Ploegleider - AAB Training & Opleiding

Bedrijfshulpverlening (BHV) - Ploegleider

Voor ploegleiders die leiding geven aan een inzet van meerdere bedrijfshulpverleners

Cursus BHV ploegleider

Een BHV ploegleider stuurt een BHV-team aan en geeft operationeel leiding. Handig als er binnen jouw organisatie meerdere BHV'ers actief zijn! Een ploegleider zorgt voor een goede communicatie en ziet er op toe dat protocollen en het vastgestelde bedrijfsnoodplan goed worden uitgevoerd bij calamiteiten.

Wie is de doelgroep

Ben jij degene die het BHV team operationeel aan kan sturen en wil jij deze verantwoordelijkheid dragen? Dan is deze cursus voor jou.

Toelatingseis: Het diploma van de Basisopleiding BHV.

Wat is het doel

De cursus BHV ploegleider is bedoeld voor ploegleiders die leiding geven aan een inzet van meerdere bedrijfshulpverleners. Hij/zij zorgt ervoor dat de BHV ploeg geoefend wordt en blijft. Het beheer en de controle van de middelen van de ploeg horen ook tot het takenpakket. In de opleiding ploegleider komen al deze facetten aan bod.

Welk resultaat bereik je

Na de cursus Basis Ploegleider BHV weet je:

 • hoe je een ontruimingsoefening moet organiseren
 • hoe je een BHV-team moet aansturen
 • hoe je eenduidig en helder kunt communiceren (met en zonder portofoon)
 • hoe je BHV-middelen kunt controleren en beheren

Wil je meer informatie?

Vraag een offerte op om de mogelijkheden te bespreken, of neem contact op via info@aabgroep.nl of 0341-499744.

Startdata

Zijn er nog geen data gepland, of komen de geplande data en locatie je niet uit? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via 0341-499744 of info@aabgroep.nl. Je kunt je ook inschrijven zonder data. Zodra we nieuwe data plannen nemen we dan contact met je op!

Wat is de inhoud van de cursus

Lesdag 1

Deze eerste lesdag is een combinatie van theorie en praktijk. Je leert onder andere over wetgeving, over de verschillende taken en rollen in een BHV-organisatie maar je gaat ook daadwerkelijk aan de slag met een oefening, waarbij jij de rol van ploegleider op je neemt.

De eerste lesdag van Basis Ploegleider BHV bestaat uit de volgende onderdelen:

 • BHV-organisatie
 • Arbo-wetgeving
 • BHV-structuur
 • Externe hulpmiddelen
 • Materialen en communicatie
 • Inzet bij een calamiteit
 • Ontruiming
 • Inzetoefening

Lesdag 2 

Een week na de eerste lesdag heb je de tweede lesdag. Uiteraard blik je met je groep terug op de eerste lesdag, maar je maakt ook een theorie-examen.  Vervolgens ga je onder begeleiding van onze ervaren instructeur verder aan de slag met diverse praktijkoefeningen.

De tweede lesdag van Basis Ploegleider BHV bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Terugblik eerste lesdag
 • Theorie-examen
 • Inzetoefening
 • Scenario-oefeningen

Hoeveel deelnemers in een groep

Aantal deelnemers: maximaal 10 personen

Incompany of open inschrijving

Zijn er meerdere medewerkers die opgeleid moeten worden? Vraag ons dan naar de incompany mogelijkheden. De docent neemt van te voren contact om de specifieke wensen en behoeften door te nemen zodat de cursus hierop aangepast kan worden. 

Ook wordt de cursus BHV ploegleider via de open inschrijving op meerdere locaties door heel Nederland georganiseerd. Bekijk de startdata in het cursusmenu en schrijf je direct in.

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen

Ben je al in het bezit van een BHV Ploegleider certificaat en ben je op zoek naar een verlengingscursus, kijk dan bij de cursus BHV Ploegleider herhaling

Hoe lang duurt de cursus

Cursusduur: 2 dagen

Wat staat er op mijn certificaat

Het examen voor de opleiding Ploegleider bestaat uit het maken van een oefening voor een BHV-inzet en een praktijkinzet. Een examencommissie beoordeelt het examen. Als beide onderdelen met een voldoende zijn afgesloten, ontvangt de cursist een diploma.

Het diploma is één jaar geldig vanaf de afgiftedatum van het diploma. Binnen uiterlijk drie maanden na het verstrijken van de geldigheidsduur moet een herhalingscertificaat worden behaald. Zo niet, dan moet opnieuw het diploma van de opleiding ploegleider worden behaald.

Herhaling 

Jaarlijkse herhalingscursus BHV Ploegleider van één dag.

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.