Middelbare arbeidshygiënist - AAB Training & Opleiding

Middelbare arbeidshygiënist

Preventief in kunnen spelen op belastende factoren in de werkomgeving

Opleiding Middelbare Arbeidshygiëne

Arbeidshygiëne is bedoeld om medewerkers te beschermen tegen gezondheidsrisico's op langere termijn, die ontstaan door werkgerelateerde gevaren. 

Je hebt al een scherp beeld van de arbo risico's op korte termijn door je veiligheidskundige achtergrond. Met deze opleiding tot middelbaar arbeidshygiënist zie je ook de risico's op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan de lange termijn gevolgen van trillingen, geluid of gevaarlijke stoffen. Als jij je blik verbreedt met arbeidshygiëne, valt er heel veel winst te behalen!

Wie is de doelgroep

De Arbeidshygiëne opleiding is geschikt voor een ieder die zich wil ontwikkelen op het gebied van arbeidshygiëne. De opleiding biedt je de basis (kennis, tools én vaardigheden) om op voorhand in te kunnen spelen op risico's in de werkomgeving.

De Middelbaar Arbeidshygiëne opleiding is een perfecte aanvulling op de MVK of HVK opleiding. Ben je in het bezit van een Kader MVK/HVK diploma? Dan ontvang je een flinke korting en volg je een verkort traject.

Wat is het doel

Je leert uitvoering te geven aan typische arbeidshygiëne taken gericht op het voorkomen van gezondheidsschade bij blootstelling aan onder andere chemische, biologische, fysische en fysieke factoren binnen jouw organisatie.

Voorkennis Middelbare arbeidshygiëne opleiding

De opleiding Middelbare Arbeidshygiëne is geschikt voor iedereen, met minimaal mbo – werk en denkniveau, die zich bezig houdt, of wil gaan ontwikkelen, op het gebied van arbeidshygiëne.  Veiligheidskundigen komen in aanmerking voor een verkort specialisatietraject waarbij de focus ligt op de verdiepingsmodulen als aanvulling op wat je al hebt geleerd in de MVK/HVK-opleiding.

Welk resultaat bereik je

Na de opleiding Middelbaar Arbeidshygiëne:

 • Ben je in staat factoren in de werkomgeving die een (mogelijke) bedreiging vormen voor de gezondheid te indentificeren, de blootstelling te beoordelen en aanbevelingen op te stellen gericht op preventie van gezondheidsschade
 • Ken jij de schadelijke gevolgen voor de mens bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen, biologische agentia, fysieke belasting en fysische facturen
 • Ben je op de hoogte van geldende wet- en regelgeving
 • Ben je in staat vast te stellen bij welke aard, mate en duur blootstelling verantwoord is
 • Kun jij meetstrategieën opstellen en metingen uitvoeren op werkplekken

Wil je meer informatie?

Vraag een offerte op om de mogelijkheden te bespreken, of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Startdata

Staan er geen data gepland of komen de geplande data je niet uit? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via 0341-499744 of info@aabgroep.nl. Wil je liever op de wachtlijst komen zodat we je op de hoogte kunnen houden van nieuwe data? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier zonder d

Wat is de inhoud van de opleiding

Tijdens deze opleidingen komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Arbeidshygiëne & Wetgeving
 • Risicobeheersing (RI&E)
 • Beoordeling van gevaarlijke stoffen en biologische agentia
 • Chemische blootstelling & Biologische monitoring
 • Praktijkdag stoffenmanager en opstellen WIK’s
 • Fysieke belasting en duurzame inzetbaarheid
 •  Psychosociale arbeidsbelasting / Veiligheidscultuur
 • Geluid en trillingen
 •  Fysische factoren

Hoeveel deelnemers in een groep

Aantal deelnemers: maximaal 15 personen

Incompany of open inschrijving

Zijn er binnen de organisatie meer medewerkers die interesse hebben in de opleiding, organiseer dan een incompany bij jou op locatie. De docent neemt van te voren contact op om de werksituaties te bespreken en de training passend te maken aan jullie wensen. Vraag een offerte op voor meer informatie. 

Je kunt je ook direct inschrijven voor een open inschrijving op een locatie bij jou in de buurt. Bekijk de startdata in het cursusmenu

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Ben je nog niet in het bezit van een veiligheidskundige diploma? Denk dan eens aan de opleiding Middelbaar Veiligheidskundige (MVK) of de opleiding Hoger Veiligheidskundige (HVK). Met een diploma MVK/HVK kom je in aanmerking voor vrijstelling van een aantal opleidingsdagen en volg je alleen nog het specialisatietraject.

Hoe lang duurt de opleiding

De opleiding duurt 15 dagen. Ben je in het bezit van een Kader MVK of HVK diploma, dan volg je een verkort traject en betaal je slechts € 3.955.

Wat staat er op mijn certificaat

Na het met voldoende resultaat afronden van de opleiding ontvang je een persoonlijk certificaat Middelbare Arbeidshygiëne.

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.