Veilig werken langs de weg - nog steeds niet vanzelfsprekend - AAB Training & Opleiding

Veilig werken langs de weg - nog steeds niet vanzelfsprekend

Arbo

4 juni 2019 | Het ontbreken van pionnen, geen verkeersborden met een verminderde snelheidsaanduiding, geen signaalkleding en geen persoonlijke beschermingsmiddelen. Een hoveniersbedrijf heeft een boete van 15.600 euro gekregen omdat medewerkers zich niet aan de veiligheidseisen hebben gehouden. Hoe kan dit gebeuren? En nog belangrijker misschien wel, hoe kan dit voorkomen worden?

Gevaren werken langs de weg verminderen

Verschillende partijen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid. De opdrachtgever, de wegbeheerder, de aannemer of uitvoerend bedrijf en de medewerker. Wil je een veilige situatie, werkplek en omgeving, dan moeten er goede afspraken gemaakt worden tussen de verschillende partijen. 

Welke maatregelen kun je nemen?

  • Inventariseer voorafgaand aan de opdracht met de wegbeheerder welke risico's er zijn en maak afspraken over maatregelen en de uitvoering. 
  • Volg de richtlijnen van het CROW  (Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in Grond-,Water- en Wegenbouw en verkeerstechniek). 
  • Draag altijd schone signaalkleding en veiligheidsschoenen. 
  • Gebruik ook andere persoonlijke beschermingsmiddelen, afhankelijk van het werk. 
  • Zorg dat alle medewerkers die langs de weg werkzaamheden moeten uitvoeren daar een opleiding voor hebben gehad. Deze verplichting is zelfs vastgelegd in de cao. 

Cursus veilig werken langs de weg

Bij AAB kun je kiezen voor incompany of open inschrijving Veilig werken langs de weg CROW 96b (binnen de bebouwde kom en niet auto snelwegen), 96b voor leidinggevenden of 96a (langs snelwegen) en met nascholing CCV. Tijdens de CROW 96b wordt in de middag met een bordenwagen geoefend langs de weg op de meest voorkomende situaties zoals het plaatsen van snelheidsvermindering borden, pionnen en het gebruik van PBM's.

Wil je meer informatie over deze training? Bekijk de cursuspagina of neem contact met ons op.


Bron: Arbocatalogus en Stigas