4 januari 2021 | Als organisatie krijg je te maken met verplichte trainingen om de veiligheid van medewerkers te waarborgen. Herhalingstrainingen en trainingen gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. Een hele uitdaging om alle opleidingen goed in kaart te brengen! Een bijkomende uitdaging is medewerkers te stimuleren om te leren.
Een duurzaam en werkbaar opleidingsplan
Natuurlijk wil je dat mensen zich blijven ontwikkelen: goed voor de zaak, de sfeer en productie. Hoe kan het dat sommige volwassenen geen genoeg kunnen krijgen van het cursusaanbod en sommigen maar moeizaam in beweging komen? En hoe motiveer je mensen om de verplichte cursussen rondom Arbo en veiligheid te volgen? Het managen en organiseren is al een uitdaging op zich. Een mooi startpunt om meer focus aan te brengen op het leren en ontwikkelen is het opstellen van een duurzaam en werkbaar opleidingsplan.
Waarom zou je een opleidingsplan opstellen?
Een opleidingsplan helpt je om inzichtelijk te krijgen waar de noodzaak en behoeften op het gebied van training en opleiding ligt binnen de organisatie. In organisaties waar onder andere met machines en gevaarlijke stoffen wordt gewerkt zijn andere risico's en opleidingsbehoeften dan in een organisatie waar voornamelijk kantoorwerkzaamheden worden verricht.
Een opleidingsplan zorgt voor inzicht en het makkelijk bijhouden van gevolgde en gewenste opleidingen. Met een opleidingsplan zie je geen training over het hoofd en heb je een duidelijke richtlijn.
Waar moet een opleidingsplan aan voldoen
Een goed opleidingsplan houdt rekening met welke functies er zijn en welke taken worden uitgevoerd. Het bestaat uit verplichte trainingen, wensen van medewerkers, wensen van de leidinggevenden, herhalingsverplichting en opleidingswensen vanuit de organisatie. Kortom, een opleidingsplan helpt om de noodzaak van trainingen aan te tonen en makkelijker te plannen.
Een volledig opleidingsplan komt tot stand en wordt up-to-date gehouden door in gesprek te gaan met P&O, teamleiders, medewerkers en te kijken naar de uitkomsten vanuit de RI&E.
Onderdelen van een opleidingsplan
Als je kijkt naar waar een opleidingsplan aan moet voldoen komen in ieder geval de volgende onderdelen aan de orde:
Welke doelstellingen zijn bepaald
- Wat zijn de benodigde kennis en vaardigheden waar medewerkers aan moeten kunnen voldoen
- Welke leerdoelen heeft een werknemer
- Welke behoeften spelen er bij werkgever en werknemer
- Wat is het beschikbare budget
- Wat zijn verwachte resultaten
- Welke voorwaarden worden gesteld aan de trainingen en opleidingen
- Om welke personen in combinatie met functie gaat het
- Het meten en evalueren van prestaties
Zodra compleet, is het een overzicht waar je elk jaar op terug kunt vallen en makkelijk en snel kunt inzien wie dit jaar welke training gaat volgen. Dé oplossing voor het in kaart brengen van alle (verplichte) trainingen.
Wat is het voordeel van een opleidingsplan voor jou en de organisatie?
Het opstellen van een opleidingsplan en het stimuleren van medewerkers om cursussen te volgen biedt mooie uitkomsten. Het voordeel van een opleidingsplan voor jou en voor de organisatie:
- Een werkbaar opleidingsplan
- Een duurzame arbeidsrelatie met medewerkers
- Verplichte opleidingen in kaart
- Gewenste opleidingen inzichtelijk
- Overzicht van opleidingen per medewerker
- Overzicht nascholing (o.a. code 95)
Hoe stel je een opleidingsplan op
AAB Training en Opleiding is al 30 jaar actief als adviseur bij diverse branches met een oorsprong bij gemeenten en overheidsinstellingen. AAB biedt een totaal pakket aan praktijkgerichte trainingen en opleidingen. Daarbij bieden we het adviestraject 'inventarisatie opleidingsplan' waarin we komen tot een praktisch, werkbaar en duurzaam opleidingsplan voor jouw organisatie.
AAB Training en Opleiding helpt je graag met het opstellen van een duurzaam en werkbaar opleidingsplan door middel van het adviestraject Inventarisatie Opleidingsplan en te ondersteunen met een digitaal opleidingsmanagementsysteem.
Beheren en managen van het opleidingsplan
Is er een mooi opleidingsplan tot stand gekomen, dan volgt de volgende uitdaging. Hoe kun je alle opleidingen beheren en managen? Met het opleidingsmanagementsysteem 'Wijzer' heb je alle verplichte, herhalingstrainingen en wenselijke trainingen inzichtelijk. Eenvoudig opleidingen plannen en aan te vragen door de medewerkers zelf. Een overzicht waar je nog jarenlang profijt van hebt. Nascholingspunten worden geregistreerd, automatische notatie van (verplichte) herhalingen en zodra medewerkers zich aanmelden voor een cursus kun je daar als HRM of teamleider akkoord op geven.
Weerstand in de organisatie
Je hebt een overzicht van alle trainingen. Het managen en beheren gaat makkelijk. Maar hoe zorg je er vervolgens voor dat medewerkers daadwerkelijk de trainingen gaan volgen? Je krijgt te maken met weerstand in de organisatie. Onwil en medewerkers die het spannend vinden om trainingen te volgen.
AAB biedt diverse ondersteunende workshops en trainingen aan voor HRM, P&O en teamleiders zodat je weerstand kunt omvormen naar bereidheid. Zodanig dat medewerkers er plezier in krijgen om een cursus te volgen. Denk aan de cursus ‘omgaan met weerstand’, ‘stimuleren en motiveren om te leren’ en ‘praktijkbegeleider’.
Waarom kies je voor AAB Training en Opleiding
AAB biedt incompany trainingen en trainingen via de open inschrijving. Het versterken van het veiligheidsbewustzijn staat in onze trainingen centraal. AAB is een totaal aanbieder van trainingen die je nodig hebt op het gebied van veilig werken, communicatie, machine onderhoud, gezondheid, etc. Een incompany training is altijd een op maat gemaakt programma, zodat het direct aansluit op de werkzaamheden en behoeften van jouw medewerkers.
Wil je meer informatie? Neem contact op met één van onze adviseurs. We helpen je graag met het opstellen van een duurzaam én werkbaar opleidingsplan.