Invasieve exoten - AAB Training & Opleiding

Invasieve exoten

Beheersen en bestrijden van invasieve exoten

Cursus invasieve exoten

De flora en fauna in Nederland wordt steeds exotischer. Wat is een invasieve exoot? Dat zijn plant- en diersoorten die niet op eigen kracht, maar door de mens in Nederland zijn terechtgekomen, dan wel per ongeluk of verhandeld. Een klein deel van de exoten kan prima overleven in zijn nieuwe omgeving en vestigen zich dan permanent. Dan wordt gesproken over invasieve exoten. 

Wie is de doelgroep

Ben jij natuur-, boom-, park-, landschapsverzorger of heb jij te maken met de bestrijding van invasieve exoten, dan is deze cursus voor jou bedoeld. 

Wat is het doel

Een cursus dus die niet alleen kijkt naar de bestrijding maar zeker ook de diepte ingaat wat betreft herkomst en herkenning. Uiteraard is er tijdens de cursus voldoende ruimte voor onderlinge uitwisseling van kennis en ideeën, zo kunnen eventuele ervaringen uitgewisseld worden in een open setting.

Welk resultaat bereik je

Je weet hoe je verspreiding tegen gaat, hoe exoten worden bestreden en of alles zomaar mag of dat er restricties aan zijn verbonden. 

Wil je meer informatie?

Vraag voor meer informatie een offerte op of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Wat is de inhoud van de cursus

Voorbeelden zijn er (jammer genoeg) te over: van Amerikaanse rivierkreeft tot Amerikaanse Vogelkers, van Japanse duizendknoop tot halsbandparkiet. Wie komt deze planten en dieren niet tegen. Is hier beleid voor of wetgeving? Zo kijken we naar de unielijst en Europese wetgeving.

Maar vaak belangrijker nog hoe ga ik verspreiding tegen, hoe bestrijd ik ze. Kan en mag alles zomaar of zijn er ook restricties aan verbonden?

Van de lijst zullen we diverse soorten nader bekijken en toelichten, herkennen is het begin van de bestrijding. Veel exoten moeten bij herkenning worden gemeld bij diverse instanties. Zo wordt er een verspreidingsatlas opgesteld en kan er beter worden gemonitord.

We kijken naar de soorten invasieve exoten zowel flora als fauna:

  • Oorzaak en verspreiding
  • De mogelijke gevolgen
  • Beheersen of bestrijden
  • Herkenning
  • Wetgeving en meldplicht
  • Kenniscentra      

Hoeveel deelnemers in een groep

Maximaal 12 deelnemers per groep

Incompany of open inschrijving

De cursus invasieve exoten is zowel incompany te organiseren als via de open inschrijving te volgen. Een incompany wordt altijd aanpast aan de wensen van de klant. Zijn er bij jou in de omgeving specifieke exoten die je meer behandelt wilt hebben? Dat is mogelijk. De docent neemt van te voren contact op om de situatie door te nemen. 

Liever een cursus via de open inschrijving volgen? Bij voldoende aanmeldingen wordt een open inschrijving gepland. 

Wat zijn relevante of vervolgtraining

Kijk ook eens bij de cursus veilig bestrijden van de eikenprocessierups of andere groen trainingen

Hoe lang duurt de cursus

De cursus invasieve exoten duurt 1 dag.

Wat staat er op mijn certificaat

Na het volgen van de cursus ontvang je digitaal een bewijs van deelname. 

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.