Ecologisch groenbeheer
Ecologische processen en basis principes voor het natuurlijker beheer van groenelementen
AAB Training en Opleiding wordt Kader Academy B.V.
Ecologische processen en basis principes voor het natuurlijker beheer van groenelementen
Ecologisch groenbeheer is het beheer van groen waarbij de inheemse flora en fauna centraal staat. Onderdelen zijn bijvoorbeeld:
Ecologisch groenbeheer kan bijdragen aan de leefbaarheid in een stad of dorp.
De cursus groenbeheer is gericht op personen die verantwoordelijk zijn voor het groenbeheer.
Tijdens de cursus krijg je inzicht en kennis op ecologische processen en basis principes die van belang zijn voor het natuurlijker beheer van groenelementen.
Na het volgen van deze training hebben de cursisten kennis van en kunnen advies uitbrengen over ecologische processen en het belang van natuurlijk groenbeheer.
Vraag voor meer informatie een offerte op of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744. We stemmen de training graag af op de werksituatie van jouw medewerkers.
Staan er geen data gepland of komen de geplande data je niet uit? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via 0341-499744 of info@aabgroep.nl. Wil je liever op de wachtlijst komen zodat we je op de hoogte kunnen houden van nieuwe data? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier zonder data.
In deze training, bestaande uit een theorie- en een praktijkgedeelte komen de volgende onderwerpen aan de orde:
Aantal deelnemers: maximaal 10 personen
Geef deze training incompany zodat je medewerkers direct met eigen praktijksituaties aan de slag kunnen. Onze docent heeft vooraf contact, om het programma af te stemmen op de situatie binnen jouw organisatie. Vraag een offerte op voor meer informatie.
Bij voldoende aanmeldingen wordt een open inschrijving gepland. Schrijf je in en we nemen contact met je op wanneer de cursus van start gaat!
Een leuke aanvullende cursus is de cursus plantenkennis. Zowel zomer- als winterkenmerken komen aan bod. Met veel voorbeelden en (indien mogelijk) buitenactiviteiten ga je aan de slag om zoveel mogelijk planten te leren kennen.
Na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat.
april 2018 | Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Wie in het groen werkt of recreëert, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. Controleren op teken is daarom belangrijk. Hier wordt aandacht voor gevraagd in de Week van de Teek.
Teken: de risico’s
Teken zijn heel kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten in de buurt van bomen en struiken, in hoog gras en tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de mensenhuid. Van een tekenbeet kunt u onder andere de ziekte van Lyme krijgen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk uzelf op tekenbeten te controleren nadat u in het groen bent geweest. Haal de gevonden teken snel weg en houd uw gezondheid in de gaten. Als leidraad bij het controleren kan deze animatie (4 minuten) worden gebruikt. Wilt u weten waar de teken zich bevinden, kijk op tekenradar.nl.
Stigas heeft in 2017 samen met FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, de VBNE, Branchevereniging VHG en CUMELA Nederland onderzoek gedaan naar de preventie van tekenbeten onder werkgevers en werknemers. In 2009/2010 werd een vergelijkbaar onderzoek gehouden in de bos en natuur en de hoveniers- en groenvoorziening sector. Uit de eerste resultaten komt naar voren dat werknemers veel weten over de risico’s van teken, beschermende maatregelen nemen en zich ook regelmatig controleren. De rapportages voor de afzonderlijke sectoren komen later dit voorjaar beschikbaar.
Bescherming tegen tekenbeten is belangrijk voor iedereen die regelmatig in de natuur werkt of recreëert. Kleding geïmpregneerd met permethrine is hiervoor een persoonlijk beschermingsmiddel. De norm NEN 8333 omschrijft de kwaliteitseisen voor deze kleding en hoe deze kleding gebruikt en onderhouden moet worden. Op www.nen.nl/teken staat een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden in relatie tot bescherming tegen tekenbeten en NEN 833.
Het is nog onbekend waarom sommige mensen wel klachten houden na behandeling van de ziekte van Lyme en anderen niet. Het LymeProspect-onderzoek – een samenwerking van RIVM, Radboudumc, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn – zal hier meer inzicht in geven. Met de resultaten hopen de onderzoekers voorstellen te kunnen doen voor behandelingen die langdurige klachten na Lyme kunnen voorkomen of genezen. Mensen die beginnen met een antibioticakuur tegen een rode ring of vlek of andere vorm van de ziekte van Lyme kunnen meedoen aan het onderzoek. Hun gezondheid wordt gevolgd via bloedafnames en vragenlijsten. De mensen die na een jaar nog klachten hebben, worden vergeleken met de mensen die geen klachten meer hebben. Mensen kunnen zich aanmelden op www.tekenradar.nl of via hun (huis)arts.
Bron: Stigas.
Deze verplichting geldt voor ieder bedrijf waar personen in dienst zijn (let op: ook vrijwilligers vallen hieronder). Het steunpunt RI&E (rie.nl) heeft voor deze verplichting een stroomschema opgesteld. Hieruit blijkt, afhankelijk van de inrichting van uw organisatie, de mate waarin u invulling moet geven aan de RI&E. Zie figuur 1 ‘rie plicht’ voor de illustratie zoals opgesteld door het steunpunt RI&E. In enkele gevallen dient de RI&E daarnaast aanvullend getoetst te worden door een deskundige. Hierop zijn slechts enkele uitzonderingen, zie daarvoor figuur 2 ‘stroomschema toetsing’. In die uitzonderingsgevallen moet gebruik worden gemaakt van een erkend branche document. Dit wordt een zogeheten branche RI&E genoemd. Het grote nadeel van een branche RI&E komt later in deze paper aan bod.
Naast de algemene verplichtingen staan in artikel 5 van de Arbowet ook een aantal algemene eisen voor de inhoud van een RI&E beschreven. Zo moet de volgende informatie in een RI&E zitten:
De keuze van de in de RI&E geadviseerde maatregelen dient volgens de arbeidshygiënische strategie plaats te vinden. Deze strategie staat beschreven in artikel 3 van de Arbowet en stelt dat men altijd uit moet gaan van de ‘bronaanpak’ voordat naar ‘lagere niveaus’ van maatregelen mag worden gegrepen. Het toezicht op deze verplichtingen wordt uitgevoerd door de Inspectie SZW. Bij afwijkingen van de wettelijke bepalingen mag de inspectie verschillende maatregelen nemen. Enkele voorbeelden zijn het geven van een waarschuwing, het opleggen van een boete aan werkgever of werknemer en het werk geheel stilleggen. In gevallen waarbij werknemers komen te overlijden is het gebruikelijk dat er zelfs een strafrechtelijk onderzoek wordt gestart, zoals in het inleidende voorbeeld. Voor werkgevers kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Om te voorkomen dat medewerkers slachtoffer worden van een bedrijfsongeval dienen zij op de hoogte te zijn van de risico’s van hun dagelijkse werkzaamheden.
Om ervoor te kunnen zorgen dat medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s dient de RI&E voor alle medewerkers inzichtelijk te zijn (artikel 5, lid 6). Naast inzichtelijkheid van de RI&E moeten medewerkers ook ingelicht worden over de risico’s en de bijbehorende maatregelen die horen bij hun werkzaamheden (artikel 8, lid 1). Het grote nadeel aan een RI&E is dat het een document is en dus een momentopname betreft. De wetgeving springt daarop in door te stellen dat wanneer ervaringen, gewijzigde werkmethoden, -omstandigheden of de stand van de techniek daartoe aanleiding geven de RI&E daarop aangepast moet worden (artikel 5, lid 4). Eenvoudig gezegd: pas de RI&E aan zodra er sprake is van nieuwe (potentiële) risico’s. Dit klinkt als veel werk, echter biedt het hebben van een RI&E ook meerdere voordelen.
Wilt u zelf aan de slag met de Risico Inventarisatie & Evaluatie? Na onze MVK opleiding of HVK opleiding weet u hoe u een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) opstelt en bent u volledig op de hoogte van de wet- en regelgevingen.
Publicatie: 08-2018
Het is heel bijzonder dat wij ook gratis kennis weggeven! Via onze kennisbijeenkomsten geven wij interessante onderwerpen de kans om voor zich te spreken. Denk bijvoorbeeld aan: hoe motiveer ik medewerkers om een cursus te volgen, alles over VCA en de mogelijkheden en hoe je van een RI&E tot een opleidingsplan komt. Dit alles op bijzondere locaties met bekende sprekers.
Als je medewerkers inplant voor cursussen of zelf een training moet volgen op het gebied van arbo en veiligheid, komen er geregeld vragen naar boven waar je niet direct een antwoord op weet. Wil jij samenkomen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten om samen kennis en ervaringen te delen? Geef je dan op voor onze kennisbijeenkomsten. Gegarandeerd krijg jij er een leuke, interessante en gezellige middag voor terug waar je ook nog iets van opsteekt!
De kennisbijeenkomst wordt geplant in het voorjaar en het najaar. Elke kennisbijeenkomst kijken we naar wat actueel is en waar je meer informatie over zou willen krijgen. Bijvoorbeeld onduidelijkheid over een wetswijziging, een nieuwe wet zoals de AVG, onderwerpen waar veel over te doen is; zoals de eiken processierups, biodiversiteit en ongelukken op het werk. Daarnaast vinden wij er altijd een perfecte locatie bij in het midden van het land!
Door middel van korte workshops waarin veel interactie is kunnen vragen worden gesteld en wordt er dieper ingegaan op een bepaald onderwerp. De onderwerpen worden van te voren bekend gemaakt zodat je kunt aangeven bij welke workshops je aanwezig wilt zijn. Elke kennisbijeenkomst is er 1 gezamenlijk onderwerp waarna we met elkaar afsluiten.
De kennisbijeenkomst is een mooie gelegenheid om kennis te maken met de gezichten achter AAB! Daarnaast ontmoet je (een deel) van onze docenten, kun je kennis maken met andere organisaties en ervaringen delen.
Ben je enthousiast geworden en wil je hier bij zijn? Lees meer over de eerstvolgende kennisbijeenkomst en schrijf je direct in!
Een opleidingsplan is allang niet meer een lijstje waarin alleen opleidingen staan die medewerkers moeten volgen. Het is de ideale tool om inzicht te krijgen in de potentie van medewerkers. Hier kun je goed op inspelen met cursussen en opleidingen, waardoor medewerkers groeien en daarmee ook de organisatie. Het creëren van bewuste medewerkers, dit bevordert de veiligheidscultuur binnen een organisatie.
Het opleidingsplan bestaat uit verplichte trainingen en opleidingen, maar ook steeds meer gewenste trainingen en opleidingen. In dit artikel nemen we je mee in:
In Nederland gebeuren jaarlijks zo’n 230.000 arbeidsongevallen die zeer ernstig zijn. Het gevolg is dat medewerkers verzuimen, blijvend letsel oplopen of zelfs overlijden.
De ARBO wet probeert arbeidsongevallen zo veel mogelijk te voorkomen door richtlijnen aan te geven. Dit wordt vooral beschreven in de artikelen 3, 5, 7 & 8. Werkgevers hebben de taak om zorg te dragen voor hun medewerkers en dienen maatregelen te nemen om ongevallen te voorkomen. Hoe beter de medewerkers op de hoogte zijn van de gevaren & risico’s, hoe beter zij in staat zijn om de juiste maatregelen te treffen en des te kleiner de kans dat er toch een ongeluk gebeurt. Het volgen van goede en praktijkgerichte trainingen is hierbij onmisbaar.
Om een goed onderbouwd opleidingsplan te maken, is het belangrijk om de risico’s per functie inzichtelijk te krijgen. Dit kan door middel van een (functie) RI&E of een Taak Risico Analyse. Op het moment dat de risico's duidelijk zijn, kan worden bepaald hoe deze zoveel mogelijk in te perken. Eén van de manieren is de medewerkers goed instrueren over de gevaren & risico’s op de werkplek en hoe zij met deze risico’s en gevaren dienen om te gaan.
Sommige werkzaamheden brengen een verhoogd risico met zich mee. Bijvoorbeeld het werken met een kettingzaag, gevaarlijke stoffen, hijsen of het werken langs de weg. De ARBO wet schrijft niet alleen voor dat medewerkers goed geïnstrueerd moeten te worden over de gevaren en risico’s op hun werkplek, maar ook dat dit regelmatig moet gebeuren als er een verhoogd risico is. Daarom tref je op veel van onze certificaten een adviesgeldigheidsduur. Het adviesgeldigheidsduur van de AAB certificaten zijn een advies van onze specialisten of vanuit de specialist die de RI&E of TRA heeft opgesteld.
Elke specialist heeft voor zijn of haar vakgebied gekeken wat een goede herhalingsfrequentie is, als je kijkt naar de grootte van het risico. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om hier een goed onderbouwd plan voor te hebben. Met een opleidingsplan waarin wordt onderbouwd hoe je medewerkers instrueert, waarom en met welke frequentie voldoe je hieraan. Verder stelt de ARBO wet dat een instructie aantoonbaar gemaakt moet worden. Je moet dus kunnen laten zien dat er daadwerkelijk een instructie of training heeft plaatsgevonden. Met een certificaat van AAB wordt ook aan deze eis voldaan.
Op officiële certificaten, zoals een VCA diploma, een Wet Natuurbescherming certificaat of een Spuitlicentie tref je een geldigheidsduur aan. Dit is geen advies, maar een verplichting. Na de afloopperiode ben je verplicht om je certificaat te verlengen met een nascholing, een verplicht aantal te volgen bijeenkomsten, of door opnieuw examen af te leggen. Hierdoor laat je zien dat je nog steeds vakkundig bent.
Als werkgever wil je natuurlijk dat een cursus goed aansluit bij de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Bij AAB kun je daarom zelf mee bepalen wat nadrukkelijk in de cursus aan bod moet komen. Erg belangrijk is het dat de opleidingsbehoefte goed geïnventariseerd en beschreven wordt. Hieruit kan blijken dat een bepaalde training vaker, of juist minder vaak herhaald moet worden. Hier kun je als werkgever zelf in meebeslissen omdat werkzaamheden en risico's per organisatie kunnen verschillen. Doordat je dit vastlegt in de RI&E of de TRA is dit goed onderbouwd zodat je voldoet aan de ARBO wet.
Een goed opleidingsplan samenstellen gebeurd dus niet vanzelf. Geen enkele cursus is hetzelfde. AAB zorgt ervoor dat voor iedere organisatie het basisprogramma van een cursus, opleiding of training specifiek wordt aangevuld met voorbeelden en cases. De medewerker volgt de training met herkenbare voorbeelden, waardoor een optimaal leerrendement wordt bereikt.
Een opleidingsplan bijhouden vraagt veel van je als coördinator. Vaak komen we tegen dat alles wordt bijgehouden in Excel. En dat is lastig als medewerkers wisselen van functie, de organisatie verlaten of herhalingen niet goed worden bijgehouden. Het opleidingsmanagementsysteem Wijzer biedt hiervoor de oplossing. Een overzichtelijk systeem waarin alle trainingen en opleidingen worden bijgehouden. Ook nascholingspunten voor CCV zijn hierin inzichtelijk. Elk jaar draai je makkelijk een opleidingsplanning uit. Ben je benieuwd of Wijzer iets voor jouw organisatie is? Meer informatie en het inplannen van een demo kan bij één van onze adviseurs.
Ook een manier om medewerkers op tijd instructies te geven en te voldoen aan de ARBO wet is het organiseren van toolboxen. Met Toolbox Online ben je nooit meer te laat met het organiseren van, en heb je direct inzichtelijk wie de toolbox heeft gevolgd en afgerond. ook online zijn toolboxen te volgen. Makkelijker in te plannen en beter bij te houden.
Ben je benieuwd hoe jij de veiligheidscultuur en het menselijk kapitaal binnen jouw organisatie kan verbeteren? Wij denken graag met je mee! AAB heeft gespecialiseerde adviseurs die graag langskomen en je op weg helpen met het opstellen van een goed opleidingsplan. > Neem contact met ons op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.
Met betrekking tot arbeidsmiddelen waarvan het gebruik een specifiek gevaar voor de veiligheid van de werknemers kan opleveren blijft het gebruik voorbehouden aan werknemers die met het gebruik belast zijn. Werknemers die belast zijn met het ombouwen, onderhouden, repareren of reinigen van arbeidsmiddelen als bedoeld in het eerste lid, bezitten daartoe een specifieke deskundigheid en ervaring.
Een bij een arbeidsmiddel behorende gebruiksaanwijzing wordt in begrijpelijke vorm ter kennis gebracht van de betrokken werknemers. Indien het gebruik of de aanwezigheid van arbeidsmiddelen in de onmiddellijke werkomgeving gevaren voor de werknemers kunnen opleveren, worden zij hierop gewezen, ook indien de werknemers van deze middelen geen rechtstreeks gebruik maken. Voor iedere organisatie wordt het basisprogramma van een cursus, opleiding of training specifiek aangevuld met voorbeelden en cases, zodat een optimaal resultaat bereikt wordt.
De werkgever zorgt ervoor dat de werknemers doeltreffend worden ingelicht over de te verrichten werkzaamheden en de daaraan verbonden risico's, alsmede over de maatregelen die erop gericht zijn deze risico's te voorkomen of te beperken. De werkgever zorgt ervoor dat aan de werknemers doeltreffend en aan hun onderscheiden taken aangepast onderricht wordt verstrekt met betrekking tot de arbeidsomstandigheden. Indien persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking van de werknemers worden gesteld en indien op arbeidsmiddelen of anderszins beveiligingen zijn aangebracht, zorgt de werkgever ervoor dat de werknemers op de hoogte zijn van hun doel en werking en de wijze waarop zij deze dienen te gebruiken. De werkgever ziet toe op de naleving van de instructies en voorschriften gericht op het voorkomen of beperken van de in het eerste lid genoemde risico's alsmede op het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
Publicatie: 12-2017
1 dag
€ 295,00 excl. BTW (All-in)
Na deelname aan de cursus ontvangt de cursist een persoonlijk certificaat
Wil je meerdere deelnemers aanmelden?
Vraag dan een incompany offerte aan.
Of schrijf je direct in voor een open inschrijving in de buurt.
Direct inschrijvenMeld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.
Praktijkgerichte opleidingen op het gebied van Veiligheid, Arbo, Milieu en Kwaliteit. Een breed aanbod en ervaren trainers uit het werkveld.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte omtrent ons trainingsaanbod en onze activiteiten.