Je leven lang jezelf blijven ontwikkelen tijdens het werkende leven - AAB Training & Opleiding

Je leven lang jezelf blijven ontwikkelen tijdens het werkende leven

AAB Groep

4 oktober 2019 | Je leven lang leren. Dat is de wens van het kabinet en dat vraagt om investeringen. Om werkgevers te stimuleren om medewerkers opleidingen te laten volgen, kunnen opleidingskosten voor een opleiding voor een andere functie binnen hetzelfde bedrijf afgetrokken worden van de transitievergoeding. 

Maatregelen en regelingen vanuit de overheid

Met verschillende maatregelen, experimenten en regelingen stimuleert de overheid het leren tijdens de loopbaan, een greep uit de maatregelen:

  • Duurzame inzetbaarheid: De overheid stimuleert werkgevers om hun werknemers te helpen bij het leren en werken. De site Op weg naar een duurzame inzetbaarheid biedt praktijkvoorbeelden en hulpmiddelen.  Hiermee kunt u zelf aan de slag gaan.
  • Ervaringscertificaat Werknemers en werkzoekenden staan sterker op de arbeidsmarkt met een ervaringscertificaat (EVC). Hiermee doen ze  kennis en vaardigheden op die in de praktijk op de werkplek officieel erkent.
  • Tot 55 jaar lenen: Iedereen tot 55 jaar oud die geen recht heeft op studiefinanciering kan geld lenen voor het betalen van collegegeld met het levenlanglerenkrediet. Het gaat zowel om publieke als private opleidingen.
  • Startersbeursregeling: Door de Startersbeursregeling kunnen jongeren hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren met  leer- en werkervaring. Met de Startersbeurs gaan starters op de arbeidsmarkt tijdens 6 maanden aan de slag in het bedrijfsleven. Voor deze leerwerkplek krijgen zij een vergoeding van minimaal € 500. Werkgevers ontvangen van de gemeente een bijdrage in de begeleidingskosten.
  • Ontwikkeladvies voor 45-plussers: De subsidieregeling ‘Ontwikkeladvies voor 45-plussers’ stelt iedere werkende van 45 jaar of ouder in 2019 in staat een gratis loopbaanadvies te krijgen. 

Leven lang leren staat hoog op de agenda. Naar verwachting zullen de nieuwe regels op 1 januari 2020 gaan gelden. Dit betekent meer investeren in scholing en duurzame inzetbaarheid. Het doel is dat mensen werkend en gezond hun pensioenleeftijd kunnen halen. 

Opleidingskosten voor een andere functie bij een andere werkgever zijn nu al aftrekbaar van de transitievergoeding. Met dit besluit komen daar ook de opleidingskosten voor een andere functie bij hetzelfde bedrijf bij. 

Opleidingskosten ten bate van de functie die iemand al vervult mogen niet worden afgetrokken.

Flexibel inzetbaar op de arbeidsmarkt

Werknemers kunnen door scholing bijblijven bij veranderingen in hun eigen baan of overstappen naar een andere baan. Werkzoekenden kunnen de kans op werk vergroten met bijscholing of een leerwerktraject. 

Noodzaak leven lang leren

De Rijksoverheid stimuleert scholing van volwassenen om meerdere redenen:

  • De arbeidsmarkt verandert in snel tempo. Oude beroepen verdwijnen en nieuwe komen ervoor in de plaats. Denk aan het maken van apps, het programmeren van robots of het ontwikkelen van nanotechnologie.
  • Bedrijven en organisaties verspreiden zich steeds meer wereldwijd. En de concurrentie neemt toe, ook internationaal. Bij reorganisaties is voor sommige werknemers dan geen plaats meer. Daarom is het kunnen wisselen van beroep en branches steeds belangrijk geworden om zeker te zijn van werk.
  • De maatschappij wordt steeds ingewikkelder. Daarom is het voor iedereen belangrijk om goed overweg te kunnen met bijvoorbeeld taal, rekenen en computers. 

Sectorplannen

Werkgevers- en werknemersorganisaties in een sector of regio hebben gezamenlijk sectorplannen opgesteld.  Het doel is de arbeidsmarkt  verbeteren. Bijvoorbeeld door scholing, begeleiding van ontslagen werknemers naar ander werk en extra leerwerkplekken voor jongeren. Het kabinet heeft € 600 miljoen uitgetrokken om mee te betalen aan de plannen. De sectoren leggen minimaal hetzelfde bedrag in. De meeste sectorplannen zijn in 2018 afgerond.

Kunnen wij je helpen?

Ben je op zoek naar een training of opleiding voor jezelf of voor je medewerkers, kijk dan eens rustig op de website rond. Heb je vragen of wil je meer weten over een van onze trainingen, neem dan gerust contact op met info@aabgroep.nl of 0341-499744

Bron: Rijksoverheid