Interview: Docent Peter, een bevlogen docent met veel humor en inlevingsvermogen - AAB Training & Opleiding

Interview: Docent Peter, een bevlogen docent met veel humor en inlevingsvermogen

AAB Groep

29 mei 2020 | Voor elke cursusvraag wil AAB iemand kunnen inzetten die bij jouw organisatie past. Om dit te kunnen doen hebben we een grote pool aan docenten. Om je een beeld te geven van de docenten die AAB inzet, houden we elke maand een interview met een van onze toppers.

Een van de docenten is Peter van Gelder. Een echte kameleon vanwege zijn kracht te kunnen omgaan met veel verschillende doelgroepen. Een bevlogen docent die met humor en inlevingsvermogen helpt om goed voorbereid een examen in te gaan.

Wie is Peter van Gelder?

Ik woon en ben geboren in Harderwijk, 56 jaar en heb 3 kinderen. Mijn carrière ligt in de financiële dienstverlening, ik heb bij een aantal banken gewerkt. Altijd in een functie met rechtstreeks klantcontact. Zo was ik verantwoordelijk voor eigen klantgroepen in verschillende branches, waaronder de non-profitsector.

Daarnaast vond ik het heel leuk om trainingen en opleidingen te geven. Bijvoorbeeld nieuwe collega’s opleiden en wegwijs maken binnen de organisatie. Ook heb ik gastcolleges gegeven op het gebied van financiën op scholen. Toen er een zoveelste reorganisatie aan kwam en omdat ik meer wilde doen met het geven van opleidingen en trainingen, besloot ik het heft in eigen handen te nemen en ben ik gestopt bij mijn toenmalige werkgever. Dat is inmiddels c.a. 4 jaar geleden.

Een sprong in het diepe, maar het heeft ontzettend goed uitgepakt.

Welke trainingen geef je zoal?

Ik geef voornamelijk de trainingen VCA, Klein Chemisch Afval, Gevaarlijke stoffen, ADR (het vervoer van gevaarlijke stoffen), BHV en Hulpverlening Geïsoleerde arbeid. Ook geef ik de cursussen Rij en Rusttijden, Lading zekeren en Fysieke belasting.

Het leukst om te doen vind ik BHV en HGA omdat je dan lekker interactief bezig bent. VCA vind ik ook erg leuk omdat je de mensen moet voorbereiden op het examen. Je hebt toch te maken met deelnemers die een zekere druk ervaren. Mijn uitdaging is dan om de mensen er zo goed mogelijk doorheen te loodsen en een zo hoog mogelijk slagingspercentage te halen.

De trainingen die je nu geeft hebben niks te maken met je achtergrond. Wat merk je hiervan?

De voordelen die ik vanuit die tijd heb meegenomen is dat ik gewend ben om met veel verschillende doelgroepen te werken, van operationeel tot directie. In de trainingen die ik nu geef heb ik de ene dag te maken met VCA voor leidinggevenden en de volgende dag met een aangepaste vorm voor moeilijk lerende. Dat maakt het zo super leuk om te doen.

Hoe ben je op het idee gekomen dit soort trainingen te geven?

Tijdens een ‘auto met caravan’ vakantie in Frankrijk kwamen we vast te zitten in een doodlopende steeg. De auto inclusief caravan was een combinatie van ongeveer 10 meter. Onmogelijk om hieruit te komen, dacht ik! Uiteindelijk is het gelukt en kreeg ik complimenten van een toeschouwer, die vroeg of ik misschien vrachtwagenchauffeur was. Toen we verder gingen zei ik tegen mijn vrouw dat het mij wel leuk leek om een vrachtwagenbewijs te halen, met de gedachte om af en toe wat oproepwerk te doen op zaterdagen.

Na de vakantie is dit in gang gezet. Ik startte met de rij- en theorielessen ten behoeve van het vrachtwagenrijbewijs. Docenten waren oudere mannen, de lessen inspiratieloos en saai. Toen dacht ik: dat kan ik beter! Het balletje is gaan rollen. Doordeweeks in pak en stropdas bij de ING, op zaterdag in werkbroek en veiligheidsschoenen in de vrachtwagen. Als snel legde ik contacten in opleidingsland en dat ging heel goed. 

Als docent/trainer ben je aan jezelf maar ook aan je cursisten verplicht om diepgaande kennis te hebben inzake de lesstof, daarom volg ik regelmatig bijscholingscursussen en opleidingen. Momenteel volg ik de opleiding Middelbare Veiligheidskunde (MVK), wat veel diepgang geeft aan de VCA trainingen. Een goede docent is zelf ook nooit uitgeleerd!

Wat zorgt ervoor dat je met een goed gevoel naar huis gaat?

Een geslaagde dag is het voor mij als iedereen met een zwaar gezicht en een ‘het moet maar’ houding binnenkomt, maar uiteindelijk tevreden naar huis gaat.

Op zo’n dag is iedereen op zijn of haar gemak, er wordt veel gelachen, maar ook veel geleerd. En als ze dan aangeven dat ze er tegenop zagen, maar toch een leuke dag gehad hebben is het voor mij een succes. Als iedereen dan ook nog geslaagd is, kan de dag niet meer stuk.

Hoe zorg jij ervoor dat deelnemers zich op hun gemak voelen?

Iedere cursus start ik met een voorstelrondje en probeer ik goed te luisteren naar wat iemand zegt, maar vooral ook wat er tussen de regels door wordt verteld. Hier kan ik gedurende de dag op terug komen en mensen echt betrekken. Dat maakt het persoonlijk. Dan zie je op een gegeven moment dat ze toch enthousiast raken.

Een beetje humor en mensen maken de omslag en voelen zich op hun gemak. Als je die sfeer hebt dan is de dag op voorhand al geslaagd.

Heb je wel eens een bijzondere ervaring gehad?

In de loop van de jaren heb ik al ontzettend veel meegemaakt. Wat mij het meest is bijgebleven is een groep van een aantal jaar geleden. Deze mensen kwamen binnen met een (bijna) agressieve houding; een ‘wij gaan niks doen’ en ‘we doen nergens aan mee’ houding. Ze waren ook niet bereid om hier verandering in te brengen. Het was ook nog eens een Code95 training, verplicht en noodzakelijk.

Vol trots vertelden ze dat ze al eens een docent binnen een half uur huilend hadden weggejaagd. Binnen een kwartier had ik mijn spullen gepakt en besloot ermee te stoppen. Toen raakten ze toch wel in paniek, want ze hadden Code 95 punten nodig. Uiteindelijk hebben we een leuke dag gehad en vonden ze het wel meevallen.

Heb je er spijt van dat je de financiële wereld achter je hebt gelaten en docent bent geworden?

Het enige waar ik spijt van heb is dat ik het niet veel eerder heb gedaan!

Bij de bank heb ik een hele leuke leerzame tijd gehad en heb veel verschillende soorten mensen leren kennen. Tot op de dag van vandaag heb ik daar profijt van. Het leukste wat ik toen had, daar heb ik mij nu op toegespitst. Ik kan mij niet voorstellen dat het ooit weer anders zal zijn.

Wat wil je nog meegeven?

Als je een training geeft is een hoop kennis heel belangrijk, maar probeer vooral ook te kijken naar wat voor groep je voor je hebt. Wie zijn deze mensen?

Zorg voor een goede balans: natuurlijk heb je een einddoel, maar doe het vooral op een ontspannen en leuke manier, met een beetje humor. 


Peter van Gelder geeft voor AAB de cursus VCABHVHGALading zekerenGevaarlijke stoffen en Fysieke belasting en kan natuurlijk ook worden ingezet voor een maatwerk training, aangepast op de situatie bij jou in de organisatie. Zelf blijft hij zich ook ontwikkelen en volgt op dit moment via AAB de MVK opleiding.

Wil je meer weten over Peter? Neem gerust contact met ons op om een incompany naar keuze te plannen. Misschien komt hij binnenkort een BHV, HGA of VCA training bij je verzorgen.