsinstallaties met legionella eigenschappen

Van de 709 zuiveringsinstallaties blijken, uit onderzoek van het RIVM, 81 een verhoogd risico op groei en verspreiding van legionella te hebben. 

Warme maanden

Ook kan een van de oorzaken van de stijging verband houden met warm en nat weer. In de zomermaanden ontstaan daardoor ook meer besmettingen. 

Besmetting

Een besmetting met legionella kan zorgen voor longontsteking, mogelijk met dodelijke afloop. Vaak blijven gezondheidsklachten spelen bij degene die de besmetting overleefd. Besmetting kan komen door het sproeien van water bij douches, fonteinen of hogedrukspuiten, luchtkoelers, koeltorens en waterinstallaties. 

Maatregelen

Het is belangrijk om te zorgen voor goede bescherming van medewerkers. Het is noodzakelijk medewerkers voorlichting te geven over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en hen informeren wat ze kunnen doen bij klachten. Dit kan door het geven van instructies of het laten volgen van een cursus. 

Cursus legionella

Tijdens de cursus legionella verdiep je je in de de wetgeving rondom legionella preventie, welke risico's legionella met zich mee brengt, welke beheersmaatregelen je kunt nemen en het herkennen van gevaarlijke situaties. 

Wil je meer informatie? Bekijk de cursus Legionella, of neem contact met ons op voor meer informatie. 

Bron: RIVM