Motorkettingzaag - herhaling - AAB Training & Opleiding

Motorkettingzaag - herhaling

Kennis en praktijk opfrissen

Cursus motorkettingzaag - herhaling 

Zowel voor medewerkers met jarenlange ervaring als medewerkers die sporadisch een kettingzaag in handen hebben, is het belangrijk om af en toe een herhalingscursus te volgen. Waarom? De meeste ongelukken gebeuren bij vermoeidheid, linkshandigen, slecht onderhoud en een 'nog even snel' mentaliteit. 

Tijdens deze cursus wordt je weer even met je neus op de feiten gedrukt. Je wordt bijgepraat over ontwikkelingen op het gebied van machines, welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen, het onderhouden van de kettingzaag en je oefent en wordt beoordeelt in de praktijk.

Wie is de doelgroep

Je hebt een certificaat voor het veilig werken met een kettingzaag en deze is (bijna) verlopen. Of je wilt graag een opfris cursus zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en weer scherp en veilig aan de slag kunt.

Welk resultaat bereik je

Je wordt opgeleid om op verantwoorde en veilige wijze om te gaan met een motorkettingzaag of elektrische kettingzaag. Na het volgen van deze training voldoe je aan de door de Arbowet en de Inspectie SZW gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbaarheid.

Wil je meer informatie?

Vraag voor meer informatie een offerte bij ons op of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Startdata

Zijn er nog geen data gepland, of komen de geplande data en locatie je niet uit? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via 0341-499744 of info@aabgroep.nl. Je kunt je ook inschrijven zonder data. Zodra we nieuwe data plannen nemen we dan contact met je op!

Wat is de inhoud van de cursus

De training start met een voorstelrondje. Wie ben je, hoeveel ervaring heb je, wat wil je leren tijdens de cursus? Dit zijn een aantal vragen die de docent zal stellen om te inventariseren welke onderwerpen belangrijk worden gevonden en waar hij meer aandacht aan moet besteden.

Theorie (ochtend):

 • Met welke wetgeving heb je te maken?
 • Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
 • Hoe inspecteer je de kettingzaag voor gebruik?
 • Wat is het belangrijkste in onderhoud van de kettingzaag?
 • Veiligheidseisen voor gebruik.

Praktijk

 • Visuele inspectie, aan de kettingzaag en de werkplek.
 • Functietest.
 • Juiste inzet van de motorkettingzaag.
 • Werkhouding ter voorkoming van lichamelijke klachten.
 • Herkennen en oplossen van kleine storingen.
 • Toepassen onderhoud, waaronder ketting scherp maken, ketting inspectie (te los, of te strak?).

De cursus wordt afgerond met een evaluatie/beoordeling.

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Is een herhalingstraining niet waar je naar op zoek bent, kijk dan ook eens bij alle andere kettingzaag trainingen. AAB heeft ook verdiepende mogelijkheden, zoals het werken met een kettingzaag in een hoogwerkerhout onder spanningmachinale kroonverzorging en meer. 

Praktische informatie

Cursusduur: 1 dag.

Aantal deelnemers: maximaal 8 personen

Incompany of open inschrijving: de motorkettingzaag herhaling is zowel incompany als via de open inschrijving te volgen. Bij een incompany wordt de training afgestemd op de werkzaamheden die de medewerkers moeten uitvoeren. Voor het praktijkgedeelte kunnen een paar bomen worden uitgezocht waar werk aan uitgevoerd moet worden, zodat deelnemers kunnen oefenen. De docent neemt van te voren contact op om de training door te nemen. Vraag een offerte op voor de mogelijkheden.

Zijn er maar enkele deelnemers met een kettingzaag certificaat die op herhaling moeten, dan kun je ook meedoen met een open inschrijving. Bekijk de startdata in het cursusmenu en meld je aan!

Certificaat: na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat. Dit certificaat heeft een adviesgeldigheidsduur van vijf jaar.

De docenten van AAB

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

 • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
 • Vakkundig en praktijkervaring
 • Betrokken en toegankelijk
 • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie
Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.