Hoe motiveer ik volwassenen te leren en zich te ontwikkelen? - AAB Training & Opleiding

Hoe motiveer ik volwassenen te leren en zich te ontwikkelen?

Stimuleren en leren voor volwassenen

Training Stimuleren en leren voor volwassenen

Je wil graag dat je medewerkers zich blijven ontwikkelen: goed voor de zaak, de sfeer en productie. Maar hoe kan het dat sommigen heel graag nieuwe dingen willen leren en anderen maar moeizaam in beweging komen? Hoe motiveer je mensen om de verplichte cursussen rondom veiligheid en behoud van certificaten te volgen?

Deze vragen staan centraal in de training stimuleren en leren voor volwassen. Een training die je inzicht geeft in het leervermogen en de motivatie bij volwassenen. Je krijgt tips en tools om zelf inschattingen te kunnen maken hoe medewerkers te motiveren om hun persoonlijke ontwikkelplan vorm en inhoud te geven.

Met eigen casussen oefenen we in het herkennen van ongemotiveerd gedrag. 

De training stimuleren en leren voor volwassenen is praktijk gericht en biedt praktische informatie, de achterliggende theorie en modellen.

Wie is de doelgroep

De training is voor teamleiders, leidinggevenden, P&O en HR medewerkers, opleidingscoördinatoren en iedereen die verantwoordelijk is voor het opleidingsplan van medewerkers. Je wil uiteindelijk graag een duurzame arbeidsrelatie met medewerkers ontwikkelen en daarbij het menselijk kapitaal vergroten of behouden.

Wat is het doel

Elke organisatie heeft een leer- en ontwikkelplan voor haar medewerkers. Hoe kan het dat sommige volwassenen geen genoeg kunnen krijgen van het cursusaanbod en sommigen maar moeizaam in beweging komen?

Dit thema staat centraal in de training stimuleren en leren voor volwassenen. Een training die inzicht geeft in leervermogen en motivatie bij volwassenen. Je krijgt handvatten om zelf een inschatting te kunnen maken hoe je jouw medewerker(s) kunt motiveren om hun persoonlijke ontwikkelplan vorm en inhoud te geven.

Welk resultaat bereik je

Na het volgen van de eerste dag beschik je over tools om medewerkers betrokken te maken en te houden bij de organisatie en het leerrendement te vergroten. Door jouw ontwikkelde vaardigheden kun je samen met de medewerkers bouwen aan een duurzame arbeidsrelatie en weet je het menselijk kapitaal te vergroten en te behouden! Na de eerste dag ga je aan de slag met de opgedane kennis en oefen je dit in in je eigen werkomgeving. Tijdens de tweede dag wordt in de groep besproken waar je tegen aan loopt, wat je kunt verbeteren en worden diverse praktijksituaties onder de loep genomen. 

Meer informatie

Wil je meer informatie? Download de brochure of vraag een offerte op. Bij 'startdata' in het cursusmenu kun je je direct inschrijven voor een van onze geplande open inschrijvingen. 

Startdata

Staan er geen data gepland of komen data en locatie je niet uit? Neem contact met ons op via info@aabgroep.nl of 0341-499744 zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. Of schrijf je in zonder datum, dan nemen we contact met je op zodra er nieuwe data worden gepland.

Wat is de inhoud van de training

Dag 1

 • Inzicht in de werking van het brein
 • Hoe kan je het brein beïnvloeden en waarom zou je dit willen?
  • Ontdek waar de behoefte van de werknemer ligt
  • Effectief en efficiënt communiceren
  • Creëer aansluiting en betrokkenheid
 • Oefenen met positieve gedachtepatronen
 • Oefenen met handvatten/modellen
 • Gesprekstechniek om te stimuleren
 • Hoe motiveer je elkaar en blijf je zelf geïnspireerd

Dag 2 

Tussen de eerste en tweede trainingsdag zitten een aantal weken zodat je tijdens je werk met de opgedane kennis aan de slag kunt. Tijdens de tweede dag staan ervaringen centraal. Je bespreekt samen met de groep situaties die zijn voorgekomen en waar je tegenaan bent gelopen. Zo krijg je duidelijk wat nog verbeterd kan worden en krijg je meer inzicht in hoe je een bepaalde situatie hebt aangepakt.

En dan?

Regelmatig komt het voor dat na enige tijd de behoefte ontstaat om de opgedane ervaringen te evalueren en te bespreken. Tijdens deze evaluatie kun je samen met de docent nog eens goed kijken wat je anders kunt doen. Hiervoor kan een terugkomsessie ingepland worden. Een terugkomsessie kan één op één met de docent of in groepsvorm. Heb je interesse in een terugkomsessie? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat zijn relevante of vervolgtrainingen?

Combinatie met omgevingsgericht handelen

De training stimuleren en leren voor volwassenen en omgevingsgericht handelen zijn een gouden combinatie!

Met de training stimuleren en leren voor volwassenen leer je de juiste motivatie overbrengen op je medewerkers zodat zij als ambassadeur aan de slag kunnen voor de organisatie. Je krijgt gemotiveerde en betrokken medewerkers die zorgen voor groei van zichzelf en de organisatie. Jij kunt na deze training de medewerkers blijven stimuleren en de kwaliteit waarborgen die je wilt uitstralen. Op het moment dat medewerkers de training omgevingsgericht handelen hebben gedaan en jij hebt de training stimuleren en leren voor volwassen gevolgd ben je in staat het leerrendement die voortkomt uit de trainingen te borgen, optimaliseren en continueren. 

Inhoud training omgevingsgericht handelen

Steeds meer medewerkers werkzaam in de Openbare Ruimte hebben te maken met verschillende contacten. Burgers, collega’s, een leidinggevende, etc. Als medewerker krijg je te maken met een boze burger, werk dat klaar moet, en daarnaast ben je ook nog het visitekaartje van jouw gemeente of bedrijf. Hoe ga je hier het beste mee om?

Tijdens deze cursus krijg je meer inzicht in eigen gedrag en manieren van communiceren. Ook leren de deelnemers hoe je kunt inspelen op verschillende soorten klantgedrag. Hoe ga je om met ‘heftige’ klantemoties en hoe neem je op een klantgerichte manier de regie over in het gesprek? Hoe breng je geaccepteerd een ‘Nee’? Hoe spreek je iemand aan op zijn of haar gedrag? Je leert hoe je ieder gesprek op een positieve manier kunt beïnvloeden.

Lees meer over de training omgevingsgericht handelen

Praktische informatie

Cursusduur:  2 dagen.

Aantal deelnemers: maximaal 10

Incompany of open inschrijving: volg deze cursus bij jou in de buurt via de open inschrijving. Bekijk de startdata in het cursusmenu of schrijf je direct in

Liever een incompany training organiseren voor meerdere medewerkers? Dat kan natuurlijk. 

Vraag een offerte op of download de brochure!

Certificaat: na deelname aan de cursus ontvangt de cursist digitaal een persoonlijk certificaat. 

Wij adviseren je na deze training het “onderhoudsprogramma” met minimaal één terugkomsessie per jaar in de vorm van een workshop of intervisie.

De docenten van AAB

AAB begrijpt wat er bij jou in het werkveld gebeurd. Onze docenten komen daar namelijk vandaan. De issues waar je mee te maken krijgt, vragen die deelnemers hebben over de aanpak of over veiligheidsregels; onze docenten hebben het bij de hand gehad. Hierdoor leer je niet alleen vanuit de theorie, maar put je uit een diepe bron van kennis én ervaring.

AAB neemt de tijd voor jou. Bij een incompany neemt de adviseur van AAB vooraf contact met je op om de wensen en behoeften door te nemen. We stemmen af welke docent het beste bij de opdracht en de organisatie past. Vervolgens spreek je de docent om alvast kennis te maken en specifieke zaken door te nemen. Denk bijvoorbeeld aan leerdoelen opstellen en praktijksituaties doornemen.

Wat mag je van onze docenten verwachten:

 • Passie voor het vak en plezier in het lesgeven
 • Vakkundig en praktijkervaring
 • Betrokken en toegankelijk
 • Tijd, aandacht en interesse voor jouw organisatie

De training was geweldig, erg genoten en ik heb er heel van opgestoken. De informatie moet uiteraard nog wel gaan “landen”.

Wij zijn gestart met een relatief kleine groep, waar we erg mee geboft hebben! Jammer dat de training maar zo kort duurt :) 

Waterschap Brabantse Delta

Inschrijven Offerte Meer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht van de geplande cursussen in jouw branche.