Plantenkennis - Zomer- en Winterkenmerken
Heesters, bosplantsoen, bomen en vaste planten
AAB Training en Opleiding wordt Kader Academy B.V.
Heesters, bosplantsoen, bomen en vaste planten
Je gaat aan de slag in de openbare ruimte om het onkruid te bestrijden. Maar hoe herken je nou wat er wel uit moet en wat niet? Wijkonderhoud, bomen en beplanting, onkruidbestrijding. Allemaal werkzaamheden die regelmatig voorkomen bij het werken als hovenier, gemeente medewerker of als je werkzaam bent in de groenvoorziening. Om een goed beeld te krijgen van verschillende planten volg je bij AAB de cursus plantenkennis. De zomerkenmerken worden richting de zomer gegeven en de winterkenmerken richting de winter.
Ben je hovenier, werkzaam in de openbare ruimte bij gemeente, als je nieuw bent in de groenvoorziening of als je kennis over planten nooit optimaal is geweest is het volgen van de cursus plantenkennis basis ideaal. Met deze cursus plantenkennis richten we speciaal op wat je moet weten als groenvoorziener. We behandelen geen honderden soorten, maar richten ons op de 125 soorten/families die het meest voorkomen in de groenvoorziening.
We behandelen in totaal vier onderdelen: heesters, bosplantsoen, bomen en vaste planten. De training kenmerkt zich door het veelvuldig gebruik van voorbeelden die de docent tijdens de training meeneemt.
De cursus plantenkennis behandeld alle plantgroepen die geschikt zijn voor de buitenruimte. Beplanting vormt in een hoge mate de belevingswaarde van onze leefomgeving. Om beplanting vakkundig te kunnen aanleggen en onderhouden is kennis van de planten essentieel. Ook voor het (ver)kopen van planten is kennis van planten een onmisbare bekwaamheid. De nadruk ligt op het herkennen van planten aan zowel de zomer- als winterkenmerken.
Na de cursus ben je in staat:
Na het volgen van deze training heeft de cursist voldoende kennis van de zomer- en winterkenmerken van planten om beplantingen vakkundig aan te kunnen leggen en te onderhouden. Het betreft een theoretische training, waarbij wel veel gebruik gemaakt wordt van voorbeeldmateriaal.
Vraag voor meer informatie over de cursus plantenkennis een offerte op of neem contact met ons op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.
Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:
Er wordt tijdens de lessen zoveel mogelijk gebruik gemaakt van levende materialen. Ter ondersteuning worden boeken en presentaties gebruikt.
Aantal deelnemers: maximaal 12 personen
Is de cursus plantenkennis niet precies wat je zoekt? Bekijk al onze groen trainingen of neem contact met ons op zodat wij je verder kunnen helpen via info@aabgroep.nl of 0341-499744. Je kunt bij ons onder andere terecht voor de wet natuurbescherming, plantsoenonderhoud en groenbeheer.
Bij het plannen van een incompany neemt de docent van te voren contact met je op om de inhoud van de cursus af te stemmen. Heb je bepaalde onderwerpen waar je meer nadruk op wilt leggen? Dan past de docent de training hierop aan. Vraag een offerte op voor meer informatie.
Wil je meedoen met een open inschrijving? Bekijk de startdata in het cursusmenu of schrijf je direct in.
Cursusduur: 4 dagen
Na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat.
11 juni 2021 | Voor het vakblad 'De Hovenier' werden Karen Goedvree (Manager), Anna van Zalk (Opleidingscoördinator) en Paul van Bijsterveldt (Docent) geïnterviewd over het reilen en zijlen bij AAB Training en Opleiding.
AAB Training en Opleiding bestaat al meer dan 30 jaar, maar is in de hoveniersbranche nog een redelijk onbekende speler als het gaat om groentrainingen. Met inmiddels zo'n veertig training specifiek voor de groene vingers en ruim 200 andere trainingen heb je toch alles binnen handbereik. Zo bieden we niet alleen de groentrainingen, maar kun je het gelijk combineren met een communicatietraining voor leidinggevenden, een BHV training voor medewerkers die op geïsoleerde plekken werken en noem maar op.
In dit interview leggen we uit wat AAB nou eigenlijk doet, maar ook vooral wat het voordeel is voor jou als landscaper of hovenier.
Vanuit Harderwijk wordt het trainingsbureau gerund door zeven vrouwen. 'Geen bewuste keuze, hoor', lacht Karen Goedvree, adviseur en manager van AAB. 'Zo is het gelopen. We hebben een vacature voor een commercieel medewerker binnendienst en een leuke vent is van harte welkom. Het gaat er vooral om dat je in je werk gaat voor wat het juiste is voor de klant. Niet de focus op verkopen, ongeacht hoe, maar toewerken naar een win-win-winsituatie. De training moet de juiste zijn, passend voor het bedrijf dat een training zoekt, voor de trainer en natuurlijk ook voor onszelf. Zo werken wij, altijd.'
Het maatwerk waarop Goedvree doelt, komt in het gesprek regelmatig terug. AAB Training en Opleiding heeft geen trainers in dienst, maar doet een beroep op een team van trainers, vaak zelfstandigen. Paul van Bijsterveldt is een van hen. Van Bijsterveldt zit inmiddels 28 jaar in het instructievak en geeft diverse trainingen op het gebied van zowel grijs als groen. 'Als zelfstandige heb ik mijn eigen klanten en AAB heeft ook eigen klanten. We leggen wederzijds bij elkaar neer wat we niet zelf kunnen. Ik zeg altijd: je kunt beter met dan tegen elkaar werken. Met AAB werken is voor ons als trainers fijn, om verschillende redenen. Om te beginnen is het een stukje ontzorging. Zij doen immers de acquisitie en nemen ook alle opleidingsplannen door. Vervolgens kijken we samen, de opdrachtgever, AAB en ik, welke training het beste aansluit op de behoefte. Soms ga ik met de adviseur van AAB mee naar een nieuwe cliënt. Meestal vindt er finetuning plaats, want uiteindelijk is geen training hetzelfde. Een gemeente kan bijvoorbeeld een combinatie van een teambuildingsdag met een training vragen. Ook dat is maatwerk. Het leukste in mijn werk vind ik het geven van de trainingen. Daarom verzorg ik de praktische of theoretische uitvoering en handelt AAB het administratieve gedeelte af. Dit werkt goed, zo.'
Paul van Bijsterveldt: 'Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om er een leuke en leerzame dag van te maken.'
Anna van Zalk is opleidingscoördinator bij AAB en is gespecialiseerd in trainingen op maat, meestal incompanytrainingen: 'We bekijken wat de medewerkers nodig hebben en wie daar het beste bij past. Zo is Paul heel goed in het geven van trainingen aan mensen die het liefst buiten zijn en moeite hebben met het tot zich te nemen van geschreven informatie. Met alle geduld van de wereld brengt hij zijn kennis over, wat ik bewonderenswaardig vind. Paul werkt veel voor gemeenten en sw-bedrijven. Hij wil graag dat mensen aan het eind van de dag denken: hé, dit was een leuke dag en ik heb nog wat geleerd ook.' Van Bijsterveldt: 'Aan de ene kant lijken de opleidingen een verplicht nummer, en dat is misschien ook zo. Maar ze zijn belangrijk, want er verandert veel in de techniek en in de regelgeving. Ik zit al jaren in het vak. Ik geef trainingen over onderwerpen variërend van kleine tuin- en parkmachines tot veilig werken langs de weg en de volledige VCA-opleiding. Zelf volg ik ook jaarlijks wel een of meerdere trainingen. In verband met nieuwe certificering op het gebeid van veilig werken met motorkettingzagen ben ik nu gecertificeerd examinator volgens de NKC-standaard. Als trainer ben je continu met mensen bezig, van wie sommigen het dus een verplicht nummertje vinden. Het is nu eenmaal zo dat een werkgever rechten en plichten heeft, maar een werknemer ook. Ik vind het vervolgens mijn verantwoordelijkheid om er een leuke en leerzame bijeenkomst van te maken.' 'Je moet weten hoe het dagelijks werk van de cursisten eruitziet'
Anna van Zalk: 'Voor hoveniers fungeren de trainingen ook als netwerkbijeenkomsten.'
AAB Training en Opleiding werkt als intermediair. Van Zalk: 'De klant heeft een vraag en wij kijken welke oplossing daarbij past, welke training, in welke vorm en met welke trainer. Die oplossing zetten wij vervolgens in.' Met het team van trainers en op basis van vragen uit de markt en wijzigingen in de wetgeving wordt het trainingsaanbod vormgegeven en ingevuld. Naast de opleidingen voor de groensector, opgedeeld in de rubrieken Algemeen, Snoeien, Bomen, Onderhoud en Veilig werken met diverse machines, zijn ook andere cursussen en trainingen interessant voor de hovenier. Bijvoorbeeld de trainingen Beheer begraafplaatsen, Veilig werken langs de weg, Praktisch werken met beeldbestekken of andere trainingen op het gebied van veiligheid of openbare ruimte.
Iedereen kan zich voor deze trainingen inschrijven. Goedvree: 'Wil je met meerdere mensen uit hetzelfde bedrijf een training volgen of misschien wel samen met een collega-hoveniersbedrijf, dan kun je ook een incompanytraining aanvragen. Zulke trainingen geven we vaak, vooral in de huidige tijd met online trainingen en afstand houden.'
De trainingen worden door het hele land gegeven. Wie niet vindt wat hij zoekt, wordt uitgenodigd contact op te nemen; dan wordt het opgelost. Van Zalk: 'Voor hoveniers, die toch vaak als eenling werken, is het ook gewoon leuk om in een training te zitten met andere hoveniers. Er vindt altijd uitwisseling plaats; het zijn tegelijkertijd netwerkbijeenkomsten.'
AAB Training en Opleiding is in 1990 opgericht en vierde dus vorig jaar het dertigjarig bestaan. De oprichter, Arie A. van den Berg, startte in 1990 met het ontwikkelen en geven van praktische trainingen aan medewerkers van gemeenten. Sinds 2010 is het bedrijf onderdeel van Kader, bureau voor kwaliteitszorg.
Nieuwe opleidingen ontstaan vaak vanuit de vraag van de klant. Van Zalk: 'Krijg ik in korte tijd en vanuit verschillende hoeken vragen over hetzelfde onderwerp, dan ontwikkelen we daar een training voor.' Goedvree vult aan: 'Toen gemeenten te maken kregen met de Participatiewet en de Omgevingswet, ontstond er behoefte aan kennis daarover. Vandaaruit ontstaat er dan een cursus. Ook de eisen rondom het werken met een kettingzaag worden steeds strenger. Daar moeten wij in onze trainingen iets mee en dat doen we dus ook.' 'Onze trainers zijn allemaal mensen uit de praktijk'
Alle trainers die via AAB worden ingezet, komen uit de praktijk. Van Zalk: 'Mensen op beleidsniveau kunnen van alles bedenken, bijvoorbeeld over veilig werken, maar in de praktijk ligt het vaak ingewikkelder. Soms staat een hoogwerker wat scheef op een talud om een boom te kunnen snoeien. Volgens de veiligheidsrichtlijn mag je dus niet snoeien. Onze trainers snappen dat. Zij horen de vragen, maar ook de weerstand van de deelnemers. Die match tussen de trainer en de groep vinden wij heel belangrijk. Iedereen moet aan het einde van de dag iets geleerd hebben en dat ook zo voelen.'
Karen Goedvree: 'Je kunt een training wel heel uitgebreid maken, maar het gaat erom wat de cursist echt nodig heeft.' Goedvree: 'Welke trainer bij ons past en wie niet, dat is een beetje fingerspitzengefühl. Ze moeten praktisch ingesteld zijn en flexibel. De docent moet het leuk vinden om voor ons te trainen en bereid zijn om vooraf de klant te bellen om de training te kunnen afstemmen op de vraag. De trainers met wie we nu werken, zijn stuk voor stuk mensen die individueel verbinding maken met iedereen. Je komt er bij ons niet zomaar in; we zijn heel kritisch op de trainers. We hebben ook meerdere malen per jaar met alle docenten contact en waken er ook voor dat ze niet te zwaar worden belast. Ook daarbij zijn maatwerk en flexibiliteit belangrijk.'
Een onderdeel van het maatwerk en de flexibiliteit van AAB Groep is de afstemming van het aanbod op de vraag. Goedvree: 'Wij zullen een training nooit langer of stroperiger maken dan nodig. Je kunt een opleiding tot beheerder van een begraafplaats over een half jaar uitsmeren, maar dat willen onze klanten vaak niet.
Samen met de klant bespreken we dus hoeveel dagen de training moet duren en wat we in die tijd aan kennis kunnen bieden. Ook daarom willen we graag dat onze docenten sterk zijn in wat ze doen en dat ze ook hun eigen lesmateriaal gebruiken, zodat alle benodigde stof op de deelnemers overgebracht wordt. Ik denk dat dit ons onderscheidt; we zijn heel mensgericht. Daarom nemen we altijd eerst contact op met de klant.
Om het juiste te kunnen doen, moet je weten hoe de dagelijkse praktijk van de cursisten eruitziet. Hebben ze een hoogwerker, wat doen ze ermee, welke kennis is er nu echt nodig? Je kunt er wel een heel feest van maken, maar het gaat erom wat de deelnemer echt nodig heeft. De cursisten herkennen direct dingen uit hun dagelijks werk, waardoor er interactie ontstaat. Vervolgens blijft de kennis na zo'n dag echt wel hangen!'
Dit interview werd geplaatst in het vakblad 'De Hovenier', juni 2021.
Werk je in het groen? Dan heb je meer kans om een tekenbeet op te lopen. Controleer jezelf daarom altijd goed op tekenen! Doe dit systematisch met het stappenplan:
Heb je toch een tekenbeet opgelopen? Registreer de datum van de beet in je agenda en op www.stigas.nl/diensten. Maak een foto van de beet en houd de plek goed in de gaten.
12 februari 2021 | Het was een lang gekoesterde wens vanuit het werkveld. Een samenvoeging van de gedragscode Ruimte Ontwikkeling of inrichting en de gedragscode Bestendig Beheer of onderhoud. Op 17 december 2020 is de nieuwe gedragscode soortbescherming voor gemeenten goedgekeurd.
De nieuwe gedragscode soortbescherming gemeenten is tot stand gekomen door adviezen van leden van Stadswerk (de vertegenwoordigers van gemeenten) en van de opdrachtnemers in het groene werkveld. Vertegenwoordigd door VHG, Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners.
Nieuw in de gedragscode is de uitgebreide maatregelencatalogus met heel concrete richtlijnen.
De gedragscode is bedoeld voor alle Nederlandse gemeenten.
Dus niet alleen voor één gebied of plaats. Voorheen waren er per gemeenten vaak verschillende gedragscode. Dit maakte het gebruik en toezicht lastig. Daarom is er nu één gedragscode voor de soortbescherming.
De gedragscode soortbescherming is er om de natuur in Nederland te beschermen. Om te voorkomen dat beschermde planten en dieren zomaar beschadigd of gedood worden is er de gedragscode natuurbescherming opgesteld. Wil je werkzaamheden uitvoeren op een plek waar beschermde planten en dieren voorkomen? Dan kan het zijn dat je daarvoor ontheffing nodig hebt.
De cursussen Wet Natuurbescherming van AAB worden gegeven met aandacht voor de nieuwe gedragscode. De nieuwe gedragscode wordt toegelicht zodat je op de juiste manier het werk kunt uitvoeren, met de richtlijnen vanuit het handboek soortbescherming en het ecologisch werkprotocol.
Is je certificaat Wet Natuurbescherming (bijna) verlopen, dan kun je bij AAB Training en Opleiding een hercertificeringscursus aanvragen. In een dagdeel of een dag (afhankelijk van het niveau) wordt je bijgepraat over de nieuwe ontwikkelingen. Een certificaat is 5 jaar geldig en kan daarna worden verlengd. Heb je het na 5 jaar verlengd, dan heeft het hercertificeringscertificaat een geldigheidsduur van 3 jaar.
29 januari 2021 | In december 2020 is het nieuwe Nederlands Kettingzaagcertificaat, het NKC gelanceerd. In dit artikel nemen we je mee in de nieuwe systematiek ‘het NKC’. Wat is de aanleiding, het nut en de noodzaak voor deze nieuwe systematiek? Hoe zit het in elkaar, wat zijn de eisen, hoe is het georganiseerd en hoe gaat het er in de praktijk uitzien?
Het NKC is een samenwerking van verschillende instanties, opleiders en belanghebbenden. Voor dit artikel spreken we met Willem van Delft. Eén van de initiatiefnemers.
Als je mensen gaat opleiden is er altijd discussie over de vraag wanneer iemand voldoende competent is om werkzaamheden uit te voeren. De aanleiding voor het ontwikkelen van het NKC is om duidelijk te krijgen wanneer je kunt aangeven dat iemand goed of uitstekend in staat is om met een kettingzaag te werken. Een drietal aanleidingvragen staan centraal in het ontwikkelen van het NKC. De Arbo wet, het aantal incidenten met kettingzagen in de praktijk en de verantwoordelijkheid van werkgevers of opdrachtgevers.
Vanuit de Arbo wet is het verplicht dat iedere gebruiker die gaat werken met een gevaarlijke machine opgeleid moet zijn. Hoe kun je een medewerker opleiden? Dat kan door het geven van voorlichting of een instructie, een cursus, door certificering of door een nationaal erkende standaard.
Het lastige is dat er geen eenduidigheid is wat een goede opleiding of goede instructie is. Hierdoor zit er veel verschil in kwaliteit als je kijkt naar de motorkettingzaagtrainingen. Er zijn veel verschillende opleiders, die er ook wel een soort van toetsing aan hangen, maar iedereen doet dit op zijn eigen manier. Vervolgens gebeurt er iets, of krijg je een controlerende instantie die langs komt en die vraagt wat er achter het papiertje zit. Dat roept voor zowel opleiders als klanten verwarring op.
Aanleiding 1. Waar begint en eindigt het niveau en kunnen we het als een nationaal erkende standaard opzetten?
Met name de afgelopen jaren zijn er een aantal ongelukken en incidenten geweest onder professionele gebruikers en semi-professionele gebruikers met de kettingzaag. De roep naar een stukje helderheid, uniformiteit werd hierdoor steeds nadrukkelijker.
Aanleiding 2. Hoe krijgen we meer uniformiteit en helderheid over hoe competent medewerkers zijn die met een kettingzaag aan de slag gaan?
Dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor je medewerkers, dat is wel helder. Maar ook al betaal je iemand niet, maar je geeft iemand wel opdracht om werkzaamheden te verrichten, dan ligt de verantwoordelijkheid bij jou als opdrachtgever. Op het moment dat werkzaamheden uitgevoerd worden op het terrein van bijvoorbeeld een boseigenaar, dan heeft de boseigenaar de verantwoordelijkheid voor diegene die de werkzaamheden verricht. Jij bent dan verantwoordelijk voor degene die de boom komt zagen op jouw terrein.
Aanleiding 3. Hoe kun je aantonen dat iemand die voor jou werkzaamheden uitvoert competent is?
Deze drie aanleidingvragen zijn de basis waarop het NKC is gebaseerd.
Door onderzoek te doen en op zoek te gaan naar de antwoorden op de bovengenoemde vragen, is het NKC ontstaan. Binnen het NKC maken we onderscheid in zes certificeringen (standaarden).
Iedere certificering bestaat uit een theorie- en praktijktoets.
De theorie bevat 30 multiple choice vragen, waarvan er minimaal 21 goed beantwoord moeten zijn. De vragen hebben betrekking op veiligheid, onderhoud, het werken met een kettingzaag en de wet- en regelgeving.
De praktijk wordt op alle niveaus beoordeeld op veiligheid, onderhoud en het werken met de kettingzaag. Het werken met een kettingzaag wordt op elk niveau complexer. De praktijktoets sluit hierop aan.
Wil je het NKC bemachtigen, dan moet je op alle onderdelen een voldoende scoren.
Er zijn drie standaard onderdelen waarop je wordt beoordeeld. Deze onderdelen gelden voor elk niveau, namelijk: veiligheid, onderhoud en het werken met een kettingzaag. Het werken met een kettingzaag verschilt per niveau hoe complex de beoordeling is.
Veiligheid – wordt getoetst op alle niveaus
Onderhoud – wordt getoetst op alle niveaus
Werken met een kettingzaag – verschilt per niveau waarop je wordt beoordeeld
Hoe hoger het zaagniveau, op hoe meer punten je wordt beoordeeld. We lichten je de verschillende niveaus toe, en laten je zien wat je precies kan en mag doen met welk kettingzaagniveau:
Niveau 1. Korten van liggend hout
Niveau 2. Afzetten van kleine bomen en struiken
Bij niveau 2 komt daar nog bij:
Niveau 3. Vellen van bomen tot een diameter van 30cm
Bij niveau 3 komt daar nog bij:
Niveau 4. Lichte velling
Bij niveau 4 komt daar nog bij:
Niveau 5. Zware velling
Bij niveau 5 komt daar nog bij:
Niveau 6. Stormhout
Niveau 6 moeten we je nog verschuldigd blijven tot deze volledig uitgewerkt is. Zodra deze beoordeling compleet is wordt dit hieraan toegevoegd.
Ieder niveau kan opzichzelfstaand worden behaald. Bijvoorbeeld:
Wil je niveau 4 halen? Dan kun je gelijk bij niveau 4 instromen, zonder dat je eerst de onderliggende niveaus moet halen. Alle kritische competenties worden namelijk in elk niveau getoetst. Daarbij komen de competenties die noodzakelijk zijn voor het niveau dat jij wilt behalen.
Je kunt getoetst worden na afloop van een training, maar je kunt ook los een examen aanvragen. Dan heb je geen training vooraf, maar je moet wel je theorie en praktijktoets halen.
Het NKC is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is een samenwerking geweest met verschillende organisaties en vakbonden die allemaal input hebben geleverd. De inhoudelijke sturing gebeurt door een commissie van deskundigen uit de sector en de opleiders.
De certificering kan door iedere opleider worden aangeboden, mits je voldoet aan de gestelde eisen voor examen instelling. En de beoordeling wordt gedaan door erkende assessoren of examinatoren.
De certificering wordt onafhankelijk beheerd door Bureau Erkenningen. Op deze manier kunnen we een goede verifieerbare kwaliteitsborging garanderen. Bureau Erkenningen heeft daarnaast veel ervaring als uitvoerende organisatie van de onder andere de spuitlicentie en andere kwalificaties.
Het NKC heeft een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar. Hierin mag je als werkgever of opdrachtgever ook zelf verantwoordelijkheid nemen. Gaan medewerkers bijvoorbeeld maar af en toe aan de slag met een kettingzaag, dan kan het verstandiger zijn om eens in de drie jaar een opfris te verzorgen. Of als medewerkers te maken krijgen met zeer complexe bomen, dan kan het ook verstandig zijn om de geldigheidsduur te vervroegen.
Hercertificering gebeurt aan de hand van een praktijkbeoordeling, gelijkwaardig aan het praktijk examen.
De niveaus zijn ontwikkeld door de VBNE (Vereniging van bos en natuur eigenaren) en sluiten aan op de Europese standaard. De certificering is ontwikkeld door 11 verschillende opleiders. En uiteindelijk vastgesteld en erkend door alle grote stakeholders.
De stakeholders die betrokken zijn geweest bij het ontwikkelen van het NKC:
Op termijn willen we realiseren dat het NKC een vereiste wordt voor opdrachtgevers en contracten. Nog steeds gebeuren er te veel ongelukken met kettingzagen. Door het NKC verplicht te stellen willen we onnodige ongelukken voorkomen.
Daarnaast wordt er gewerkt aan erkenning in het buitenland. Veel van ons werken net over de grens in Duitsland of België. Het NKC willen we als erkend certificering in Duitsland, België, voor de EAC en EFESC.
AAB Training en Opleiding heeft de mogelijkheid om het NKC certificaat te halen. Alle zes de niveaus bieden wij aan. Zowel in de open inschrijving als incompany. Zijn er bij jullie in de organisatie meerdere medewerkers die een motorkettingzaag certificaat nodig hebben, maar weet je niet precies op welk niveau ze kunnen instromen? Onze adviseurs helpen je graag op weg naar het juiste NKC certificaat.
Neem alle kettingzaagtrainingen nog eens rustig door. Of vraag direct een offerte op.
Wil je meer informatie over het NKC certificaat, kijk dan ook eens bij Bureau Erkenningen of de veelgestelde vragen bij VBNE.
4 dagen
€ 1.390,00 excl. BTW (All-in)
Na deelname aan de cursus ontvangt de cursist digitaal een bewijs van deelname
Wil je meerdere deelnemers aanmelden?
Vraag dan een incompany offerte aan.
Of schrijf je direct in voor een open inschrijving in de buurt.
Direct inschrijvenMeld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.
Praktijkgerichte opleidingen op het gebied van Veiligheid, Arbo, Milieu en Kwaliteit. Een breed aanbod en ervaren trainers uit het werkveld.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte omtrent ons trainingsaanbod en onze activiteiten.