Energiecoach - AAB Training & Opleiding

Energiecoach

Een waardevolle aanvulling voor startende EPA adviseurs gericht op de bestaande bouw

Energiecoach opleiding

Een energiecoach geeft bespaartips aan bewoners en draagt eenvoudige oplossingen aan voor een lagere energierekening. Onder andere veel gemeenten zetten energiecoaches in om buurtbewoners te informeren over bespaarproducten. Een energiecoach kan informatieavonden verzorgen of bij bewoners langskomen. Een energiecoach helpt je om duurzame maatregelen te nemen. Een energiecoach weet namelijk wat mogelijk is aan besparingsmaatregelen bij bepaalde typen woningen. Energiebesparing kan bijvoorbeeld al in de vorm van isolatie, beglazing, zonnepanelen, ventilatie, et cetera. 

De opleiding tot energiecoach is er voor jou als jij energiebesparingsadvies wilt geven aan woningeigenaren.

Wie is de doelgroep

Je wilt aan de slag als energiecoach, energieambassadeur of bij een energieloket. Vind jij energiebesparing en duurzaamheid een leuk en interessant onderwerp? En wil je hier anderen over informeren en adviseren? Dan is de opleiding tot energiecoach wat voor jou!

Wat doet een energiecoach

Een energiecoach geeft advies over verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van huishoudens naar beneden te brengen. Je geeft gericht advies over hoe bewoners een lagere energierekening kunnen krijgen. Als energiecoach bereik je het volgende voor de bewoners:

 • Een besparing van het energiegebruik (en dus de kosten) van de bestaande woning
 • Het verhogen van het aandeel duurzame energiebronnen in de energievoorziening van de bestaande woning
 • Het vergroten van de levensloopbestendigheid van de bestaande woning
 • Het vergroten van het comfort in de bestaande woning

Wanneer zetten gemeenten energiecoaches in

Een gemeente kan energiecoaches inzetten om huishoudens te helpen met energie besparen. Een gemeente kan hiervoor zelf energiecoaches op laten leiden, of mensen aanwijzen om de functie van energiecoach voor ze uit te voeren. De energiecoach kan terecht komen bij een energieloket, waarvandaan ze vanaf de werkplek woningbezitters of huurders adviseren over de mogelijkheden. Of de gemeente kan energiecoaches informatieavonden laten verzorgen of bij bewoners langs laten gaan.

Waarom zetten gemeenten energiecoaches in

Omdat voor burgers de overheid vaak als betrouwbare partner wordt gezien, is het inzetten van energiecoaches een mooie kans om vanuit de gemeente bewoners te stimuleren om bewust met energie om te gaan. De energiecoach komt gelijk meer te weten over bewonersgedrag en hoe dit gedrag beïnvloed kan worden. Met concrete adviezen van de energiecoach kunnen vaak al direct besparingsmaatregelen worden ingezet.

Wat is het doel van de opleiding energiecoach

Volg de 2-daagse cursus energiecoach / energiebesparing woningen voor het geven van een praktisch energiebesparingsadvies. Het doel is om jou zoveel kennis mee te geven dat je als opgeleide energiecoach bewoners kunt enthousiasmeren, technisch adviseren, financieel informeren en de resultaten kunt terugkoppelen. 

Na het volgen van deze cursus weet je alle ins en outs over energiebesparingsoplossingen, de invloed van bewonersgedrag en hoe je dit gedrag kunt beïnvloeden. Je kunt gericht adviseren hoe bewoners een lagere energierekening kunnen krijgen. 

Wil je meer informatie?

Neem voor meer informatie contact met ons op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.
Wil je meerdere deelnemers aanmelden? Informeer naar onze incompany mogelijkheden.

Startdata

Staan er geen data gepland of komen data en locatie je niet uit? Neem contact met ons op via info@aabgroep.nl of 0341-499744 zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. Of schrijf je in zonder datum, dan nemen we contact met je op zodra er nieuwe data worden gepland.

Programma opleiding energiecoach

Tijdens de opleiding energiecoach worden onder andere de onderstaande onderdelen behandeld:

 • Beleidsinstrumenten en wetgeving
 • Het Energielabel en de vernieuwde methodiek
 • Energiebesparingstechnieken
 • Energiebesparingstips
 • Voorbeelden van adviezen en georganiseerde workshops voor huurders
 • De energienota en meten van het energieverbruik
 • Stappenplan Energiecoach
 • Het geven van een energieadvies op maat
 • Beïnvloeding van bewustzijn en gedrag
 • Communicatie- en coachingsvaardigheden
 • Stimuleren en enthousiast maken
 • Case energiebesparingsadvies

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

De cursus energiecoach is een mooie aanvulling op de opleiding EP-W/B

Praktische informatie

Aantal deelnemers: maximaal 15 personen

Incompany of open inschrijving: De cursus energiecoach is zowel incompany te organiseren als via de open inschrijving te volgen. Organiseer je een incompany, dan neemt de docent vooraf contact op om het programma af te stemmen en aan te passen aan jouw wensen. 

Wil je liever een open inschrijving volgen? Bekijk de startdata in het cursusmenu en boek een training bij jou in de buurt.

Cursusduur:  2 dagen

Certificaat: Na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat

Onze docenten

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

 • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
 • Vakkundig en praktijkervaring
 • Betrokken en toegankelijk
 • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie
Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.