EP-W/D - Energieprestatie Woningen Detailmethodiek - AAB Training & Opleiding

EP-W/D - Energieprestatie Woningen Detailmethodiek

Volgens de nieuwe rekenmethodiek NTA 8800

Opleiding EP-W/D adviseur - Energieprestatie Woningen Detailmethodiek

Vanaf 1 januari 2021 is de nieuwe rekenmethodiek, de NTA 8800 van kracht en moeten alle energieprestatieberekeningen gemaakt en ingediend worden door een vakbekwaam EP-adviseur. 

Deze nieuwe methodiek bestaat uit zowel een basis- als detailmethode. De detailmethode is verplicht bij een omgevingsvergunningaanvraag voor nieuwbouw en het bepalen van het definitieve energielabel na oplevering. 

Wie is de doelgroep

Wil jij je als EP-adviseur bezig houden met het aanvragen van omgevingsvergunningen of het opnemen/afmelden van nieuwbouwwoningen, dan is het interessant om de EP-W/D opleiding te volgen. De detailopname is geschikt voor het bepalen van de energieprestatie van nieuwe gebouwen en het daaraan gekoppelde energielabel.

Je beschikt over technische kennis op HBO-niveau en beschikt over het EP-W/B diploma.

Wat is het doel

Je bent klaar voor het landelijk erkende examen EP-W/D. 

Na het volgen van de opleiding ben je bevoegd om de omgevingsvergunning aan te vragen en de opname en afmelding te verrichten voor definitieve energielabels voor nieuwbouwwoningen. Ook ben je bevoegd tot het opnemen en afmelden van bestaande woningen. 

EP-W/D Examen

Het examen is geen onderdeel van de opleiding. Hiervoor kun jij je aanmelden bij een examenbureau naar keuze. Inschrijven kan via de website van CITO of 't Examenpark. Het betreffen open boekexamens. Het examenbureau verstrekt de ISSO publicatie 82.1 bij het examen. 

Let op dat jij je inschrijft voor het juiste EP-W/D examen. De bestaande EPA-W methode wordt ook nog geëxamineerd en er is een aanvullend examen voor reeds vakbekwame adviseurs.

Tijdens de opleiding ontvang je hier ook meer informatie over.

Meer informatie en kosten CITO examen

Meer informatie en kosten Examenpark examen

Wil je meer informatie?

De bevoegdheden die zijn vastgelegd in de BRL 9500 kunnen belangrijk zijn voor jouw keuze voor de juiste opleiding. Bekijk voor meer informatie de factsheet methode 2020 of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Startdata

Wat is de inhoud van de opleiding

Tijdens de opleidingen komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Toepasselijkheid van detailopname
 • BENG-eisen en aspecten
 • Energieprestatie-indicatoren
 • Thermische bruggen, kwaliteit isolatie en beschaduwing
 • Zomernachtventilatie
 • R-waarde van leidingisolatie
 • Lineaire transmissieverliezenen
 • Detailopname vloervervarming

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Beschik je niet over technische kennis op HBO niveau of heb je behoefte aan bijscholing, volg dan de vooropleiding bouwkunde of vooropleiding installatietechniek.

Praktische informatie

Deelnemers: De groepen bestaan uit maximaal 15 deelnemers. 

Opleidingsduur: De opleiding duurt 3 dagdelen, waarvan 2 dagdelen aaneengesloten en 1 dagdeel met een tussenliggende periode van een week. 

Certificaat: Na het halen van het examen ontvang je een certificaat voor 'vakbekwaam adviseur'. 

Naast het behalen van het 'bewijs van vakbekwaamheid' mag je als organisatie alleen energielabels afmelden als de organisatie ook gecertificeerd is volgens BRL 9500 of als het is aangesloten bij een BRL 9500 gecertificeerde partij. AAB kan ondersteunen bij BRL 9500 certificering of brengt je in contact met een BRL gecertificeerd bedrijf. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Incompany en open inschrijving: Deze opleiding is zowel via de open inschrijving te volgen als incompany te organiseren. Bij een incompany neemt de docent van te voren contact op om het programma af te stemmen op de situatie binnen je organisatie. Vraag een offerte op voor de mogelijkheden.

Wil je deze opleiding via de open inschrijving volgen? Bekijk de startdata in het cursusmenu of schrijf je direct in.


De docenten van AAB

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

 • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
 • Vakkundig en praktijkervaring
 • Betrokken en toegankelijk
 • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.