Gevaarlijke stoffen
Omgaan met gevaarlijke, risicovolle stoffen en inzicht krijgen in de risico’s op de werkplek
Omgaan met gevaarlijke, risicovolle stoffen en inzicht krijgen in de risico’s op de werkplek
1 op de 6 werknemers heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Door te werken met gevaarlijke stoffen loop je een groter risico om ziek te worden. Uit de factsheet van het Ministerie SZW blijkt dat 40% van de ziektelast door ongunstige arbeidsomstandigheden, komt door werken met gevaarlijke stoffen. Verreweg het meest voorkomende gevolg is kanker, met ruim 2.100 sterfgevallen (ter vergelijking: het aantal verkeersdoden lag in 2017 op 613). Het kan jaren duren voordat je merkt dat je ziek bent!
Het belang van een goede risico inventarisatie en een goede voorlichting voor jou en je medewerkers blijkt dus wel uit de cijfers. Sinds enkele jaren is instructie op dit gebied zelfs verplicht.
De cursus omgaan met gevaarlijke stoffen is bedoeld voor medewerkers die in aanraking (kunnen) komen met gevaarlijke stoffen, maar daar geen specialistische beroepsopleiding voor nodig heeft.
Tijdens de cursus worden de deelnemers opgeleid om op een veilige en verantwoorde wijze om te gaan met gevaarlijke en/of risicovolle stoffen, deze te herkennen en inzicht te krijgen in de risico’s op de werkplek.
Wanneer er niet veilig gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. In circa 1 op de 3 bedrijven wordt met gevaarlijke stoffen gewerkt. In deze cursus komen alle belangrijke aspecten aan bod van het veilig werken met gevaarlijke stoffen.
Vaak zijn werknemers zich niet bewust van de risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en straling. Soms worden deze risico's onderschat. Om werknemers en de omgeving goed tegen gevaarlijke stoffen te beschermen moeten bedrijven deze risico’s inventariseren, het effect op de gezondheid bepalen en aan de hand daarvan doeltreffende maatregelen nemen. Tijdens de basiscursus Gevaarlijke stoffen leer je o.a. de blootstellingsrisico’s te bepalen en de gevaar eigenschappen van gevaarlijke stoffen te herkennen.
Door het volgen van de 'cursus gevaarlijke stoffen' voldoen werkgever en deelnemers aan de door de Arbowet en de Inspectie SZW gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.
Voor meer informatie over de mogelijkheden voor het volgen van een open inschrijving of plannen van een incompany training kun je een offerte aanvragen. Wil je de informatie nog eens rustig nalezen of doorsturen aan je collega's? Download dan een brochure!
Staan er geen data gepland of komen data en locatie je niet uit? Neem contact met ons op via info@aabgroep.nl of 0341-499744 zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. Of schrijf je in zonder datum, dan nemen we contact met je op zodra er nieuwe data worden gepland.
Tijdens de training gevaarlijke stoffen, worden de volgende onderwerpen behandeld:
Is deze cursus niet precies wat je zoekt? Bekijk dan eens alle milieu opleidingen. Hier vind je trainingen zoals Legionella, Biologische Agentia en KCA.
Cursusduur: 1 dag
Aantal deelnemers: maximaal 10 personen.
Incompany of open inschrijving: voor het meest optimale resultaat geef je deze training incompany, zodat je medewerkers direct op eigen locatie praktijksituaties kunnen nabootsen. Bij een incompany heeft onze docent van te voren contact om het programma af te stemmen op de situatie binnen jouw organisatie. Vraag een offerte op voor de mogelijkheden.
Liever meedoen met een open inschrijving en ervaringen delen met deelnemers uit andere organisaties? Schrijf je direct in op een datum en locatie naar keuze.
Certificaat: na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat. Dit certificaat heeft een adviesgeldigheidsduur van drie jaar.
Wat houdt een adviesgeldigheid in? En meer van dit soort vragen vind je bij veelgestelde vragen.
Doe de online test 'Hoe veilig werk jij?', aangeboden door Arboportaal, om te controleren hoe veilig jouw werkplek is. Voor werknemers én werkgevers!
AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.
AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.
Wat mag je van onze docenten verwachten:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.