Blog: Deskundig Asbest Acceptant bij de GAD - AAB Training & Opleiding

Blog: Deskundig Asbest Acceptant bij de GAD

AAB Groep

24 januari 2020 | De GAD heeft vier scheidingsstations in de regio Gooi en Vechtstreek. Hier wordt voornamelijk huishoudelijk afval ingezameld, zoals restafval, spaarlampen, matrassen, vloerbedekking, kringloopgoederen, maar ook asbest(houdend) materiaal. 

Verbod op asbest(houdende)materialen

Sinds de jaren 70 is het gebruik van asbest drastisch afgenomen door de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt. Door de jaren heen is het gebruik van asbest in Europa verboden. Wel kom je het nog steeds tegen! Circa 70% van alle huizen, gebouwd tussen 1945-1993 heeft asbest materialen.

 "Asbest vind je terug op onverwachtse plekken, van keukenkastjes tot op begraafplaatsen"

Asbest kun je overal tegenkomen, ook in producten waar je het niet van verwacht. Zo vind je het terug in daken, plantenbakken, vensterbanken, isolatiematerialen, zeil, etc.

Wat mag je inleveren op een scheidingsstation

Bij de scheidingsstations van GAD mag je als burger tot een bepaalde hoeveelheid asbest inleveren. Op een station waar asbest wordt ingezameld moet minimaal 1 persoon aanwezig zijn met een Deskundig Asbest Acceptant certificaat. Omdat de medewerkers van GAD regelmatig wisselen van station en op verschillende dagen werken vinden ze het belangrijk dat elke medewerker goed is opgeleid. AAB staat klaar voor GAD om een aantal dagen incompany training te verzorgen.

 "Jaarlijks 700-800 doden door asbest"

De meeste medewerkers zijn aan het werk als medewerker scheidingsstation. Wat betekent dat je het aanspreekpunt bent voor burgers en bewoners die huishoudelijk afval komen brengen. Je moet dus precies weten hoe het afval ingezameld dient te worden. Vooral als het gaat om gevaarlijke materialen, die schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals asbest.


Hoe herken je asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een groep natuurlijk voorkomende mineralen met een vezelachtige structuur. Het is veel gebruikt als bindmiddel. Het heeft veel unieke eigenschappen, zo is het bijvoorbeeld bestand tegen zuren, sterk en flexibel, slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen.

Als asbest wordt ingeleverd kun je het herkennen aan:

  • Datum van productie (komt het uit een huis, gebouwd tussen 1945 – 1993?)
  • Zitten er asbestbloemen op?
  • Heeft het zichtbare vezels?
  • Heeft het een NT of AT markering?

Met samples uit de asbestkoffer wordt de kennis van de deelnemers getoetst.


Eigen veiligheid eerst

Een paar ‘nare’ filmpjes laten zien wat er gebeurd als je asbest vezels inademt. Het is ontzettend belangrijk dat de gestelde veiligheidseisen worden nageleefd, want de gevolgen zijn niet te overzien.

Bij de GAD zijn er bepaalde aanlevervoorwaarden voor asbestmaterialen. Ook is het belangrijk dat elke medewerker over eigen persoonlijke beschermingsmiddelen beschikt. Goed passende handschoenen, neuskapjes en een overall. En wat doe jij met je kleren na een dag op het scheidingsstation?

"Een paar ‘nare’ filmpjes drukken je met de neus op de feiten"

Goed verzorgd bij GAD

Bij de GAD hebben ze de risico’s van het werken op een afvalscheidingsstation goed inzichtelijk. Medewerkers hebben genoeg veiligheidsmaterialen ter beschikking, bedrijfskleding is voorhanden en regels zijn opgesteld.

Met de cursus DAA is ook het bewustzijn bij de medewerkers op pijl gebracht. Risico’s worden op deze manier tot een minimum beperkt.

Zorg jij ook zo goed voor je medewerker? Ook zij willen elke dag gezond naar huis!

AAB helpt je graag om het veiligheidsbewustzijn te vergroten. We komen graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.