Wil jij energielabels opnemen en afgeven voor bestaande bouw, nieuwbouw of utiliteit?
Als onderdeel van de Kader Group bieden we alle opleidingen op het gebied van Energieprestatie aan.
Met de Energieprestatie adviseur opleidingen bereid jij je voor op het officiële landelijke examen voor 'vakbekwaam adviseur'. Alleen met een geldig certificaat en als je als organisatie BRL 9500 gecertificeerd bent of als je bent aangesloten bij een certificerende instantie mag jij energielabels opnemen en afgeven.
Wil je dit jaar nog energielabels opnemen en afgeven, dan volg je de EPA-W adviseur of EPA-U adviseur opleiding.
Hoe zit het precies met de Energieprestatie opleidingen?
Als je naar de mogelijkheden kijkt, zie je een hele rij aan opleidingen staan op het gebied van Energieprestatie. Hoe zit het nou precies met de opleidingen? Wanneer volg je welke opleiding en hoe maak je hier een goede keuze in? We lichten ze je kort toe:
We beginnen met de Energieprestatie Woningen opleidingen
EP-W/B adviseur - Energieprestatie Woningen Basismethodiek | AAB Trainingen (aabgroep.nl)
De EP-W/B adviseur opleiding volg je als nog geen EP-W/B adviseur bent, maar dit wel graag wilt worden! De opleiding zorgt ervoor dat jij klaar bent voor de landelijke examenmodules.
EP-W/D adviseur - Energieprestatie Woningen Detailmethodiek | AAB Trainingen (aabgroep.nl)
De EP-W/D is een aanvulling op het EP-W/B certificaat. Je kunt je als EP-W/B adviseur hiermee specialiseren op de Detailmethodiek (NTA 8800). Voordat je deze opleiding kunt doen moet je eerst een EP-W/B certificaat op zak hebben. Het is echt een aanvullende specialisatie.
Energieprestatie adviseur - Examentraining woningen | AAB Trainingen (aabgroep.nl)
Denk je na de opleiding EP-W/B adviseur dat je nog niet klaar bent voor het examen? Heb je behoefte aan meer examentraining? Tijdens de opleiding krijg je veel theorie om te leren. Natuurlijk krijg je ook oefenopdrachten en voorbeeld casussen, maar het examen kan voor jou nog net een stap te ver zijn. De examentraining biedt dan uitkomst. Tijdens de examentraining gaan we vol aan de bak met het oefenen, interpreteren en bespreken van casussen.
De Energieprestatie Utiliteit opleidingen
EP-U/B adviseur - Energieprestatie Utiliteitsgebouwen Basismethodiek (aabgroep.nl)
De opleiding EP-U/B adviseur is voor jou als je nog geen EPA adviseur bent, maar dit wel graag wilt worden! De opleiding zorgt ervoor dat je alle kennis en kunde in huis hebt om het examen goed af te leggen. Na het met voldoende afleggen van het examen mag jij je Energieprestatie adviseur voor Utiliteitsgebouwen (basismethodiek) noemen.
EP-U/D - Energieprestatie Utiliteit Detailmethodiek | AAB Trainingen (aabgroep.nl)
De EP-U/D opleiding is een aanvullende opleiding op de EP-U/B opleiding. Hiermee kun jij je verder specialiseren op het gebied van Utiliteitsbouw, namelijk door de Detailmethodiek. Je bent dus al EP-U/B adviseur, maar wilt nog een stapje verder gaan.
Energieprestatie adviseur - Examentraining Utiliteitsbouw | AAB Trainingen (aabgroep.nl)
Ben je na het volgen van de opleiding EP-U/B adviseur nog niet zeker of je voldoende kennis en kunde in huis hebt om het examen in één keer goed te kunnen voltooien, dan kun jij aansluiten bij de examentraining. Je gaat nog meer en dieper in op oefen casussen en opdrachten. Een examentraining voor als je nog net wat beter de puntjes op de 'i' wilt zetten.
De vooropleidingen
Omdat niet iedereen een achtergrond heeft in bouwkunde of installatietechniek, zijn er onze vooropleidingen. De vooropleidingen helpen je om net dat beetje achtergrondkennis te vergaren die je nodig hebt om goed van start te kunnen met de opleiding. Heb je dus geen achtergrond in de bouwkunde of installatietechniek, kijk dan vooral ook eens naar de inhoud van deze vooropleidingen. Weet je van deze onderwerpen niet of nauwelijks iets af? Dan is het aan te raden om voorafgaand aan de opleiding de vooropleiding te volgen.
Vooropleiding Bouwkunde voor de EP-adviseur | AAB Trainingen (aabgroep.nl)
Vooropleiding installatietechniek | AAB Trainingen (aabgroep.nl)
Het slagingspercentage op de EP opleidingen
En dan ga je examen doen. Wat kun je verwachten? Uit de examencijfers is gebleken dat bij de diverse W-examens zo'n 60% van de kandidaten in één keer slaagt. Voor de U-examens is het gemiddelde slagingspercentage wat lager, namelijk 50%. Maar als je kijkt naar de verschillende modules dan zit daar behoorlijk verschil tussen. Voor de U5 kennismodule slaagt namelijk gemiddeld 80%.
Bij de (voor bestaande EPA adviseurs) nieuwe methodiek examens zijn er inmiddels ca 700 kandidaten geweest die dit aanvullende examen hebben gemaakt. 70% van de W-softwaretoets kandidaten is in één keer geslaagd, en bij de U-softwaretoets kandidaten is dat 60%.
Contact Veel gestelde vragen