EP-U/D - Energieprestatie Utiliteit Detailmethodiek - AAB Training & Opleiding

EP-U/D - Energieprestatie Utiliteit Detailmethodiek

Werken volgens de nieuwe rekenmethodiek NTA 8800

Opleiding EP-U/D - Energieprestatie Utiliteit Detailmethodiek

Per 1 januari 2021 is de nieuwe methodiek voor de energieprestatie van gebouwen van kracht. Utiliteitsgebouwen moeten dan opgenomen worden volgens het opnameprotocol ISSO 75.1 Methode 2020 volgens de NTA 8800.

De nieuwe methodiek bestaat uit zowel de basis- als een detailmethode. De detailmethode is verplicht bij een omgevingsvergunningaanvraag voor nieuwbouw en het bepalen van het definitieve energielabel na oplevering. Tijdens deze opleiding leer je te werken volgens de detailmethode en wordt je voorbereid op het EP-U/D examen. 

Wie is de doelgroep

Wil jij als energieprestatieadviseur je bezighouden met het aanvragen van omgevingsvergunningen en de opname en afmelding van energielabels van nieuwe en bestaande gebouwen, dan is het interessant om de EP-U/D opleiding te volgen.

Je beschikt over technische kennis op HBO-niveau en beschikt over het EP-U/B diploma.

Wat is het doel

Na het volgen van de opleiding EP-U/D ben je klaar voor het landelijke examen.

Na het volgen van de opleiding en het met voldoende resultaat behalen van het examen, ben je bevoegd om omgevingsvergunningen aan te vragen en de opname en afmelding te verrichten voor definitieve energielabels voor nieuwbouwwoningen en utiliteitsgebouwen. Ook ben je bevoegd tot het opnemen en afmelden van bestaande woningen en utiliteitsgebouwen.

EP-U/D examen

Het examen is geen onderdeel van de opleiding. Je kunt je aanmelden voor het examen bij een examenbureau naar keuze. Inschrijven kan op de website van CITO of 't Examenpark. Het betreft een open-boekexamen. Het examenbureau verstrekt de ISSO publicatie 75.1 bij het examen.

Let op dat jij je voor het juiste examen (EP-U/D) aanmeldt. De bestaande methode EPA-U wordt ook nog geëxamineerd en er is een aanvullend examen voor reeds vakbekwame adviseurs. 

Tijdens de opleiding ontvang je hier ook meer informatie over.

Meer informatie en kosten CITO examen.

Meer informatie en kosten Examenpark examen. 

Wil je meer informatie?

Vraag voor meer informatie over de opleiding EP-U/D een offerte op of neem contact met ons op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Startdata

Wat is de inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Toepasselijkheid van de detailopname
 • BENG-eisen en aspecten
 • Energieprestatie indicatoren 
 • Berekeningen volgens de NTA 8800
 • Thermische bruggen
 • Kwaliteit isolatie
 • Beschaduwing
 • Zomernachtventilatie
 • R-waarde berekenen
 • Lineaire transmissieverliezen
 • Detailopname vloerverwarming
 • Bepaling van daglichtsectoren

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

De EP-U/D is een aanvulling op de EP-U/B opleiding

Heb je niet voldoende technische kennis of bouwkundige kennis of wil je deze kennis opfrissen, volg dan een vooropleiding bouwkunde of een vooropleiding installatietechniek.

Praktische informatie EP-U/D

Tijdsduur: De opleiding duurt 3 dagdelen, waarvan 2 dagdelen aaneengesloten en 1 dagdeel met een tussenliggende periode van een week. 

Houd er rekening met huiswerkopdrachten na de eerste dag die c.a. 4 uur in beslag nemen en worden besproken op de 2e dag.

Deelnemers: De groepen bestaan uit maximaal 15 deelnemers.

Incompany of open inschrijving: Bij het plannen van een incompany neemt de docent van te voren contact met je op om de inhoud van de opleiding af te stemmen. Heb je bepaalde onderwerpen waar je meer nadruk op wilt leggen? Dan past de docent de opleiding hierop aan. Vraag een offerte op voor meer informatie. 

Wil je meedoen met een open inschrijving? Bekijk de startdata in het cursusmenu of schrijf je direct in

Certificaat: Na het met voldoende afsluiten van het examen ontvang je een 'vakbekwaam adviseur' certificaat. 

Wanneer mag je energielabels afgeven?

Naast het behalen van het 'bewijs van vakbekwaamheid' mag je als organisatie alleen energielabels afgeven als de organisatie ook gecertificeerd is volgens BRL 9500 of als het is aangesloten bij een BRL 9500 gecertificeerde partij. AAB kan ondersteunen bij BRL 9500 certificering of brengt je in contact met een BRL gecertificeerd bedrijf. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

De docenten van AAB

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

 • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
 • Vakkundig en praktijkervaring
 • Betrokken en toegankelijk
 • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.