Bosmaaier - houtachtige en kruidachtige gewassen - AAB Training & Opleiding

Bosmaaier - houtachtige en kruidachtige gewassen

Veilig en verantwoord werken met een bosmaaier volgens de Arbo-richtlijnen

Cursus veilig werken met een bosmaaier houtachtige en kruidachtige gewassen

Een bosmaaier pak je er al snel even bij op moeilijk te maaien stukken. Denk jij dan aan de risico's die het werken met een bosmaaier met zich meebrengt? Denk bijvoorbeeld al aan opspattend steen, verkeerde gebruikshouding van de maaier of zelfs oogletsel, door onzorgvuldig gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Na het volgen van de cursus veilig werken met een bosmaaier, ben jij op de hoogte van de risico's en weet je hoe je veilig aan de slag kunt.

Wie is de doelgroep 

De cursus bosmaaier houtachtige en kruidachtige gewassen is bedoeld voor (Semi-) professionele en amateur bosmaaier gebruikers.

Wat is het doel 

Tijdens deze trainingsdag leer je hoe je veilig en verantwoord met bosmaaiers kunt werken. Hierbij gebruiken we verschillende maaigarnituren. Je leert met de juiste maaigarnituur te werken in bepaalde situaties. Het gaat hierbij om maaien met een draad, slagmes, hakselmes en met een zaagblad. Ook leer je door een juiste afstelling van het draagstel ergonomisch te werken, dagelijks onderhoud aan de machines uit te voeren en het bepalen van de juiste beschermkappen.

Welk resultaat bereik je

Hiermee voldoen werkgever en deelnemers aan de door de Arbowet en de Inspectie SZW gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.

Wil je meer informatie?

Vraag voor meer informatie een offerte op of download de brochure.

Wat is de inhoud van de cursus

De bouw, werking, veiligheid en het onderhoud van de bosmaaier

  • Veilig werken met verschillende maai- en zaaggarnituren in kruidachtige en houtachtige beplanting
  • Afstelling draagstel en toepassing persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Beoordeling veiligheidsaspecten van de bosmaaier, hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Onderhoud en bedrijfsklaarmaken van de bosmaaier en de verschillende maaigarnituren
  • Afstelling van het draagstel
  • Instructie verschillende maaitechnieken en het oefenen ervan

Inclusief gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Volg ook eens een veilig werken met een motorkettingzaag, of een complete training veilig werken met tuin- en parkmachines.

Praktische informatie

Cursusduur: 1 dag

Aantal deelnemers: 8 personen

Incompany of open inschrijving: deze training is zowel incompany als via de open inschrijving te volgen. Het voordeel van een incompany is, is dat de docent van te voren contact met je opneemt om specifieke praktijksituaties te bespreken. Op deze manier wordt de cursus écht relevant voor de deelnemers. Vraag een offerte op voor een cursus bij jou op locatie of meld je direct aan voor een open inschrijving. 

Certificaat: na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat. Dit certificaat heeft een adviesgeldigheidsduur van vijf jaar.

De docenten van AAB

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

  • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
  • Vakkundig en praktijkervaring
  • Betrokken en toegankelijk
  • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie
Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.