Blog: Gemeente Bunschoten heeft veilig werken hoog in het vaandel - AAB Training & Opleiding

Blog: Gemeente Bunschoten heeft veilig werken hoog in het vaandel

AAB Groep

13 december 2019 | Gemeente Bunschoten heeft veilig werken hoog in het vaandel staan. Dat blijkt ook wel uit het aantal veiligheidstrainingen die worden georganiseerd. Zo is alleen dit jaar al een Heftruck training, Motorkettingzaag en Milieustraat training door ons gegeven.

Op 6 december is de herhaling Motorkettingzaag aan de beurt. Werknemers met verschillende werkachtergronden en hoeveelheid ervaring, krijgen een update over de theorie en gaan in de middag aan de slag met de praktijk. Er zijn 3 bomen uitgekozen waar de groep mee aan de slag kan.

Wat willen de deelnemers graag leren?

In het voorstelrondje wordt gelijk gevraagd: Wat wil je leren?

De meeste deelnemers willen graag meer leren over veiligheid. Hoe gebruik je een kettingzaag op de juiste manier? Daarnaast komen ze het meest in aanraking met een kettingzaag na een storm, dan moeten de takken en bomen opgeruimd worden. Hierbij is er sprake van hout onder spanning, wat veel risico’s met zich meebrengt. Hier zal tijdens de training extra aandacht aan worden besteed. Wat zijn nou precies de gevaren en hoe ga je hier op de meest veilige manier mee om?

Waar hebben we het over vandaag?

Deze cursus staat natuurlijk in het teken van veiligheid. Wat valt daar nou onder? De meeste deelnemers hebben wel aardig scherp waar je aan moet denken. Zo vinden ze veiligheid voor zichzelf, de ander en de omgeving belangrijk. Verder komt het gebruik van PBM’s aan bod, een veilige zaag en het hebben van de juiste certificaten.

Wanneer gaat het fout?

De meeste ongelukken gebeuren bij vermoeidheid, bij linkshandigen, zagen met een botte ketting of als projecten ‘nog even snel’ afgerond moeten worden. Het is belangrijk dat je juist dan alert blijft!

In Bunschoten hebben ze veel te maken met knotwilgen. Wat je vaak ziet is dat iemand dan even snel met één hand de kettingzaag pakt, met de andere hand de takken vasthoudt en zo begint met zagen. Wat is hier zo gevaarlijk aan..? Met één hand verlies je snel de controle over de zaag! Met als gevolg: een kickback, je zaagt in je been, arm of hand. En dat is iets wat je juist wilt voorkomen.

Onderhoud van de motorkettingzaag

Eén van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen is het onderhoud van de motorkettingzaag. Het onderdeel ‘slijpen’ is één van de hoogste prioriteiten die je moet stellen. Deelnemers leren verschillende kettingen herkennen. Vooral als er sprake is van het gebruik van verschillende merken en types, is het belangrijk dat je wel de juiste ketting gebruikt. Ook leren de deelnemers wanneer de ketting te los of te strak zit, met welke vijl de ketting geslepen moet worden en wat het aantal schakels op een ketting doet.

Welke onderwerpen komen nog meer aan bod

Deelnemers leren onder andere meer over:

  • Welke veiligheidsmaatregelen heeft de kettingzaag?
  • Waar kijk je naar bij het vellen van een boom?
  • Bij hoeveel decibel moet je gehoorbescherming dragen en waarom?

De training bevat veel filmpjes, interactie en de docent laat praktijksituaties zien. In de middag gaan de deelnemers zelf aan de slag met het vellen van bomen. Gemeente Bunschoten heeft een plek aangewezen waar 3 bomen geveld mogen worden. De meest onervaren deelnemer mag dan echt aan de bak! Toch wel even een spannend moment..

Hoe hoog staat veilig werken bij jou op de agenda?

Wil jij ook een motorkettingzaag (herhaling) training organiseren voor je medewerkers? Neem contact op met een van onze adviseurs om door te nemen welke training het beste bij jullie past. Er zijn namelijk zo veel mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet 😉