Inspectie SZW: Investeer meer in veiligheidscultuur - AAB Training & Opleiding

Inspectie SZW: Investeer meer in veiligheidscultuur

Arbo

27 februari 2019 | Werknemers raken steeds vaker betrokken bij ernstige ongevallen op het werk.

Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal meldingen van een arbeidsongeval met vier procent is gestegen van 4212 in 2017 naar 4368 in 2018. Vorig jaar vielen bij 70 arbeidsongevallen 71 dodelijke slachtoffers, een stijging ten opzichte van de 54 dodelijke slachtoffers die vielen bij ongevallen in 2017. De meeste van deze fatale ongelukken vonden plaats in de sectoren bouw, vervoer en opslag, handel en industrie.

Steeds sneller en efficiënter willen werken

Veilig werken is nog steeds niet vanzelfsprekend. In de huidige economie zien we dat er steeds sneller en efficiënter gewerkt moet worden. Het gevolg is dat er ook steeds meer onveilige situaties ontstaan en meer ongelukken. 

Inspecteur-generaal Marc Kuipers roept bedrijven op om meer werk te maken van veilige arbeidsmiddelen, veiligheidsprocedures en een cultuur van gezond en veilig werken. Ben jij je er van bewust dat veiligheid en gezondheid op het werk staat of valt met de cultuur in het bedrijf?

Wat kun jij doen om de veiligheidscultuur te verbeteren

Ongelukken tijdens het werken komen relatief meer voor bij kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers. Vooral jongeren tussen 15 en 24 jaar en ouderen zijn vaak betrokken bij arbeidsongevallen. De meest voorkomende ongelukken zijn: het vallen van hoogte, 'gegrepen' worden door bewegende delen van een machine, geraakt worden door vallende objecten en aanrijdingen. 

Om de veiligheidscultuur te verbeteren is het aan te raden om bewustwording trainingen te geven. Vaak weet een werknemer wel hoe een machine werkt, hoe een heftruck bestuurd moet worden en waarom hij een helm moet dragen. Het grootste gevaar is dat de werknemer zich niet genoeg bewust is van de risico's die het werk met zich mee brengt. Laks- en roekeloosheid ontstaan als een medewerker geen duidelijke of niet genoeg instructies krijgt. Er zijn verschillende manieren om medewerkers te informeren en te trainen. Organiseer bijvoorbeeld eens een veiligheidsdag, meld je aan voor een toolbox abonnement of scroll eens door onze veiligheidstrainingen

Heb je ondersteuning nodig bij het verbeteren van de veiligheidscultuur binnen jouw organisatie? 

We komen graag bij je langs om de situatie op te nemen en de mogelijkheden te bespreken. Neem contact met ons op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.Bron: Inspectie SZW