Inventarisatie opleidingsplan - AAB Training & Opleiding

Inventarisatie opleidingsplan

Een helder en overzichtelijk opleidingsplan waar je de komende jaren mee vooruit kunt

Inventarisatie opleidingsplan

Veel organisaties hebben te maken met verplichte trainingen die medewerkers moeten volgen in het kader van de Arbowet, veiligheidseisen of (het voorkomen van) tekortkomingen vanuit de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Ook willen organisaties steeds meer dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en competentiegerichte trainingen volgen. Hoe houd jij alle geplande trainingen in de gaten? Weet jij wanneer er weer een medewerker op een herhaling moet? Weet jij aan welke training of instructie je medewerker behoefte heeft?

Wie is de doelgroep

Dit adviestraject is bedoeld voor organisaties die te maken krijgen met verplichte opleidingen en willen investeren in de individuele wensen van medewerkers. Je wilt een overzicht waar je elk jaar op terug kunt vallen en gemakkelijk en snel een overzicht kunt maken wie dit jaar welke training gaat volgen.

Wat is het doel

Het doel van dit adviestraject is voldoen aan de Arbowet, veiligheidseisen die door de organisatie worden gesteld en (het voorkomen van) tekortkomingen van een uitgevoerde RI&E.

Welk resultaat bereik je

Het eindresultaat is een rapport/ overzicht met de volgende punten:

• Verplichte opleidingen (Arbowet)
• Gewenste opleidingen
• Overzicht van opleidingen per medewerker
• Individuele wensen medewerkers
• Overzicht Code 95 (chauffeurs)

In het overzicht wordt rekening gehouden met opleidingen die reeds zijn geweest en eventuele organisatie ontwikkelingen.

Wil je meer informatie?

Wil je graag een adviesgesprek inplannen? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen of download een brochure voor meer informatie. 

Op 19 november 2020 hebben we een webinar gegeven over het onderwerp van RI&E naar Opleidingsplan. Wil je weten hoe en inventarisatie traject verloopt? Onze adviseur neemt je graag mee: kijk het webinar terug.

Hoe verloopt dit adviestraject

Een goed opleidingsplan houdt rekening met welke functies er zijn en welke taken worden uitgevoerd. Het bestaat uit de verplichte opleidingen, wat zijn de wensen van medewerkers, wat zijn de wensen van de leidinggevenden, herhalings verplichting (geldigheidsduur) en opleidingswensen vanuit de organisatie. Bruikbaar hiervoor zijn onder andere de uitkomsten vanuit de RI&E. 

Naast de uitkomsten van de RI&E gaat AAB in gesprek met P&O, teamleiders of medewerkers om te inventariseren wat de persoonlijke wensen zijn, welke trainingen al zijn gevolgd en welke worden gemist. Naar aanleiding van deze gesprekken wordt een checklist ingevuld met alle taken per functie en werkzaamheden. Hieruit zal naar voren komen welke opleiding bij welke taak verwacht wordt. 

Het resultaat is een overzicht van de gewenste trainingen en opleidingen. Hierbij kan eventueel een overzicht met gewenste toolboxen worden toegevoegd.

Na afloop volgt een afspraak om het meerjaren opleidingsplan te bespreken.

Wil je graag een adviesgesprek inplannen? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Wat zijn relevante trainingen

Als teamleider/ p&o medewerker wil je graag dat je mensen zich blijven ontwikkelen: goed voor de zaak, de sfeer en productie. Maar hoe kan het dat sommigen heel graag nieuwe dingen willen leren en anderen maar moeizaam in beweging komen? En hoe motiveer je mensen om de verplichte cursussen rondom veiligheid en behoud van certificaten te volgen? Deze vragen staan centraal in de training "Hoe motiveer ik volwassen te leren en zich te ontwikkelen?"

Hoe lang duurt het adviestraject

Hoe lang het duurt om de inventarisatie af te ronden is afhankelijk van de grootte van de organisatie.

Wat is het eindresultaat

Standaard maken wij een dergelijk opleidingsplan in een Excel overzicht. Je kunt er ook voor kiezen om het opleidingsplan
in een speciaal hiervoor ontwikkeld opleidingsmanagementsysteem te zetten, genaamd ‘Wijzer’. Wijzer is ontwikkeld om te voorzien in de vraag naar het overzichtelijk beheren van de opleidingsbehoefte en het eenvoudig plannen van opleidingen. Gemak en een helderheid staan hierbij hoog in het vaandel. 

Wil je graag een adviesgesprek inplannen of een demonstratie van Wijzer? Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.