Blog: Geen enkele training is hetzelfde - AAB Training & Opleiding

Blog: Geen enkele training is hetzelfde

AAB Groep

7 februari 2020 | Dat geen enkele training hetzelfde uitpakt blijkt wel bij de combinatie cursus motorkettingzaag/bosmaaier herhaling, bij gemeente Voorst. In anderhalve dag worden 7 deelnemers bijgepraat over de veiligheid en geconfronteerd met hoe het er dagelijks aan toe gaat. De eerste dag mag ik erbij aanwezig zijn en kom echt alles te weten over de kettingzaag.

Wie doet wat bij de gemeente Voorst

In de ochtend starten we met een voorstelrondje en vertelt iedereen hoe lang ze al werkzaam zijn bij de gemeente. Dit varieert van 20, 30 jaar tot een paar jaar. De meeste deelnemers zitten in het groenonderhoud en wijkbeheer en de werkzaamheden verschillen van bosmaaier, klein zaagwerk, gladheidbestrijding, snoeien en schoffelen. Elke dag is anders!

De kettingzaag is nog maar weinig in handen

Het meeste grote zaagwerk wordt uitbesteed bij de gemeente Voorst. Het kleine werk, af en toe een boom en voornamelijk lage struikjes worden nog door henzelf gedaan. Soms komt er lichter snoeiwerk in een hoogwerker bij kijken.

Een bosmaaier of een kettingzaag blijft een gevaarlijk ding

Dat de veiligheid nog wel belangrijk wordt gevonden blijkt uit het feit dat de deelnemers toch op herhalingstraining mogen. En ook tijdens deze trainingen leren ze weer nieuwe dingen en worden ze weer even met de neus op de feiten gedrukt.

Wat voor veiligheidsrisico’s kom je tijdens jullie werk tegen?

Ik doe het wel even snel, dan hoeft er geen zaagbroek aan; ook heeft niet iedereen overigens nog een zaagbroek klaarliggen. Of alleen veiligheidsschoenen beschikbaar, maar geen zaagschoenen.

Natuurlijk, 100% veiligheid bestaat niet, maar begin dan toch maar met het dragen van de juiste beschermingsmiddelen.

Mijn zaag trekt naar rechts, waardoor komt dat?

Al snel blijkt, nog tijdens het theoriegedeelte, dat een deelnemer een zaag heeft die naar rechts trekt. Maar wat de oorzaak precies is weet hij niet. De docent weet wel waar dat aan kan liggen:

  • Bramen op het blad
  • Zaagblad te schuin geveild waardoor de ketting beweegt
  • Ketting spanning is niet in orde
  • De tanden zijn niet gelijk geslepen

Het besluit is makkelijk, deze zaag gaan we eens flink onder handen nemen!

De zaag wordt uit elkaar gehaald, schoongemaakt, de ketting wordt geslepen en bramen verwijderd. Ook een andere zaag wordt onder handen genomen. Hier blijkt het tandwiel aan vervanging toe te zijn. Het blijft het mooiste als deelnemers gelijk in de praktijk aan de slag kunnen en op deze manier leren van een ervaren docent

 

Het moment van de waarheid

Dan komt het moment dat we ook echt een boom moeten gaan vellen. De mannen die beschikken over het juiste materiaal mogen aan de slag. Een kettingzaag met accu wordt uitgeprobeerd en natuurlijk de zaag die flink onder handen genomen is. En jawel… hij zaagt weer als een zonnetje!

Zo zie je maar, bij elke opdrachtgever zijn andere issues en met een docent die daarop weet in te spelen heb je al snel een training die ook echt past bij de deelnemers en de doelgroep.

Door de interactieve insteek bleven alle heren goed bij de les. Een leuke, leerzame dag! Ik weet zeker dat de tweede dag met de bosmaaier ook een succes was.

Wil je meer weten over de aanpak van AAB? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs.