​Gladheidsbestrijding in Nederland - AAB Training & Opleiding

​Gladheidsbestrijding in Nederland

Arbo

19 november 2019 | Formeel gezien loopt het gladheidsseizoen van 1 oktober tot 1 mei. Al in de periode 1945-1946 heeft Rijkswaterstaat richtlijnen voor gladheidbestrijding. Aanvankelijk werd zand gebruikt om de weg stroever te maken. Later kwam daar droog-zout bij als dooimiddel. Sinds de jaren tachtig zijn we gestopt het met gebruik van droog-zout. Sindsdien is het beleid er meer op gericht om gladheid te voorkomen en wordt er preventief een zoutoplossing gebruikt.

Mobiliteit is belangrijk in Nederland. Zeker in de wintermaanden wanneer sneeuw en gladheid voor gevaarlijke situaties en oponthoud kunnen zorgen. Ook een milde winter betekent toch dat er gladheidbestrijding nodig is. Dit heeft alles te maken met neerslag en de wisseling van vorst en dooi.

Wat moet je weten over gladheidbestrijding

Ben jij chauffeur/bijrijder van bedrijfsauto’s en andere voertuigen die de gladheid in ons mooie kikkerlandje mogen bestrijden? Dan is de cursus gladheidbestrijding (SDW) iets voor jou. Tijdens de cursus leer je meer over nat- en droogstrooien, werken in de nacht, alleen werken, het beoordelen van verkeerssituaties en meer. Na het volgen van de cursus kun je weer veilig aan de slag!

Wil je meer weten over deze cursus? Ga naar de cursuspagina of neem contact met ons op voor meer informatie. We komen de cursus graag incompany bij je verzorgen of schrijf je in voor een van de open inschrijvingen.

Wil je als automobilist weten hoe de situatie op de weg is?

Ben je veel op de weg, dan kun je ter voorbereiding de site www.rijkswaterstaatstrooit.nl bekijken en je rijgedrag en/of reisplannen hierop aanpassen. Enkele jaren geleden heeft het KNMI in samenwerking met Rijkswaterstaat deze digitale strooikaart gelanceerd. In een overzicht zie je direct waar is gestrooid vandaag, hoeveel zout we gebruiken dit seizoen en hoeveel kilometers we er al op hebben zitten. Ook worden veelgestelde vragen behandel als: het heeft gevroren, maar er is niet gestrooid. Hoe kan dat? Wel jammer dat Rijkswaterstaat niet overal strooit en je dus niet van álle wegen weet of er gestrooid is.

Bron: Vakblad OTAR  6|2018