Blog: Laat je OMA thuis - AAB Training & Opleiding

Blog: Laat je OMA thuis

AAB Groep

17 januari 2020 | Bij Kader, bureau voor kwaliteitszorg worden adviseurs ingezet op verschillende projecten bij opdrachtgevers door heel Nederland in de bouw, food of chemische industrie. De adviseurs voeren hier kort- en/of langdurende opdrachten uit, gericht op het vergroten van de veiligheid voor medewerkers binnen de organisatie.

Het aansturen van onbekende teams en hier je weg in vinden kan lastig zijn. Je loopt tegen medewerkers aan die afspraken niet nakomen, niet mee willen werken, zich onredelijk gedragen of ‘wel even vertellen hoe het hier werkt’.

Om de adviseurs handvatten te geven hoe hiermee om te gaan mag AAB de training ‘omgaan met weerstand’ geven.

Waar loop je tegenaan?

In het voorstel rondje geven de deelnemers aan waar ze op het moment tegen aanlopen in hun werk, wat ze fijn vinden en wat ze graag willen leren tijdens de training.

Ondanks dat de deelnemers hier van te voren nog niet over hebben nagedacht blijken er toch behoorlijk wat punten aandacht te vragen. Veel geven al aan niet tegen onredelijkheid te kunnen, grof taalgebruik en mensen die niet mee willen werken.

Daarnaast zijn bij Kader veel jonge medewerkers die vanuit de schoolbanken het werkveld in gaan.  ‘Als broekje’ moet je dan even vertellen wat mensen moeten doen. Ook krijg je te maken met stugge, conservatieve personen. Die het liever zo doen, zoals ze het altijd al hebben gedaan.

Waar krijg je energie van?

De deelnemers krijgen energie van resultaat zien, duidelijkheid, mensen die meedenken en samen dingen bereiken. Hoe krijg je een prettige samenwerking voor elkaar bij mensen die weerstand bieden? Dat is de vraag waar Kader vandaag naar op zoek gaat.

Wat kun je doen met een vers gesneden bamboestok?

Samenwerken krijg je niet zomaar voor elkaar. Dat laat deze oefening zien. Probeer maar eens een bamboestok met z’n allen naar de grond te krijgen. Geloof mij, het is echt veel moeilijker dan het lijkt! Communiceren, leiding nemen en samenwerken zijn aspecten die direct naar voren komen tijdens deze oefening. Hieruit blijkt precies welke rol deelnemers op zich nemen tijdens een project en waar het mis kan gaan.

“Je moet met z’n allen op één lijn zitten, anders gebeurt het niet”

Ongegeneerd aannames doen

Waar hangt een eerste indruk vooral mee samen? Juist. Met aannames. Vertel eens, hoe snel vorm jij al een beeld van de ander? En klopt dit dan ook naarmate je de ander leert kennen?

Tijdens deze oefening mag iedereen los op de docente, welke aannames heb je van haar? Welke aannames kloppen?

Als je nieuw komt op een project, je hebt hier de leiding en moet anderen vertellen wat ze moeten doen, dan is de eerste indruk ontzettend belangrijk, blijkt wel uit deze oefening. Hoe kom jij over, als je op iemand afstapt die je wat wilt uitleggen over de meest veilige en efficiëntste manier van werken.

Tijdens deze training leren de deelnemers wat het meest belangrijk is bij een eerste indruk. Zowel non-verbaal, verbaal, als paraverbaal speelt hierin een rol. Ze gaan aan de slag met De Wereld van Verschil, waarin ze zichzelf tegenkomen in verschillende landen. De één is daadkrachtig, de ander stabiel, invloedrijk of consciëntieus. Wat heeft dit voor invloed op de eerste indruk die jij geeft? Het helpt om een beeld te krijgen van de ander en waarom dat wat je zegt bij de één wel werkt en bij de ander juist averechts.

“Focus op mogelijkheden. Ook als je weerstand tegenkomt”

Oefenen met een professioneel acteur

In de middag gaan de deelnemers aan de slag met oefenen op een professioneel acteur. De acteur neemt zowel de houding aan van iemand die in de weerstand gaat, als jij als leidinggevende, om zo te laten zien wat er gebeurt als je op een bepaalde manier reageert. En vooral: hoe het ook anders kan!

Wat vinden de deelnemers van de training?

De deelnemers ervaren de training omgaan met weerstand als erg leerzaam, herkenbaar en to-the-point. Direct toepasbaar in de praktijk! De docent is erg enthousiast en betrekt alle deelnemers.

Wat hebben we afgesproken? We laten O(ordeel) M(ening) A(aannames) af en toe eens thuis. Eens zien wat voor goede samenwerkingen er zullen ontstaan tijdens projecten. 👌