Plantenkennis - Zomerkenmerken - AAB Training & Opleiding

Plantenkennis - Zomerkenmerken

Heesters, bosplantsoen, bomen en vaste planten

Cursus plantenkennis - zomerkenmerken

Je gaat aan de slag in de openbare ruimte om het onkruid te bestrijden. Maar hoe herken je nou wat er wel uit moet en wat niet? Wijkonderhoud, bomen en beplanting, onkruidbestrijding. Allemaal werkzaamheden die regelmatig voorkomen bij het werken als hovenier, gemeente medewerker of als je werkzaam bent in de groenvoorziening. Om een goed beeld te krijgen van verschillende planten volg je bij AAB de cursus plantenkennis. De zomerkenmerken worden richting de zomer gegeven en de winterkenmerken richting de winter. 

Wie is de doelgroep

Ben je hovenier, werkzaam in de openbare ruimte bij gemeente, of als je nieuw bent in de groenvoorziening of als je kennis over planten nooit optimaal is geweest is het volgen van de cursus plantenkennis basis ideaal. Met deze cursus plantenkennis richten we speciaal op wat je moet weten als groenvoorziener. We behandelen geen honderden soorten, maar richten ons op de 125 soorten/families die het meest voorkomen in de groenvoorziening.

We behandelen in totaal vier onderdelen: heesters, bosplantsoen, bomen en vaste planten. De training kenmerkt zich door het veelvuldig gebruik van voorbeelden die de docent tijdens de training meeneemt.

Wat is het doel

De cursus plantenkennis behandeld alle plantgroepen die geschikt zijn voor de buitenruimte. Beplanting vormt in een hoge mate de belevingswaarde van onze leefomgeving. Om beplanting vakkundig te kunnen aanleggen en onderhouden is kennis van de planten essentieel. Ook voor het (ver)kopen van planten is kennis van planten een onmisbare bekwaamheid. De nadruk ligt op het herkennen van planten aan zowel de zomer- als winterkenmerken.

Na de cursus ben je in staat: 

  • Namen en families van plantmateriaal te kunnen bepalen
  • De connecties te leggen tussen verschillende families
  • De belangrijkste eigenschappen van een soort te benoemen

Welk resultaat bereik je

Na het volgen van deze training heeft de cursist voldoende kennis van de zomerkenmerken van planten om beplantingen vakkundig aan te kunnen leggen en te onderhouden. Het betreft een theoretische training, waarbij wel veel gebruik gemaakt wordt van voorbeeldmateriaal. 

Wil je meer weten over zowel zomer als winterkenmerken? Volg dan de combicursus plantenkennis - zomer en winterkenmerken

Wil je meer informatie?

Neem contact met ons op voor meer informatie via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Wat is de inhoud van de cursus

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • morfologie: uitwendige bouw en vorm van de onderdelen van de plant;
  • nomenclatuur: Nederlandse en wetenschappelijke benaming;
  • leren planten herkennen;
  • herkennen van diverse houtachtige en kruidachtige planten;
  • planten benoemen met de geslachtsnaam en de Nederlandse naam;
  • basiskennis toegepaste beplantingsleer.

Er wordt tijdens de lessen zoveel mogelijk gebruik gemaakt van levende materialen. Ter ondersteuning worden boeken en presentaties gebruikt.

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Is de cursus plantenkennis niet precies wat je zoekt? Bekijk al onze groen trainingen of neem contact met ons op zodat wij je verder kunnen helpen via info@aabgroep.nlof 0341-499744.  Je kunt bij ons onder andere terecht voor de wet natuurbeschermingplantsoenonderhoud en groenbeheer.

Praktische informatie

Cursusduur: 2 dagen.

Aantal deelnemers: maximaal 12 personen

Incompany of open inschrijving: bij het plannen van een incompany neemt de docent van te voren contact met je op om de inhoud van de cursus af te stemmen. Heb je bepaalde onderwerpen waar je meer nadruk op wilt leggen? Dan past de docent de training hierop aan. Vraag een offerte op voor meer informatie. 

Wil je meedoen met een open inschrijving? Bekijk de startdata in het cursusmenu of schrijf je direct in

Certificaat: na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat.

De docenten van AAB

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

  • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
  • Vakkundig en praktijkervaring
  • Betrokken en toegankelijk
  • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie
Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.