Motorkettingzaag - hout onder spanning - AAB Training & Opleiding

Motorkettingzaag - hout onder spanning

Omgevallen bomen, takken over de weg, stormsituaties

Cursus veilig werken met een motorkettingzaag - hout onder spanning (stormhout)

Bomen die om zijn gevallen, takken over de weg, in rare posities en 'onder spanning': situaties die je tegenkomt na een storm. Het vellen en opwerken van stormhout betekent extra risico's. 

In deze training ga je praktisch aan de slag met verschillende technieken die de risico's aanzienlijk verkleinen. 

Je bent in staat om risico's beter in te schatten en de juiste zaagtechnieken te kiezen. Speciaal voor jou als je op een veilige manier je werk in een risicovolle omgeving wil of soms moet uitvoeren. 

Wie is de doelgroep

De cursus motorkettingzaag - hout onder spanning, is bedoeld voor medewerkers die werkzaamheden met stormhout verrichten in plantsoenen en bospercelen, of bij calamiteiten. 

Je beschikt al over een certificaat ‘Veilig werken met een Motorkettingzaag - basis velling’ of vergelijkbaar.

Welk resultaat bereik je

Het herkennen en bewustwording van de risico’s tijdens het zagen van hout onder spanning. Je leert gevaarlijke situaties herkennen en risico's aanzienlijk te verkleinen. Na het volgen van deze training voldoet de cursist aan de door de Arbowet en de Inspectie SZW gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.

Wil je meer informatie?

Vraag een offerte op om de mogelijkheden te bespreken, of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Startdata

Zijn er nog geen data gepland, of komen de geplande data en locatie je niet uit? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via 0341-499744 of info@aabgroep.nl. Je kunt je ook inschrijven zonder data. Zodra we nieuwe data plannen nemen we dan contact met je op!

Programma cursus hout onder spanning

Na een inventarisatie van praktijksituaties en ervaringen ga je samen aan de slag met een theorie- en een praktijkgedeelte waarin de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • Juiste inzet van de motorkettingzaag
  • Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Veltechnieken bij het vellen van scheef staande (gewaaide) bomen
  • Afkorttechnieken bij stamhout onder extreme spanning
  • Uitsnoeitechnieken bij zwaar loofhout
  • Demonstraties
  • Zelf oefenen met werktechnieken

De cursus wordt afgerond met een evaluatie/beoordeling.

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Een mogelijke vervolgtraining is de cursus veilig werken met een motorkettingzaag - vellen van complexe bomen. Een uitdaging als je al enige ervaring hebt opgedaan en toe bent aan de volgende stap. Onder complexe bomen verstaan we onder andere zware, grote en/of scheefstaande bomen.

Praktische informatie

Cursusduur: 1 dag

Aantal deelnemers: maximaal 8 personen

Incompany of open inschrijving: zijn er meerdere medewerkers die aan de slag gaan met stormhout, geef deze training dan incompany zodat je medewerkers direct in de praktijk met eigen materialen aan de slag kunnen. Het voordeel van een incompany is dat je medewerkers geen tijd kwijt zijn aan reizen, eigen materiaal kunnen gebruiken en de theorie direct in de praktijk kunnen toetsen. De docent neemt van te voren contact op om de inhoud van de training aan te passen aan de werksituatie.

Wil je de cursus via de open inschrijving volgen? Bekijk de startdata in het cursusmenu en schrijf je direct in.

Certificaat: na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat. Dit certificaat heeft een adviesgeldigheidsduur van vijf jaar.

ETW punten: Veiligheid werken aan bomen: 9 punten.

De docenten van AAB

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

  • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
  • Vakkundig en praktijkervaring
  • Betrokken en toegankelijk
  • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie
Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.