Data Inspecteur Bomen - DIB - AAB Training & Opleiding

Data Inspecteur Bomen - DIB

Vanuit de zorgplicht omgaan met onderhoudskenmerken bomen

Cursus Data Inspecteur Bomen - DIB

Een Data Inspecteur Bomen (DIB) inventariseert en registreert boomgerelateerde data. Naast de basis gegevens, zoals boomnummer en boomsoort, wordt geïnventariseerd wat nodig is om de boomveiligheid te waarborgen (BVC) en cyclisch onderhoud aan te sturen. 

Bij cyclisch onderhoud probeer je de werkelijke snoei aan te passen aan de snoeibehoefte. Alleen bomen waarvan tijdens de verplichte boomveiligheidscontrole is gebleken dat ze begeleiding, of onderhoud nodig hebben worden opgenomen in het beheerplan. Voor boomveiligheidscontroleurs betekent dit dus dat ze niet alleen controleren op veiligheid, maar ook de snoei en onderhoudsbehoefte vaststellen. 

De Data Inspecteur Bomen levert hierbij een belangrijke rol. De DIB neemt de juiste gegevens op de juiste manier op. Bij onjuist of niet geregistreerde data klopt de uitvraag ook niet!

Wie is de doelgroep

De cursus DIB is bedoeld voor elke boombeheerder die werkt volgens het Handboek Bomen 2018, Boomveiligheidscontroleurs (BVC), ETW’ers en ETT’ers die bomen controleren en aanvullende data opnemen o.a. om invulling te geven aan de zorgplicht en voor de uitvraag van onderhoud- en snoeibestekken. Daarnaast ook voor iedereen die kennis en deskundigheid wil vergroten en binnen bestekken waar Handboek Bomen 2018 is voorgeschreven inzetbaar willen zijn.

Wat is het doel

Je leert wat de algemene procedure van het Data Paspoort inhoud volgens het Handboek Bomen. Ook weet je het Data Paspoort Programma te gebruiken en ermee te werken.

Welk resultaat bereik je

Ben je ingeschreven bij het Norminstituut Bomen dan kun je deelnemen aan het officiële examen. Hiervoor moet jij je zelf aanmelden bij het NIB (Norminstituut Bomen). Na het behalen van het examen Data Inspecteur Bomen wordt je ingeschreven in het landelijk registratiesysteem en ben je gecertificeerd en bevoegd.

Wil je meer informatie?

Vraag voor meer informatie een offerte bij ons op of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Startdata

Wat is de inhoud van de cursus DIB

Dag 1:

 • Inleiding, het Handboek Bomen 2018, het Data Paspoort.
 • Stap voor stap de functionaliteiten van het Data Paspoort.
 • Aanmaken van projecten binnen het Data Paspoort.
 • Praktijkoefening met het Data Paspoort.

 Dag 2:

 • Terugblik op de eerste dag.
 • Vervolg aanmaken projecten.
 • Praktijkoefening met data registratie binnen het Data Paspoort conform DIB.
 • Examenoefening theorie en praktijk Data Inspecteur Bomen. 

Wat zijn relevante of vervolg trainingen?

Kijk ook eens naar de vooropleiding Handboek Bomen of het vervolg de training Boomveiligheidscontroleur of onze andere boomveiligheid trainingen.

Praktische informatie

 • Incompany of open inschrijving: Deze training is zowel via de open inschrijving te volgen op onze locatie in Apeldoorn, of incompany 

 • Trainingsduur:  2 dagen. Dit is exclusief examen. Daarnaast zijn er wat huiswerk opdrachten, deze nemen circa 4 uur in beslag.

 • Examenduur: 1 dag. Voor het examen kun je je apart aanmelden bij het Norminstituut Bomen (NIB). Het examen bestaat uit een theorie en praktijkgedeelte. 

 • Lesmateriaal: Je ontvangt een lesmap, toegang tot de online applicatie voor data paspoorten en digitaal studiemateriaal. 

 • Eigen materiaal: Tijdens de trainingsdagen neem je bij voorkeur een eigen laptop/tablet mee.

Het DIB Examen

Het examen bestaat uit een theorie examen en een praktijkexamen. Voor het examen moet je je zelf aanmelden bij het Norminstituut Bomen. 

Examenkosten (NIB): Theorie examen: € 100,- Praktijk examen: € 245,-

Herkansing

Als je onvoldoende punten hebt behaald voor de vereiste competenties, dan kun jij je opnieuw inschrijven voor de training (of een deel) en het examen.

Certificaat

Na het behalen van het landelijke examen “Data Inspecteur Bomen” (DIB) bij het Norminstituut Bomen wordt je ingeschreven in het landelijk registratiesysteem en ben je gecertificeerd en bevoegd Data Inspecteur Bomen.

ETW punten

Voor deze training ontvang je de volgende ETW punten:

 • Ziekten en aantastingen: 4 punten
 • Snoeien en kroonverankering: 7 punten
 • Boomveiligheid: 7 punten

Wil je meer informatie?

Vraag voor meer informatie een offerte bij ons op of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.