Bosmaaier - herhaling - AAB Training & Opleiding

Bosmaaier - herhaling

Veilig en verantwoord werken met een bosmaaier volgens de Arbo-richtlijnen

Cursus veilig werken met een bosmaaier - herhaling

Om de veiligheid van werknemers te borgen is het belangrijk om regelmatig een herhalingstraining te organiseren. AAB heeft certificaten met een geldigheidsduur (verplicht herhalen) en adviesgeldigheid (herhalen is niet verplicht, maar wel aan te raden). Een bosmaaier certificaat heeft een adviesgeldigheidsduur van 5 jaar. Dit betekent dat het verstandig is om na 5 jaar je kennis bij te spijkeren, nieuwe regels te leren en te kijken naar je werkhouding. 

Wie is de doelgroep 

De cursus houtige en kruidachtige gewassen - herhaling is bedoeld voor (Semi-) professionele en amateur bosmaaier gebruikers.

Wat is het doel 

In deze trainingsdag leer je hoe u veilig en verantwoord met bosmaaiers kunt werken. Hierbij gebruiken we verschillende maaigarnituren. Je leert met de juiste maaigarnituur te werken in bepaalde situaties. Het gaat hierbij om maaien met een draad, slagmes, hakselmes en met een zaagblad. Ook leer je door een juiste afstelling van het draagstel ergonomisch te werken, dagelijks onderhoud aan de machines uit te voeren en het bepalen van de juiste beschermkappen.

Welk resultaat bereik je

Hiermee voldoen werkgever en deelnemers aan de door de Arbowet en de Inspectie SZW gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.

Wil je meer informatie?

Vraag een offerte op of schrijf je direct in voor een open inschrijving. Wil je een combinatie maken met bijvoorbeeld een kettingzaag herhalingstraining, dan is dit mogelijk. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Wat is de inhoud van de cursus

 • De bouw, werking, veiligheid en het onderhoud van de bosmaaier
 • Veilig werken met verschillende maai- en zaaggarnituren in kruidachtige en houtachtige beplanting
 • Afstelling draagstel en toepassing persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Beoordeling veiligheidsaspecten van de bosmaaier, hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Onderhoud en bedrijfsklaar maken van de bosmaaier en de verschillende maaigarnituren
 • Afstelling van het draagstel
 • Instructie verschillende maaitechnieken en het oefenen ervan
 • Inclusief gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Volg ook eens een cursus veilig werken met een motorkettingzaag of veilig werken met tuin en parkmachines. Voor meer relevante opleidingen naar de categorie groen

Praktische informatie

Cursusduur: 1 dag

Aantal deelnemers: 8 personen

Incompany of open inschrijving: de cursus bosmaaien kun je zowel incompany organiseren als volgen via de open inschrijving op meerdere locaties in Nederland. Bekijk in het cursusmenu de startdata voor de open inschrijving. 

Bij een incompany training neemt de docent altijd van te voren contact met je op om de inhoud van de training door te nemen en de praktijksituatie te bespreken. Vraag een offerte op om de mogelijkheden te bespreken. 

Certificaat: na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat. Dit certificaat heeft een adviesgeldigheidsduur van vijf jaar.

De docenten van AAB

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

 • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
 • Vakkundig en praktijkervaring
 • Betrokken en toegankelijk
 • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie
Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.